miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticEfectul sancțiunilor occidentale: Un proiect major ruso-chinez în domeniul energetic, suspendat de...

Efectul sancțiunilor occidentale: Un proiect major ruso-chinez în domeniul energetic, suspendat de Beijing

Sancțiunile impuse de Occident pe fondul invaziei rusești din Ucraina încep să aibă efect în ceea ce privește determinarea Beijingului de a se distanța de Moscova în plan economic, inclusiv energetic, compania de stat chineză Sinopec luând decizia de a suspenda un proiect major ce fusese demarat împreună cu Moscova.

Mai precis, grupul Sinopec, administrat de statul chinez, a luat decizia de a suspenda discuțiile ce priveau o investiție majoră în petrochimie, respectiv o afacere de comercializare și furnizare a gazelor rusești în China, au declarat surse pentru Reuters.

Grupul Sinopec a luat astfel în considerare apelul Guvernului chinez la prudență pe măsură ce sancțiunile s-au înmulțit pe fondul invaziei rusești din Ucraina.

Mișcarea celui mai mare rafinator de petrol din Asia de a frâna o investiție potențială de jumătate de miliard de dolari într-o fabrică de gaze chimice și în ceea ce privește comercializarea gazului rusesc în China evidențiază riscurile create, chiar și pentru cel mai important partener diplomatic al Rusiei, de sancțiunile impuse de Occident.

În mod public, Beijingul și-a exprimat în mod repetat opoziția față de sancțiuni, insistând că va menține schimburile economice și comerciale la un nivel normal cu Rusia. Totodată, Beijingul a refuzat să condamne acțiunile Kremlinului din Ucraina, respectiv să le catalogheze drept invazie.

Însă în spatele ușilor închise, Guvernul chinez se teme de sancțiuni, iar astfel presează companiile să facă investiții cu atenție în Rusia, al doilea cel mai mare furnizor de petrol și al treilea cel mai mare furnizor de gaze.

Din momentul în care a început invazia rusească din Ucraina, cei trei giganți energetici de stat ai Chinei – Sinopec, China National Petroleum Corp și China National Offshore Oil Corp – au evaluat impactul sancțiunilor asupra investițiilor de miliarde de dolari în Rusia, au precizat surse cu cunoștințe directe în acest domeniu.

„Companiile vor urma cu rigiditate politica externă a Beijingului în această criză. Nu există niciun resort pentru companii să ia inițiativa în ceea ce privește noi investiții”, a spus un director al unei companii petroliere de stat.

Ministerul Afacerilor Externe a convocat luna aceasta oficiali din cele trei companii energetice pentru a-și revizui relațiile de afaceri cu partenerii ruși, au spus două surse care cunosc informații cu privire la această întâlnire. Ministerul i-a îndemnat să nu facă vreo mișcare neplăcută prin cumpărarea de active rusești.

Companiile au înființat grupuri operative pe chestiuni legate de Rusia și lucrează la planuri de urgență privitoare la întreruperea afacerilor și referitoare la eventualitatea apariției unor sancțiuni secundare (pe fondul invaziei rusești din Ucraina, China a fost avertizată de țările occidentale că va fi pusă sub un regim de sancțiuni secundare dacă decide să sprijine Kremlinul – n.red.), au precizat sursele.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că Beijingul știe că viitorul economic al Chinei este legat de Occident. Anterior, Biden l-a avertizat pe liderul chinez Xi Jinping că Beijingul ar putea regreta că a fost de partea Rusiei în contextul invaziei din Ucraina.

Mai multe detalii cu privire la decizia luată de Sinopec: 

Sinopec a suspendat discuțiile privind investirea a până la 500 de milioane de dolari în noua fabrică de gaze chimice din Rusia, a spus una dintre surse.

Planul era de a colabora cu Sibur, cel mai mare producător petrochimic din Rusia, pentru concretizarea unui proiect similar cu cel al complexului chimic de gaz Amur, de 10 miliarde de dolari, din Siberia de Est, deținut în proporție de 40% de Sinopec și 60% de Sibur, care urmează să intre în funcțiune în 2024.

„Companiile au vrut să multiplice afacerea Amur construind alta. Companiile se aflau în mijlocul procedurii de selecție a sitului”, a precizat o sursă.

Sinopec a suspendat discuțiile după ce și-a dat seama că acționarul minoritar Sibur și membrul consiliului de administrație, Gennady Timchenko, a fost sancționat de Occident, a precizat sursa. Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus luna trecută sancțiuni împotriva lui Timcenko, un aliat de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin.

Și proiectul Amur se confruntă cu dificultăți de finanțare, au spus două dintre surse, întrucât sancțiunile amenință să sufoce finanțarea de la creditorii cheie, inclusiv Sberbank, creditor controlat de Rusia, respectiv agențiile de credit europene.

„Este o investiție existentă. Sinopec încearcă să depășească dificultățile de finanțare”, a spus un director din industria din Beijing ce are cunoștințe directe despre această problemă.

Sibur nu a comentat cu privire la suspendarea discuțiilor referitoare la noua fabrică chimică, dar a spus că va continua să coopereze cu Sinopec la implementarea proiectului fabricii din Amur.

„Sinopec participă activ la chestiunile ce țin de managementul construcției proiectului, inclusiv cele ce țin de aprovizionarea cu echipamente, lucrul cu furnizorii și antreprenorii. De asemenea, lucrăm împreună la chestiunile ce țin de finanțarea proiectelor„, a declarat Sibur pentru Reuters în cadrul unui e-mail.

Sinopec a suspendat, de asemenea, discuțiile cu producătorul rus de gaze Novatek cu privire la afacerea de comercializare a gazelor din cauza temerilor generate de faptul că Sberbank, unul dintre acționarii Novatek, se află pe cea mai recentă listă de sancțiuni din SUA, a declarat o sursă ce are cunoștințe directe cu privire la această chestiune. 

Timchenko a demisionat luni din consiliul Novatek, în urma sancțiunilor impuse de Occident. Novatek a refuzat să ofere o reacție.

Novatek, cel mai mare producător independent de gaze din Rusia, a încheiat un acord preliminar în 2019 cu Sinopec și Gazprombank cu privire la crearea unei societăți mixte care să comercializeze gaze naturale lichefiate în China, respectiv să distribuie gaze naturale în China. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare