duminică, noiembrie 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialVIDEO Amenințarea rusească. Geoană răspunde îngrijorărilor formulate de cetățeni : ,,Ce ar...

VIDEO Amenințarea rusească. Geoană răspunde îngrijorărilor formulate de cetățeni : ,,Ce ar fi fost dacă România nu era astăzi în NATO?”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat în emisiunea jurnalistului Cătălin Striblea de la Europa FM, pe parcursul căreia a purtat un dialog cu cetățenii, în contextul îngrijorării provocate de conflictul ruso-ucrainean, dat fiind faptul că Moscova amenință cu o invazie militară.

Răspunzând unui cetățean îngrijorat în legătură cu ceea ce se va întâmpla cu populația civilă în cazul unui război, Mircea Geoană a ținut să sublinieze că nu există perspectiva unei confruntări militare NATO-Rusia și, mai mult decât  atât, ,,România nu a avut niciodată garanții de securitate mai serioase decât acum”, datorită apartenenței la Alianța Nord-Atlantică. De asemenea, Geoană a trecut în revistă noile tipuri de amenințări cu care se confruntă NATO.

Cetățean: În cazul unui conflict militar cine are de suferit?

Striblea: Te referi la populația generală?

Cetățean: Da.

Geoană: Mă bucur că pui întrebarea asta. Lumea este firesc preocupată. E firesc să fie îngrijorată. Însă, ceea ce vreau să spun în mod direct e că în clipa de față nu anticipăm și nu considerăm că există un risc de conflict între NATO și Federația Rusă. Acest conflict e foarte îndepărtat și nu e o opțiune activă pe care noi o anticipăm în acest moment. (…) Însă, nu știm care sunt intențiile conducerii de la Kremlin cu privire la Ucraina. Dar pentru NATO (…) nu anticipăm un conflict militar între Federația Rusă și NATO. Ceea ce face NATO e într-un fel un reflex pe pilot automat. (…) Există o preocupare strategică. Atâtea forțe militare ruse în apropierea granițelor NATO determină un element de vigilență și prudență suplimentară din partea noastră. Dacă vă uitați puțin la proporționalitatea răspunsului nostru, vorbim de contigente suplimentare pe flancul estic care sunt relativ reduse numeric în comparație cu ceea ce mobilizează Federația Rusă. Vreau să știți că ceea ce auziți și aflați din partea NATO reprezintă un element de prudență și vigilență minimale, pentru că așa e normal atunci când contextul de securitate se modifică, ca și noi să creștem nivelul de alertă și de vigilență. Însă, vreau să fie extrem de clar, că nu anticipăm și nu considerăm că există riscul unui conflict între NATO și Federația Rusă. Acest lucru ar trebui să nu mai reprezinte o preocupare pentru noi.

Cetățean: Dar cine are de suferit în cazul unui conflict? Acum discutăm despre ce face NATO, ce fac forțele rusești. Însă, oamenii au cu siguranță de suferit în cazul unui război. Pe noi, oamenii care vor avea de suferit, i-a întrebat cineva ceva, dacă ne dorim sau nu un război?

Geoană: Dar cine își dorește un război? Federația Rusă pare să aibă o opțiune. Amintesc ocuparea ilegală a Crimeei în 2014 și războiul din Donbas. Peste 14 mii de oameni au murit în conflictul din Donbas și din Crimeea. Categoric războiul e cea mai mare nenorocire ce se poate întâmpla. Pentru asta e NATO, pentru a preveni războiul, pentru a descuraja războiul. NATO e o alianță defensivă și vreau să fii și tu sigur că nu există în acest moment niciun risc pentru noi. Asta nu înseamnă că nu e un risc pentru Ucraina, ceea ce ne interesează și pe noi, întrucât sunt vecinii noștri și sunt cetățeni europeni.

Cetățean: Dacă tot discutăm că e democrație, în mod normal siguranța și viața poporului este primordială. Deci în cazul respectiv, dacă discutăm despre democrație, ar trebui să luăm toate măsurile ca să nu se întâmple nimic pe teritoriul acestei țări, indiferent dacă există sau nu un risc.

Geoană: De acord cu tine! Hai să facem un exercițiu de imaginație. Ce ar fi fost dacă România nu era astăzi în NATO? Încearcă să ai acest exercițiu de imaginație. Gândește-te ce înseamnă să ai de partea ta cea mai mare și puternică alianță din istoria umanității. Gândește-te ce ar fi fost ca România să nu fi făcut parte din acest club de democrație. Și nu vreau să mă gândesc nici eu și nu vreau să fac speculații contrafactuale, dar vreau să spun că România nu a avut niciodată garanții de securitate mai serioase decât acum. Niciodată în istoria națiunii noastre! Astfel, se evită războiul și riscurile pe care înaintașii noștri le-au văzut de prea multe ori pe teritoriul României. Este bine că suntem în NATO!

Striblea: Dacă este război în Ucraina sau în alte părți ale lumii, el va fi un război cald, cu vehicule care intră, cu militari, cu ocupație? Așa arată războaiele moderne din analizele dvs.?

Geoană: Războaiele moderne reprezintă oarecum o combinație între lucruri mai tradiționale și modern. Să știți că în această perioadă există o confruntare cvasipermanentă în zona cibernetică, a războiului hibrid, dar și în cazul dezinformărilor și intoxicărilor, cât și în spațiu, unde avem în acest moment o competiție inclusiv de natură militară foarte intensă. NATO se adaptează în permanență la un sistem de riscuri de securitate mult mai extins, dar și la partea clasică (conflictul militar – n.red.). Ne pregătim mai ales pentru o nouă generație de riscuri, inclusiv legate de modul de a purta războiul modern. E foarte posibil ca războaiele viitorului să nu mai fie precum cele pe care le-am văzut până acum. Este posibil să nu mai vedem tancuri trecând râuri și poduri, ci să fie mai degrabă o confruntare extrem de dură în spațiul cibernetic.

Confruntat cu perspectiva potrivit căreia retragerea  NATO din Afganistan a reprezentat, pe alocuri un eșec, Mircea Geoană a precizat că Alianța Nord-Atlantică învață din greșeli, dar, pe de altă parte, ,,nu trebuie pus în umbră faptul că nu am mai avut niciun atac terorist la adresa NATO”.

Cetățean: Ne punem toată încrederea în NATO pentru că nu avem altă opțiune și pentru că e singura și cea mai bună opțiune pentru noi, având în vedere istoria noastră. Aș fi dorit pe plan personal să văd o mână puțin mai forte din partea NATO și un front comun din partea UE de necedare în fața Rusiei. (…) Mă refer la dispuneri mai mari de forțe militare pe flancul estic, la declarații politice unite din partea UE, întrucât știm poziția Germania, care e un pic cam șubredă și nu în același fir narativ cu a celorlalți. (…) Aș avea totuși niște critici mai clare care ar fi în felul următor. Cum apreciază domnul Mircea Geoană capacitatea NATO de analiză și de luare a tuturor deciziilor având în vedere istoria recentă cu fâstâcirea din Afganistan? Inclusiv Mircea Geoană a luat parte la o declarație care până la urmă s-a dovedit a fi greșită. (…) S-a plecat dezorganizat din Afganistan.

Striblea: E interesant pentru că analistul Armand Goșu, când a fost la noi în studio, a zis că rușii sunt mai duri astăzi pentru că noi am arătat slăbiciune la plecarea din Afganistan.

Geoană: NATO a fost creată acum 72 de ani pentru a proteja teritoriul și populațiile din țările aliate. Asta e misiunea centrală a NATO, să apărăm 1 miliard de oameni care trăiesc în 30 de națiuni. Evident că NATO, mai ales după terminarea Războiului Rece și după atacurile din 11 septembrie împotriva aliaților americani, a fost și este în continuare prezent și în alte zone pentru a răspunde altor priorități, de pildă lupta împotriva terorismului. 20 de ani de prezență NATO în Afganistan, complicată, cu multe pierderi și de partea noastră, inclusiv sacrificii din partea militarilor români cărora vreau să le mulțumesc, au existat tocmai pentru a nu mai avea atacuri contra populațiilor aliate. Dacă a fost ceva despre care să spunem că a avut un rezultat pozitiv după Afganistan este că nu am mai avut de atunci niciun atac terorist la adresa vreunui stat aliat. Modul în care s-a plecat din Afganistan e o chestiune care și pe noi ne-a preocupat și ne preocupă. Suntem o organizație prea serioasă ca să nu învățăm lecțiile inclusiv din lucrurile pe care le facem mai puțin bine. Revenind la subiectul central, care e apărarea teritoriilor, populațiilor, independenței și democrațiilor din țările NATO, acesta este businessul central al NATO. Asta vom continua să o facem fără vreun fel de ezitare, fără să provocăm pe nimeni pentru că suntem o alianță defensivă. (…) Spuneai că vrei o prezență mai serioasă pe flancul estic. NATO nu a avut o prezență militară până în 2014 pe flancul estic până la ocuparea Crimeei de către ruși? De ce? Pentru că nu era nevoie. Ceea ce vedem acum, o suplimentare de prezență NATO, e o reflectare proporțională a modificării unui climat de securitate regională. Vom continua să fim extrem de clari în apărarea tuturor aliaților. Faptul că NATO a avut momente dificile în Afganistan nu trebuie să pună în umbră faptul că nu am mai avut niciun atac terorist la adresa NATO.

Nu în cele din urmă, Mircea Geoană a primit o întrebare mai neconvențională, în legătură cu perspectiva de aderare a Rusiei la NATO, ca semnal pacificator venit din partea Alianței Nord-Atlantice.

Cetățean: Nu cred că ar putea exista un semn mai mare că nu avem nimic cu rușii decât să îi invităm în NATO.

Geoană: Dacă ai răbdare să citești conceptul strategic al NATO, care datează din 2010, și actul fondator NATO-Rusia, acolo se vorbește despre un parteneriat strategic între NATO și Federația Rusă așa cum vorbim despre un parteneriat strategic între NATO și UE. Așadar a fost un moment în care Federația Rusă a acceptat să intre într-o relație de parteneriat. Pentru a intra în alianță trebuie să fie ambele părți de acord. Nu cred că Federația Rusă își propune să intre în NATO sau că NATO ar primi astăzi Federația Rusă în forma ei actuală. Însă, a existat un moment important pe care-l amintim părții ruse. La summitul în care s-a semnat acordul între NATO și Federația Rusă a fost prezent președintele Medvedev. Deci președintele Medvedev a fost prezent la un summit NATO. Așadar a existat și există deschidere din partea noastră în a avea o relație mai constructivă și mai puțin concurențială decât cea de astăzi. Federația Rusă a ales un drum de altă natură. Federația Rusă e cea care are trupe în țări independente din Europa, în Moldova, în Georgia, în Ucraina. Dar ne dorim o relație constructivă cu Federația Rusă. Și dacă ne uităm la momentul nu foarte îndepărtat, a existat o perioadă în care NATO și Federația Rusă au avut o relație mai constructivă și sperăm că în cele din urmă vom ajunge din nou la o relație mai constructivă cu Federația Rusă.

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare