sâmbătă, noiembrie 9, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorial,,Dacă va fi cazul, instituțiile vor interveni!” - ÎPS Teodosie, avertizat de...

,,Dacă va fi cazul, instituțiile vor interveni!” – ÎPS Teodosie, avertizat de un politolog privind declarațiile apreciative la adresa lui Putin

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic și conferențiar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, a atras atenția miercuri, pentru B1TV, că declarațiile din registrul celei făcute de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, în legătură cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, vor trebui mult mai atent blocate la nivel instituțional în cazul în care izbucnește un război în regiune pe fondul conflictului ruso-ucrainean. ÎPS Teodosie a precizat pentru un post de radio că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut multe jertfe și nu trebuie judecat ca un răufăcător. 

,,Într-un moment de criză, cum e cel pe care-l traversăm astăzi, la nivelul ambasadelor străine, la nivelul partenerilor României, lumea se uită cu atenție și sunt convins că inclusiv instituțiile românești sunt foarte atente, iar dacă va fi cazul vor interveni. Asta nu înseamnă de pildă că în România nu există libertatea religioasă, asta nu înseamnă că arhiepiscopul Tomisului, care nu e prima oară când ne uimește prin declarațiile lui, ar trebui sancționat de către ierarhia BOR. Însă, în cazul unui conflict pe care și eu, dar și sondajele de opinie îl indică că va avea loc, atunci, desigur, astfel de declarații vor trebui altfel primite și mult mai atent blocate, pentru că, să recunoaștem, suntem în război, iar în vreme de război instituțiile funcționează după alte criterii”, a precizat politologul.

De asemenea, Armand Goșu a menționat că nu este surprinzătoare poziția arhiepiscopului Tomisului, care, de altfel, nu ar reflecta și viziunea de la vârful Bisericii Ortodoxe Române.

,,Cei care urmăresc reacțiile publice ale arhiepiscopului Teodosie nu sunt mirați de această ieșire, de aceste declarații. Chiar mă miram că nu apar astfel de declarații, nu neapărat din partea arhiepiscopului Tomisului, ci în general în cadrul unor comunități din Biserica Ortodoxă Română. De pildă, cel puțin în zona mânăstirilor în Moldova, dar și în alte regiuni, știm că influența rusească nu e de neglijat. Vedem la vânzare acolo foarte multe cărți tipărite în Rusia, vedem teme ideologice rusești care sunt dezbătute în comunitățile ortodoxe din România. Asta nu înseamnă că la vârful BOR Patriarhul Daniel, anturajul lui, îmbrățișează aceste idei. Din contră, știm foarte precis că Daniel e un om cu studii în Occident care are o orientare pro-occidentală, iar câtă vreme el va păstori Biserica Ortodoxă Română avem o garanție că și din punct de vedere religios România va rămâne ancorată în acest spațiu civilizațional european. În același timp, uitați-vă pe istoria BOR din ultimele secole. Au fost influențe care au venit din Rusia. Nu întotdeauna influențele acestea au fost negative. Biserica Ortodoxă Rusă, de la Ecaterina a II-a și alți împărați ruși, au sprijinit comunitățile ortodoxe din România, din Valahia, din Moldova, din Transilvania. Așa a fost istoria.

Nu are rost să o falsificăm, să o rescriem de dragul unei conjuncturi tensionate pe care o trăim noi astăzi. Dar asta nu ne împiedică pe noi să fim foarte atenți la astfel de declarații, pentru că ele ar putea să aducă în opinia publică niște idei false. Pe de altă parte, tocmai am consultat un sondaj de opinie publicat la nivel european și m-am liniștit, întrucât România, alături de Polonia și de țările baltice, sunt printre statele cu o opinie publică favorabilă sprijinirii Ucrainei. Așadar, România, în pofida acestor declarații și a altor declarații, stă bine, opinia publică din România e suficient de sănătoasă ca să respingă interpretările acestea”, a mai zis profesorul universitar.

Pe final, politologul a atras atenția că nu este o noutate faptul că președintele Rusiei, Vladimir Putin, se folosește fervent de ideologia Bisericii Ortodoxe.

,,Este o tactică veche. Putin nu mai are constrângerile ideologice ale regimului comunist, care era un regim ateist. Putin chiar folosește Biserica, folosește ideologia Bisericii, folosește Biserica în propagandă. Gândiți-vă că și foarte multe proprietăți au fost primite în dar de Biserica Ortodoxă Rusă, de Patriarhia Moscovei. Biserica e stat în stat, e poate cea mai puternică și bogată instituție din Rusia în acest moment. Iar în momente de criză a colaborat foarte bine cu puterea. În ceea ce-l privește pe Kiril, el este un om de sistem. Gândiți-vă că multă vreme, la nivelul Patriarhiei Moscovei, se ocupa de relațiile cu străinătatea”, a conchis politologul.

Ce a declarat ÎPS Teodosie: ,,Și de ce sa n-o spun, domnul Putin care este atât de vehiculat in zilele acestea și văzut atât de negru, nu e negru așa cum îl prezintă toată lumea. Am spus și o spun, fără frică, este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim și în țara sa, și Putin și Medvedev sunt ctitori și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcători”.

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare