vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticRusia va amplifica războiul informațional contra Finlandei, pe fondul unui sondaj istoric...

Rusia va amplifica războiul informațional contra Finlandei, pe fondul unui sondaj istoric privind susținerea societății finlandeze pentru adearea la NATO

Inclusiv pe fondul unui sondaj de-a dreptul istoric în ceea ce privește susținerea societății finlandeze pentru aderarea la NATO, Serviciul Finlandez de Informații și Securitate a avertizat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o amplă campanie de dezinformare în lunile următoare.

Campania de dezinformare ar viza, desigur, influențarea dezbaterii națiunii nordice cu privire la aderarea la NATO.

Într-o evaluare actualizată, agenția a spus că „operațiunile ilegale rusești informaționale și de influențare” au fost printre principalele amenințări la adresa securității naționale a Finlandei.

„Societatea finlandeză în ansamblu ar trebui să fie pregătită cu privire la diferite măsuri luate de Rusia, ce vizează influențarea elaborării politicilor din Finlanda cu privire la subiectul NATO”, a spus directorul Serviciului Finlandez de Informații și Securitate, Antti Pelttari.

„Autoritățile publice trebuie să asigure condițiile desfășurării unei dezbateri depline și sincere, fără existența vreunei forme de intimidare și să se asigure că străinii nu pot influența deciziile luate de Finlanda în privința politicii de securitate”, a completat acesta. (sursa: AICI)

Sprijinul public din Finlanda pentru aderarea la NATO s-a dublat în mai puțin de un an, pentru prima dată din 1984 existând o majoritate a cetățenilor ce se exprimă în favoarea parcursului euro-atlantic.

Forumul finlandez de afaceri și politici EVA a colectat date de două ori pe an, timp de aproape 40 de ani, pentru a urmări atitudinile și valorile cetățenilor ce țin de sfera politică, economică, a relațiilor externe, a mediului, respectiv a bunăstării. Interesul cel mai sporit se manifestă cu privire la tema aderării Finlandei la NATO.

Rezultatele din toamna anului 2021 relevau că doar 26% din populație susținea aderarea la NATO, însă în urma invaziei rusești din Ucraina procentul a crescut la 60%. Același procent de finlandezi susțin luarea unei decizii în acest an cu privire la această chestiune.

De-a lungul timpului, sprijinul pentru aderarea la NATO rămăsese scăzut, recordul anterior datând din toamna anului 1998, la acea vreme doar 28% din populație susținând parcursul euro-atlantic.

Astfel, pe parcursul ultimului studiu, s-a subliniat că invadarea Ucrainei de către Rusia este responsabilă pentru schimbarea radicală a opiniei la nivelul populației.

„Schimbarea este fără precedent, atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și viteza schimbării opiniei populației”, a menționat EVA.

Sondajul a eșantionat peste 2.000 de răspunsuri dintr-o gamă de vârste cuprinse între 18 și 79 de ani.

„Schimbarea de atitudini observată în sondaj este rezultatul reacției finlandezilor la schimbarea mediului de securitate. Pare să fi fost lăsată fără fundație vechea filozofie a politicii de securitate, care dominase în Finlanda de mulți ani”, a mai transmis EVA. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare