joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticServiciul australian de Informații: Invazia rusească din Ucraina, în convergență cu interesul...

Serviciul australian de Informații: Invazia rusească din Ucraina, în convergență cu interesul strategic al Beijingului

S-a dezvoltat o ,,nouă convergență strategică tulburătoare” între Beijing și Moscova, iar riscul unui ,,conflict de putere de amploare” a crescut de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat miercuri, 9 martie, șeful serviciilor de informații din Australia.

Andrew Shearer, directorul general al Oficiului de Informații Naționale, a declarat că președintele Chinei, Xi Jinping, pare să plănuiască să domine regiunea Indo-Pacific și să o folosească drept bază pentru a depăși Statele Unite ca putere principală a lumii.

Actualele comentarii întăresc avertismentele conform cărora invazia rusească din Ucraina, care a fost condamnată aproape universal de către Occident, ar putea escalada într-un conflict regional sau global.

Săptămâna aceasta, prim-ministrul Australiei a cerut democrațiilor liberale să oprească ,,arcul autocrației” care remodelează lumea.

,,Va trebui să muncim mult mai mult pentru a menține caracterul liberal al ordinii și al regulilor atât în Europa, cât și aici, în regiunea Indo-Pacific”, a spus Shearer la o conferință găzduită de Australian Financial Review.

,,Vedem un lider care într-adevăr se frământă și își întărește țara pentru această luptă ce are scopul de a depăși SUA ca putere principală a lumii”, a adăugat el, referindu-se la Xi Jinping.

Shearer a spus că amenințarea geopolitică va gravita mai ales în jurul tehnologiei, inclusiv prin utilizarea atacurilor cibernetice, motiv pentru care Australia trebuie să-și consolideze apărarea cibernetică fără a se izola din punct de vedere comercial și fără a bloca schimbul de informații.

,,Avem nevoie de o economie deschisă, în creștere, astfel încât să putem finanța sporirea cheltuielilor destinare apărării, dar acesta nu poate fi un compromis cu sumă zero între economie și securitate”, a spus Shearer.

Odată cu invazia rusească din Ucraina, profesioniștii din serviciile de informații australiene au considerat că ,,un conflict major de putere devine o perspectivă mai puțin îndepărtată decât era anterior”, a completat Shearer.

Un oficial chinez al Ministerului de Externe a declarat miercuri că nu era la curent cu observațiile lui Shearer.

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a mai precizat că Shearer ar trebui să acorde mai multă atenție ,,necunoașterii angajamentului Australiei față de neproliferare”, ca urmare a acordului trilateral AUKUS prin prisma căruia vor fi furnizate Australiei submarine cu propulsie nucleară.

În cadrul unui parteneriat de securitate trilateral anunțat anul trecut, Australia urmează să construiască cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară, cu tehnologie americană și britanică.

,,Asta este cu adevărat îngrijorător pentru regiune”, a zis Zhao. (sursa: Reuters)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare