joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticExperți: China, încurajată de agresiunea rusească din Ucraina pentru a acționa similar...

Experți: China, încurajată de agresiunea rusească din Ucraina pentru a acționa similar împotriva Taiwanului

China se va simți încurajată în ceea ce privește agresiunea sa față de Taiwan, asta după ce Rusia a demarat o invazie la scară largă în Ucraina, atrag atenția doi experți americani în securitate națională și politică externă.

În prima zi a invaziei rusești din Ucraina, forțele aeriene din Taiwan au interceptat și escortat în afara spațiului aerian 9 avioane militare ale armatei Chineze. China a efectuat operațiuni similare în trecut, dar acum este de subliniat timingul.

James Anderson, șeful direcției de politici a Pentagonului în perioada administrației Trump, a precizat pentru Fox News că Beijingul va urmări cu atenție răspunsul SUA față de agresiunea rusească din Ucraina, dar și dacă Rusia va suferi sau nu consecințe semnificative și de durată.

,,Cred că există un risc real ca Beijingul să ajungă la concluzia că acțiunile concrete ale SUA ca răspuns la invazia Rusiei au rămas la stadiul de retorică”, a spus Anderson, menționând că Biden a promis ,,sancțiuni rapide și severe”, însă nu a recurs până în prezent la cele mai severe pedepse împotriva Rusiei.

,,Sunt îngrijorat că Beijingul va considera răspunsul administrației Biden față de agresiunea rusească drept o formă de spectacol, lipsit de substanță”, a adăugat acesta, menționând că Beijingul nu va lua o decizie rapidă cu privire la invadarea Taiwanului, dar va face cu siguranță ,,calcule cu sânge rece despre hotărârea și capacitatea Americii de a acționa pe parcursul crizelor internaționale”.

Și Dean Cheng, cercetător pe teme de securitate națională și politică externă, este de acord că răspunsul SUA față de Rusia s-ar putea dovedi prea blând pentru a descuraja China de la comiterea unor agresiuni similare împotriva Taiwanului.

,,Cred că ceea ce vedem acum nu e cu nimic surprinzător, asta dacă nu sunteți dintre cei care ați crezut în mod ciudat ideea că, într-un fel, China se va opune brusc Rusiei”, a zis Cheng pentru Fox News.

,,Au existat multe iluzii în ultimul an că Rusia va fi descurajată, că nu dorește cu adevărat un război și că vom vedea o situație similară atunci când atenția va fi concentrată spre Taiwan. (…) Prima lecție din această situație ar fi să vă scoateți capetele din nori!”, a mai precizat Cheng.

Cea mai stringentă diferență dintre teatrele de operațiuni din Europa și cele din Indo-Pacific este reprezentată de faptul că SUA dispun în plan european de Alianța NATO pentru a descuraja Rusia în a acționa împotriva multor state – e o alianță în legătură cu care Vladimir Putin și-a exprimat teama că Ucraina va adera, ceea ce ar fi determinat o prezență substanțială a NATO de-a lungul graniței de Vest a Rusiei.

SUA nu dispun de o alianță similară în teatrul Indo-Pacific, dar mențin în schimb o serie de tratate de securitate bilaterale puternice cu țări precum Coreea de Sud, Japonia, Australia și Taiwan, ultimul dintre acestea fiind consacrat în Actul relațiilor cu Taiwan din 1989.

Dar Cheng consideră că forțele europene ar fi mai puțin eficiente și preocupate într-un teatru de operațiuni din Asia, adăugând în acest sens că NATO nu a acționat direct nici măcar în Europa pentru a opri invazia rusească din Ucraina, țară care se învecinează cu o serie de aliați din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

,,Ce crezi că ar aduce ei (europenii – n.red.) la masă? – lăsăm deoparte întrebarea legată de motivele pentru care ar interveni”, a precizat Cheng.

,,Dacă nu vor merge în Ucraina, care are graniță cu multipli aliați NATO, încălcând astfel o serie de tratate pe care fiecare le-a semnat – mă refer la Acordurile de la Helsinki, la cele de la Minsk – de ce am presupune că aliații noștri europeni vor lupta și vor muri pentru Taiwan când nu există niciun angajament în acest sens?”, a conchis Cheng. (sursa: AICI)

Sursa foto: Japan Times

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare