miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPropaganda lui Putin, demontată de un economist: "Departe ca Occidentul să fi...

Propaganda lui Putin, demontată de un economist: „Departe ca Occidentul să fi exploatat Rusia, Occidentul a facilitat puterea Rusiei!”

Economistul Bogdan Glăvan atrage atenția că țările occidentale au sprijinit de fapt Rusia de-a lungul istoriei, nicidecum nu au sărăcit-o, iar în realitate „cei care îi exploatează pe ruși sunt oligarhii lor, nomenclaturiștii vechi și noi”.

„Propaganda lui Putin prinde în principal la mămăițe și la tătăiți, nu la tineret. Sloganul cu „Ne exploatează străinii” prinde la cei care nu au luat legătura cu străinii, nu la cei care au luat, care s-au plimbat în străinătate, care au făcut afaceri cu străinii, care au studiat în străinătate etc. Bine, e și comic, din toate țările planetei, tocmai rușii să se plângă că i-au exploatat străinii.

Adevărul e fix invers. Străinii i-au ridicat, inclusiv pe vremea lui Stalin, industria sovietică a fost proiectată de americani. Inclusiv WW II l-au dus cu ajutor străin.

Cei care îi exploatează pe ruși sunt oligarhii lor, nomenclaturiștii vechi și noi. Ca și în România, unde oamenii lui Iliescu ne învățau „Să nu ne vindem țara”, ca să o poată fura ei pe toată. Aceiași securiști comuniști care l-au slujit pe Iliescu și care au ținut România la periferia Europei, promovează acum sloganele lui Putin. Nu știu dacă mai sună la Moscova, cum a făcut Iliescu la Revoluție, sau a sunat Moscova la ei. Sau poate e doar frăția comuniștilor.

La ce resurse are, Rusia ar fi putut fi extraordinar de bogată astăzi. Japonia nu mai avea nimic după WW II și în 3-4 decenii de la încheierea lui începea să cumpere America. Idem Coreea de Sud. În schimb, iată că au trecut 3 decenii de la căderea URSS și țările astea (Rusia, Belarus, Ucraina…) tot sărace sunt. De ce? Fiindcă au păstrat instituții extractive, feudale. Iar baronii sug tot și fac prăpăd. Putin ar trebui luat de guler și întrebat: „Zi, mă, de ce nu e Rusia ca Japonia? Lasă gargara cu NATO, zi de ce nu e Rusia ca Japonia? Sau de ce nu trăim și noi ca în Elveția, care nici ea nu are alte resurse decât iarba pentru văcuțe?”, explică Bogdan Glăvan într-o postare pe Facebook.

De asemenea, Bogdan Glăvan îi critică pe liderii lumii occidentale care au sprijinit ascensiunea regimului Putin, adăugând că dictatorii Rusiei nu au făcut nimic altceva decât să exploateze „slăbiciunile Occidentului”.

„Dacă Occidentul nu era atât de îngăduitor, nu se ducea să investească, să le dea bani și rețete, nu era nici Moscova unde era acum. Aici trebuie să recunoaștem prostia politrucilor occidentali, care parcă au făcut școala lui Deng Xiaoping. Vă mai amintiți ce spunea tovarășul Deng? Nu contează ce culoare are pisica, cât timp prinde șoareci. Adică nu contează că e capitalism sau socialism, important e să iasă banul gros. Normal că au făcut școala lui Deng, doar prin Occident au ajuns la putere unii care în tinerețe erau lideri maoiști. Comuniști get-beget. Aceste nulități i-au făcut jocul lui Putin – atunci când nu au fost cumpărate direct de el. Ei au încurajat relațiile economice cu dictatorul, ei au facilitat afluirea bogăției către Rusia. Dacă Occidentul ar fi fost un pic mai cinstit și mai deștept, nu se ajungea aici. Departe ca Occidentul să fi exploatat Rusia, Occidentul a facilitat puterea Rusiei. Și pe vremea lui Stalin și pe vremea lui Putin. Dictatorii Rusiei au exploatat slăbiciunile Occidentului.

Propaganda prinde, prinde și în Rusia și în România la oamenii needucați. Războiul în sine este consecința lipsei de educație, a căderii într-o prostie abisală, cum zice Pleșu”, conchide analistul economic.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare