joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticMobilizare fără precedent în războiul cibernetic contra Rusiei: 300 de mii de...

Mobilizare fără precedent în războiul cibernetic contra Rusiei: 300 de mii de IT-iști din întreaga lume s-au alăturat Guvernului Ucrainei

Ucraina a lansat un apel pentru formarea unei armate globale de experți în IT care să ajute autoritățile de la Kiev în lupta împotriva lui Vladimir Putin, iar răspunsul a fost poate fără precedent, întrucât sute de mii de persoane din înteaga lume s-au mobilizat.

Publicația The Guardian a vorbit pe parcursul ultimelor zile cu mai mulți IT-iști aflați în prima linie a războiului digital.

Kali a învățat cum să folosească tehnologia jucându-se cu telefonul bunicului său. Acum, adolescentul elvețian încearcă să paralizeze componenta digitală a Guvernului Rusiei și a căii ferate din Belarus.

Kali – și mulți alții care au contribuit la acest articol – au refuzat să-și împărtășească numele adevărat, deoarece o parte dintre acțiunile pe care le întreprind sunt ilegale și, totodată, se tem de represiunea venită dinspre Kremlin. Kali s-a înscris pe un grup de chat Telegram intitulat ,,Armata IT a Ucrainei”, unde există aproximativ 300 de mii de membri. În cadrul acelui grup, participanților li se atribuie sarcini pentru a fi desfășurată lupta digitală împotriva Rusiei. Procedând astfel, ei încearcă să echilibreze situația între una dintre superputerile lumii și Ucraina, care se confruntă între timp cu bombardamente repetate.

Armata extinsă de hackeri a reușit să perturbe serviciile web rusești, potrivit NetBlocks, o companie care monitorizează conexiunea la internet la nivel global. Se spune că disponibilitatea site-urilor web ale Kremlinului și Dumei – camera inferioară a Parlamentului Rusiei – a fost ,,intermitentă” de când a început invazia. Au fost vizate și site-urile serviciilor media de stat, mai multe bănci, respectiv gigantul energetic Gazprom.

,,Atacurile crowdsource au avut succes în ceea ce privește perturbarea site-urilor web ale Guvernului rus și ale instituțiilor mass-media susținute de stat”, spune Alp Toker, directorul NetBlocks.

Precum mulți dintre colegii săi, Kali a fost direcționat către grupul Telegram, care are versiuni în ucraineană și engleză, de vicepremierul ucrainean Mykhailo Fedorov. Fedorov, în vârstă de 31 de ani, și-a folosit profilul de Twitter extins pentru a pleda către directorii celor mai mari firme de tehnologie din lume să întrerupă legăturile cu Rusia. De asemenea, pe 26 februarie, el a postat un link către un grup de Telegram, care a fost înființat de departamentul său ministerial.

,,Avem nevoie de talente digitale. Vor fi sarcini pentru toată lumea„, a zis acesta.

Deși țara sa natală a menținut mult timp o politică de neutralitate militară, Kali a fost determinant să acționeze când a văzut tweet-ul lui Fedorov

,,Am vrut să ajut și să-mi folosesc abilitățile de atac pentru a ajuta Ucraina. Sunt un hacker puternic și îmi pare atât de rău pentru fiecare ucrainean… O fac pentru că sunt alături de Ucraina și vreau să ajut cumva. Cred că dacă atacăm cibernetic infrastructura Rusiei, ei eventual se vor opri, întrucât nimic nu va mai funcționa”, a zis acesta.

Kali spune că părinții lui nu sunt deosebit de interesați de ceea ce face, dar, pe de altă parte, încearcă să nu le spună multe despre asta.

Caroline, o tânără de douăzeci de ani din zona metropolitană New York, le-a spus părinților ei că s-a înrolat în armata IT cu doar câteva ore înainte să acorde interviul pentru The Guardian.

,,Încep să fie îngrijorați”, spune ea.

După ce a urmărit îngrozită videoclipurile de pe Twitter și Instagram care au dezvăluit impactul devastator pe care îl are conflictul asupra civililor ucraineni, Caroline s-a simțit obligată să acționeze când a citit tweet-ul lui Fedorov. Ea a mai precizat că a văzut cât de distructivă fusese răspândirea dezinformărilor în timpul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump.

Aceasta s-a confruntat cu o singură problemă: ea nu știa ce este Telegram. Spre deosebire de Kali, ea nu e chiar un hacker. La început, ea a fost îngrijorată că aplicația – care a fost fondată de miliardarii ruși în exil Pavel și Nikolai Durov – este o capcană. Dar, după câteva cercetări, a descărcat aplicația și s-a alăturat grupului.

Ea s-a simțit în largul ei atunci când administratorii grupului le-au cerut hackerilor să bombardeze site-urile web ale statului rus. Site-urile web sunt bombardate cu trafic pentru a le face inaccesibile. În acest mod au fost dezactivate unele site-uri web ale Guvernului rus de la începutul invaziei.

Dar Caroline și-a dat seama că lucrurile se pierd în avalanșa de informații. Mesajele de pe versiunea în limba ucraineană a grupului pot ajunge la sute de comentarii în mai puțin de o oră. Astfel, ea a decis să ajute versiunea în engleză a grupului strângând informații pentru un site web ce privește modalitățile prin care poate fi sprijinită Ucraina și dusă lupta împotriva campaniilor rusești de dezinformare.

,,Îmi place să acționez ca acel filtru – ca acel vânt care împinge pânzele în direcția corectă”, spune ea.

Ea petrece ore întregi în fiecare zi împărtășind informații pe chat-ul Telegram pentru a ajuta masele de abonați.

,,Ceea ce fac este să adun toate aceste informații pentru a încerca să demontez campaniile de dezinformare care au loc”, transmite aceasta.

Enrique este un expert IT lituanian. El a simțit că decizia de a se alătura grupului Telegram este un lucru corect ce trebuie făcut.

,,Să crești cu părinții tăi care îți spun povești despre cum au fost exilați în Siberia… Ne este frică că vom fi următorii”, relatează acesta.

El a trecut cu vederea în mare măsură ocupația rusă a Donbasului, o zonă din estul Ucrainei pe care armata lui Putin a invadat-o în 2014 și a revendicat-o drept teritoriu rus. Dar pe măsură ce știrile au devenit mai alarmante în presa lituaniană, el nu a mai putut ignora situația. El este mai puțin focusat pe distrugerea internetului rusesc, ci mai mult pe cooptarea rușilor obișnuiți pentru a se ridica împotriva dictatorului Vladimir Putin.

,,Sper că întreaga lume poate pune presiune atât de mult asupra rușilor, încât aceștia să fie dispuși să-și reevalueze mentalitatea, să înțeleagă că oamenii le cer să ajute, să se uite la ce se întâmplă cu adevărat și poate că se vor ridica în acest fel”, precizează acesta.

Enrique a fost inspirat de curajul poporului ucrainean. Asta îi include atât pe cei care au ieșit în stradă pentru a-și apăra țara, cât și pe cei care au ales s-o facă printr-o tastatură. Ucraina are 290.000 de oameni care lucrează în IT. În timp ce mulți dintre ei au renunțat la slujbele uzuale pentru a se alătura armatei, alții s-au înscris în armata IT.

Sam este un ucrainean ce lucrează pentru o companie globală de tehnologie de publicitate. El și-a folosit experiența pentru a le furniza rușilor ceea ce el numește ,,contra-propagandă” prin intermediul platformelor de publicitate.

,,Suntem într-un război hibrid și un război direct cu Rusia din 2014. Atunci a fost la fel, dar la o scară mai mică. Înțelegem cum acționează Rusia: ei fac propagandă aici, apoi în interiorul țării lor, apoi încearcă să-și împărtășească viziunea comunității globale”, explică acesta.

Industria ucraineană de publicitate a trimis ceea ce Sam numește videoclipuri ,,agresive” care arată soldați ruși capturați implorând mamele lor și încercând să le convingă de realitatea războiului din Ucraina. Alții din industria de publicitate evidențiază impactul sancțiunilor asupra Rusiei și puterea armatei ucrainene.

,,Îi vor determina pe toți să acționeze”, spune Sam.

Aproximativ 100 de specialiști în publicitate de la 50 de agenții proiectează și difuzează reclame pentru a încerca să sensibilizeze ceățenii din Rusia și Belarus cu privire la ceea ce face Rusia, fentând totodată restricțiile Kremlinului referitoare la publicitate, respectiv închiderea platformelor.

Alex, un inginer software ucrainean, spune că grupul Telegram este folosit mai ales pentru atacuri DDoS.

,,Mi-aș dori să fie mai multe lucruri de făcut în ceea ce privește ajutarea părții IT (a războiului – n.red.)”, spune acesta, adăugând că el nu vrea să îndepărteze Rusia de pe internet, ci mai degrabă să găsească o modalitate de a le arăta rușilor imaginile războiului din Ucraina.

Asta este ceea ce hackerii de la Anonymous au susținut că au făcut luna aceasta în cazul canalelor de televiziune rusești

,,Scopul meu ideal ar fi să fac ceva care să le arate adevărul rușilor”, spune Alex.

Unii experți în securitate cibernetică sunt însă îngrijorați.

,,Există anumite riscuri în a avea această armată de voluntari”, spune Alan Woodward, profesor de securitate cibernetică la Universitatea din Surrey.

El este îngrijorat de lipsa de responsabilitate cu privire la cine conduce planul de luptă și strategia generală.

,,În cel mai bun caz, ceea ce fac ei este interferența (cu serviciile web rusești – n.red.”, spune el, adăugând că această acțiune ,,poate fi o pacoste pentru ruși, dar atacurile pe care le-am văzut până acum nu au afectat cu adevărat decisiv capacitatea de luptă a Rusiei”.

Woodward spune că o armată de 300.000 de hackeri va desfășura fără doar și poate și câteva acțiuni cu efect negativ.

,,Acești voluntari ar putea începe să atace ținte care nu sunt cu adevărat vizate și dorite de Guvernul ucrainean”, spune el.

,,Acest lucru ar putea fi accidental. Cât de des s-a răspândit ransomware-ul și a afectat, să zicem, un spital? Nu cred că cineva își dorește asta”, completează acesta.

Există, de asemenea, riscul ca un astfel de apel deschis de mobilizare să poată fi folosit cu ușurință de ruși pentru a genera o retorică toxică. Rușii ar putea astfel să infiltreze acel grup.

,,Nu știi niciodată cine este într-un grup de voluntari. Nu numai că ar putea face ceva nedorit în numele Ucrainei, dar ar putea face și ceva care se mulează perfect pe retorica rușilor”, avertizează acesta.

Teama ca grupurile să fie infiltrate reprezintă o chestiune preocupantă și pentru Agnes Venema, un expert în securitate națională și informații de la Universitatea din Malta.

,,Cât de utile sunt acțiunile depinde de cât de bine le poți verifica, cât de bine le poți coordona și cât de pricepuți sunt executanții”, spune ea.

,,Redenumirea iahtului lui Putin este o acțiune drăguță, dar piratarea posturilor de televiziune rusești pentru a se difuza imnul ucrainean îi ajută pe ucraineni să-și atingă obiectivele strategice?”, zice aceasta.

În pofida îndoielilor ei, Venema consideră remarcabilă mobilizarea forțelor de voluntari.

,,Nu sunt genul care să arunce cu superlative, dar aș spune că acest nivel de implicare civică este fără precedent”, spune ea.

Cu toate acestea, avertizează ea, de îndată ce hackerii încep să primească ordine de la armata ucraineană, ei renunță la statutul de civili și ar putea fi considerați drept combatanți.

,,Asta înseamnă că acești oameni sunt ținte militare legitime”, atrage atenția Venema.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare