Declarația ambasadorului Ucrainei la Londra, Vadym Prystaiko, potrivit căreia țara sa ar putea renunța la intenția aderării la NATO pentru a evita un război cu Rusia a fost ulterior nuanțată de diplomat, însă, pe de altă parte, a stârnit o reacție atât din partea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, cât și din partea premierului britanic, Boris Johnson.
Inițial, BBC l-a citat pe ambasador spunând că Ucraina poate renunța la intenția de a intra în NATO, ceea ce ar reprezenta o concesie majoră făcută Moscovei ca un răspuns la masarea trupelor rusești la granița cu țara sa.
Ca reacție, Prystaiko a precizat că articolul din BBC a fost rezultatul unei neînțelegeri.
Ulterior, Ambasada Ucrainei la Londra a lansat un scurt comunicat prin care a subliniat că nu se pune problema renunțării la aderarea la NATO.
,,După mai multe interpretări, clarificăm că nu există vreo schimbare în privința planurilor de aderare la NATO. Această chestiune e reglementată în mod clar în Constituția Ucrainei. În condițiile în care nu avem statutul de membru în prezent, Ucraina ia în considerare identificarea altor forme de acorduri bilaterale pentru a se evita războiul”, a transmis Ambasada Ucrainei la Londra pe Twitter. (sursa: AICI)
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, la rândul său, o reacție prin care a reconfirmat dorința țării sale de a intra în NATO.
,,Apartenența la NATO ne-ar asigura securitatea și suveranitatea teritorială și este prevăzută în Constituția Ucrainei”, a spus Zelenski pe parcursul unei conferințe de presă.
,,Mulți lideri sugerează ca Ucraina să nu-și mai asume riscul de a vorbi constant despre aderarea la NATO, întrucât aceste riscuri sunt legate de reacția Rusiei. Însă, eu cred că nu trebuie să ne mai ascundem. Trebuie să fim sinceri. În orice caz, (intenția de a adera la NATO – n.red.) ține de decizia noastră”, a completat Zelenski. (sursa: AICI)
Nu în cele din urmă, inclusiv premierul britanic Boris Johnson a declarat că este dreptul suveran al ucrainenilor de a decide privind aderarea la NATO, iar acest drept nu poate fi negociat.
,,Cred că este foarte important să avem discuții. Dar ceea ce nu putem face este de a supune negocierilor dreptul suveran al cetățenilor ucraineni de a aspira la apartenența la NATO. Nu poți negocia asta!”, a zis Johnson.
,,Trebuie să conștientizăm că este o situație foarte periculoasă și dificilă. Suntem pe marginea unei prăpăstii, dar încă este timp ca Putin să facă un pas în spate. Îi îndemnăm pe toți să urmeze calea dialogului”, a conchis Johnson. (sursa: AICI)
Sursă foto: https://people.com/politics/boris-johnson-staff-had-downing-street-bring-your-own-booze-party-during-lockdown/