miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticRadu Carp: „R. Moldova e obligată să depună cererea de aderare la...

Radu Carp: „R. Moldova e obligată să depună cererea de aderare la UE! N-a existat o conjunctură mai favorabilă!”

În contextul în care Ucraina a depus cererea de aderare la UE, iar Georgia va întreprinde mâine o acțiune similară, politologul Radu Carp a atras atenția că R. Moldova e obligată să depună la rândul ei o asemenea solicitare, întrucât nu s-a întâmplat să existe până în prezent o conjunctură mai favorabilă.

De asemenea, Radu Carp a reliefat că este și interesul României ca R. Moldova să adere la UE, căci astfel se va contrabalansa la nivel de reprezentativitate europeană polul de putere ce se va contura în Europa de Est și anume Polonia-Ucraina.

,,Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în condiții dramatice. Georgia depune mâine cererea de aderare la UE. Acum Republica Moldova este obligată să depună cererea de aderare!

România a exprimat poziția oarecum separată că dorește integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Este momentul să își expliciteze aceasta poziție.

Este momentul că Republica Moldova să ceară oficial aderarea la UE.

Singura șansă a Republicii Moldova în acest moment este să meargă în tandem cu Ucraina pe drumul aderării.

Nu este însă doar șansa Republicii Moldova. Este și șansa României. Aderarea Ucrainei va face ca Polonia să capete o importanță strategică uriașă în cadrul UE. România și Republica Moldova pot contrabalansa din punct de vedere al reprezentării statelor din Europa de Est noua alianță. O contrabalansare prin completare reciprocă.

Se afirmă frecvent că doar un cataclism de tip război va duce la unificarea celor două țări (chiar și simbolică, sub egida apartenenței la UE).

A venit ocazia potrivită. O vedem sau va trece pe lângă noi?

Primul pas este cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Iar cererea trebuie redactată, simbolic de România, așa cum Polonia a redactat-o pe cea a Ucrainei.

Pentru Republica Moldova s-au aranjat în mod exemplar toate constelațiile: război în imediata vecinătate, deschidere maximă de la Bruxelles referitor la extindere, guvern și președinte pro-european. Niciodată nu s-a întâmplat să existe o conjunctură mai favorabilă”, a explicat Radu Carp pe Facebook.

Sursa foto: AICI

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare