miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiEXCLUSIV! Educator dintr-un centru al DGASPC, filmat în timp ce umilește și...

EXCLUSIV! Educator dintr-un centru al DGASPC, filmat în timp ce umilește și abuzează copiii

Totul a fost clar când un copil a fugit din Centru… Pur și simplu, nu mai suporta umilința la care era supus de unul dintre educatorii Centrului Teritorial pentru Protecția de Tip Familial a Copilului. Și nu e singurul copil care a spus că, și dacă-l omoară cineva, el în centru nu se mai întoarce.

Centrul aparține DGASPC Teleorman și este localizat în Roșiorii de Vede. Obiectivul acestui centru? Teoretic, promovează și protejează drepturile copilului cu nevoi speciale într-un mediu familial prin: respectarea și promovarea drepturilor copilului, îngrijirea și recuperarea copilului cu nevoi speciale, asigurarea unui spațiu de locuit de tip familial și integrarea socio-familială a copilului.

Practic, însă, situația stă radical diferit.

Unul dintre educatori, Florin Lincan, umilește și abuzează copiii din centru de mai multă vreme și, chiar dacă plângeri pe tema aceasta au mai fost, ele n-au reușit să-i determine pe șefii educatorului să ia măsuri împotriva lui, scuza fiind aceea că „e un educator bun, care reușește să-i țină sub control pe copii„.

Evident, nimeni nu s-a întrebat cum făcea asta…

Ei bine, copiii au filmat unele scene de umilire și înjosire, iar imaginile arată copii cu retard mintal loviți în cap sau tineri strânși de organele genitale, în timp ce sunt obligați să povestească cu lux de amănunte un act sexual și să descrie organele sexuale ale unei femei.

Fuga

Cu câteva zile în urmă, un minor aflat în grija Centrului Teritorial pentru Protecția de Tip Familial din subordinea DGASPC Teleorman, a fugit. Singur, pe ploaie, a mers pe jos până la ieșirea din Teleorman și a avut norocul să întâlnească un șofer binevoitor care să-l ia cu mașina și să-l ducă la loc sigur. Mai exact, la Primăria Văleni de Olt, localitate învecinată cu județul Teleorman.

Secretarul Primăriei Vălenii de Olt, Cătălin Florescu, povestește acum a ajuns copilul la primărie și spune că motivul fugii ar fi fost comportamentul unui educator.

Ieri (n.r.- Cu două zile în urmă) copilul a fost găsit undeva între noi și județul Teleorman, mai precis în comuna Stejaru, de un cetățean din Văleni, care venea cu mașina de la Roșiori. Copilul era pe câmp, începuse ploaia, așa că omul l-a luat în mașină și l-a adus la noi la primărie. Era ud și obosit. I-au dat de la noi ceva de încălțat, un hanorac și șosete, ceva de mâncare și au anunțat DGASPC-ul. Copilul a spus că a fugit din cauza unui educator. Și apoi au zis cei de la centru că vin să îl ia, cred că de la centrul de plasament.„, a spus Cătălin Florescu pentru INVESTIGATORIA.

Așa s-a aflat totul.

Pentru că și alți copii de la Centrul respectiv spun că educatorul Lincan are un comportament cel puțin discutabil. Unii vorbesc chiar despre faptul că le-ar introduce degetul în rect sau că i-ar abuza verbal și fizic. De altfel, copiii au și filmat momente de acest fel.

Abuzul

Minorul fugit recent din centru nu este singurul care s-a speriat de educator. Unii dintre copii spun că educatorul Lincan ar aduce în centru femei, dar și diverși prieteni, care i-ar speria pe cei mici. Iar genul acesta de comportament se perpetuează de ceva timp.

În cele câteva filmări, în posesia cărora INVESTIGATORIA a intrat, în mod exclusiv, se observă cum educatorul Lincan umilește copii cu retard mintal, lovindu-i peste cap, într-un fel de joacă stranie sau cum același personaj strânge de organele genitale un minor, pe care îl forțează să explice cu amănunte un act sexual, pe care educatorul l-ar practica împreună cu o anumită femeie.

Despre comportamentul educatorului s-a aflat și la DGASPC Teleorman, motiv pentru care l-am contactat pe directorul instituției, Mugurel Putineanu, pentru a ne spune ce măsuri se vor lua împotriva acestui individ.

Putineanu ne-a spus că încă nu a purtat personal o discuție cu educatorul, dar susține că va face chiar și o sesizare la poliție pe această temă.

În cursul zilei de ieri, personal m-am deplasat la Centrul de la Roșiori și am stat de vorbă cu copiii. Eu ieri am aflat de situație. Unii dintre copii mi-au confirmat, alții nu. Acum facem o cercetare și intenționăm să anunțăm chiar și mai departe. Cu el nu am vorbit eu încă, dar a avut o discuție ieri cu el șeful de centru. El susține că nu a făcut așa ceva, dar imaginile nu i-au fost prezentate și în cursul zilei de mâine l-am chemat și eu la discuții la mine.„, a declarat Mugurel Putineanu pentru INVESTIGATORIA.

Copiii n-au avut curajul de a spune de la început despre abuzuri, așa că ele s-au perpetuat în timp. Abia acum, când unii n-au mai putut suporta, au început să vorbească. Și e de așteptat ca acest educator să fie nu doar dat afară, ci dus în fața organelor de cercetare penală și să plătească pentru traumele pe care le-a lăsat asupra unor copii fără sprijin și fără apărare.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

3 COMENTARII

  1. Bună ziua ma numesc Zmochina Vasile și doresc a-mi exprima dreptul la libera exprimare .
    Acum vre-o 15 ani am fost și eu în acel centru de copi cu nevoi speciale,cunosc acest domn pe nu.ele de Florin Lincan Alexandru ,acel video pe care eu l-am urmărit este ceva foarte mic,având în vedere ca el Lincan este un monstru ,se comporta de parca el ar fi Dumnezeu pe pământ.
    Nu aveam masa corecta ,,cina ”,tot timpul lua mâncarea copiilor acasă la e aducea femei în apartament și noi eram terorizați .Acest om merita închis pe viata doriți mai multe explicați sunați-mă în privat și va spun toată povestea lui 07881698275 acesta este un număr de anglia

  2. Protecția copilului încearcă sa ducă totul în eroare pentru a ei nu își fac timp sa viziteze mai des copii asta este problema eu dacă as fi un director as angaja și un echipaj de politie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare