sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticAnunțul care provoacă îngrijorări la Kremlin: "Sezonul vânătorii partizane ucrainene totale, pe...

Anunțul care provoacă îngrijorări la Kremlin: „Sezonul vânătorii partizane ucrainene totale, pe cale să înceapă!”. Precizările lui Kyrylo Budanov despre noul plan al Rusiei

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a atras atenția pe 27 martie că dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, are în vedere un „scenariu coreean” în ceea ce privește Ucraina, dar se va confrunta, printre altele, cu mișcarea ucraineană de rezistență, pe care Rusia, în viziunea unui general român în rezervă, nu o poate înfrânge.

Concret, Putin încearcă să împartă Ucraina în două, precum s-a întâmplat în cazul Coreei de Nord și Coreei de Sud. Într-o serie de comentarii ce creează perspectiva unui lung conflict înghețat, generalul Kyrylo Budanov, care în luna noiembrie 2021 a prezis invazia rusească, a avertizat în legătură cu probabilitatea unui război de gherilă sângeros de lungă durată.

Predicția a venit în timp ce Leonid Pasechnik, liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk din estul Ucrainei, a spus: „Cred că în viitorul apropiat va avea loc un referendum pe teritoriul republicii, în timpul căruia poporul își va exprima părerea despre alipirea la Federația Rusă”.

Budanov a spus că este de părere că Putin a reevaluat planul de ocupare completă a Ucrainei de când nu a reușit să cucerească rapid Kievul, respectiv să dea jos regimul lui Volodimir Zelenski.

„Este o încercare de a crea o Coree de Nord și una de Sud în Ucraina”, a spus acesta despre noua strategie a Kremlinului.

Budanov a mai spus că Rusia are în continuare intenția să stabilească un coridor terestru de la granița cu Rusia până la Crimeea și a adăugat că se așteaptă să vadă o încercare a Kremlinului de a uni teritoriile ocupate de ruși într-o singură entitate.

„Asistăm deja la încercări de a crea autorități ‘paralele’ în teritoriile ocupate și de a forța oamenii să renunțe la moneda ucraineană”, a spus Budanov.

Pe de altă parte, Budanov a anunțat că vor apărea mișcări de rezistență, de partizani ucraineni, care vor cauza pierderi masive în rândul forțelor rusești.

„Dar rezistența și mitingurile cetățenilor noștri din teritoriile ocupate, contraatacurile Forțelor Armate ale Ucrainei complică punerea în aplicare a planurilor inamicului. În plus, sezonul vânătorii partizane ucrainene totale este pe cale să înceapă. Atunci rușilor le va mai rămâne un singur scenariu real – cum să supraviețuiască”, a conchis acesta.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, preciza pe 3 martie, într-o intervenție la B1TV, că în cazul în care va apărea o mișcare de rezistență ucraineană care să implice un număr mare de civili hotărâți să iasă din zona de confort pentru a-și apăra țara, atunci războiul va deveni unul de uzură, iar Federația Rusă nu-l poate câștiga.

„Plec de la istoricul celui de-al Doilea Război Mondial, al marelui război de apărare a patriei. Acum e un război de agresiune. Efectele cele mai ample ale luptei de partizani s-au produs pe teritoriul Ucrainei și al Belarusului. Așadar, ca istorie, vorbim de aceeași geografie, împotriva unei mașinării de război care era mai perfecționată decât ‘mașinăria de război’ a lui Putin. Rămâne de văzut dacă în secolul XXI cetățenii vor trece la lupta de rezistență. Acest secol are un cetățean de altă natură, care are un confort mai mare și un instinct de conservare mai mare. Când spun cetățenii, nu înseamnă că un cetățean în haine de civil a trecut automat la lupta de rezistență. Un semnal ar fi ieșirea civililor nu cu mâinile sus, ci cu piepturile goale în fața blindatelor. (…) Chemarea la arme pe care a făcut-o des Zelenski cred că a însemnat în primul rând alimentarea cu personal, cu militarii rezerviști a acestor forțe teritoriale. Forțele teritoriale, întrucât acționează pe principul teritorialității, cunosc foarte bine zona în care sunt. Dacă forțele teritoriale vor acționa împreună cu forțele de operații speciale ale armatei ucrainene în zonele pe care le vor ocupa rușii în afara orașelor, atunci se poate naște lupta de rezistență. Lupta de rezistență va însemna un război de uzură, care în mod sigur nu-l va câștiga Federația Rusă. E posibil, nu excludem, deși am o anumită îndoială, să câștige partea de conflict, dar e exclus ca în momentul în care vorbim de lupta de rezistență să câștige partea de post-conflict. Și așa gruparea de forțe rusești e insuficientă”, explica generalul în rezervă.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare