miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticSUA și Marea Britanie vor amplifica presiunea asupra Rusiei, întrucât "reducerea ostilităților"...

SUA și Marea Britanie vor amplifica presiunea asupra Rusiei, întrucât „reducerea ostilităților” în Kiev și Chernihiv nu e nici pe departe suficientă

În pofida anunțului făcut marți de Ministerul rus al Apărării conform căruia a decis să „reducă drastic ostilitățile” în zonele Kiev și Chernihiv, SUA și Marea Britanie avertizează că este vorba doar despre o schimbare de strategie a Kremlinului, nicidecum despre o dezescaladare a războiului din Ucraina.

Marea Britanie a transmis că a văzut semnale privind o „oarecare reducere” a bombardamentelor rusești în jurul capitalei ucrainene, însă dorește să vadă o retragere completă a forțelor rusești din Ucraina și va judeca eventualii pași către un posibil acord de pace mai degrabă prin acțiuni decât prin cuvinte, a precizat purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

Întrebat dacă premierul britanic a fost încurajat de promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare din jurul Kievului și din nordul Ucrainei, purtătorul de cuvânt al lui Johnson a spus: „Vom judeca regimul Putin după acțiunile sale, nu după cuvintele sale!”.

„A existat o oarecare reducere a bombardamentelor rusești în jurul Kievului, în mare parte pentru că forțele ucrainene au respins cu succes ofensivele rusești în nord-vestul orașului. Dar lupta continuă. Sunt bombardamente puternice în Mariupol și în alte zone. Deci nu vrem să vedem nimic mai puțin decât o retragere completă a forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean!”, a subliniat acesta.

De asemenea, Boris Johnson a declarat că un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina nu va fi suficient pentru a declanșa ridicarea sancțiunilor impuse Kremlinului de Regatul Unit.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a sugerat că o retragere completă a trupelor rusești ar fi un început bun, în timp ce o încetare a focului reprezintă doar un prim pas.

Premierul Boris Johnson a subliniat că doar încetarea focului nu ar fi un motiv pentru eliminarea sancțiunilor britanice împotriva Rusiei.

Johnson a mai spus că presiunea asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin, trebuie crescută atât prin măsuri economice suplimentare, cât și prin acordarea de ajutor militar Ucrainei pentru a exista o formă de siguranță că Rusia își va schimba abordarea. (sursa: The Guardian)

Nu în cele din urmă, ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat ieri că negocierile ce vizează încheierea războiului din Ucraina nu trebuie să se sfârșească prin „vânzarea Ucrainei”.

Adresându-se parlamentarilor din Camera Comunelor, ea a spus că președintele Putin „nu este serios în privința discuțiilor” și că încă „bombardează intenționat cetățeni nevinovați”.

„Nu trebuie doar să-l oprim în prezent pe Putin în Ucraina, trebuie să privim și pe termen lung”, a spus ea.

Sancțiunile impuse Rusiei de către G7 nu ar trebui eliminate „atât timp cât Putin își continuă războiul și mai are trupe în Ucraina”, a subliniat aceasta.

De asemenea, orice reglementare pe termen lung ar trebui să includă un mecanism de reimplementare a sancțiunilor, sistem ce ar urma să fie declanșat automat de orice agresiune rusească, a adăugat ea.

Astfel, Truss a spus că în urma discuțiilor nu trebuie să se repete greșelile trecutului precum „reglementările neplăcute din 2014, care nu au reușit să ofere poporului ucrainean o securitate de durată”.

După 2014, „Putin s-a întors pentru mai mult”, a spus ea, iar „de aceea nu-i putem permite să câștige din această agresiune îngrozitoare”. (sursa: AICI)

În ceea ce privește poziționarea SUA față de ultimele evoluții ce privesc invazia rusească din Ucraina, secretarul de stat Antony Blinken a declarat marți, 29 martie, că nu au existat semnale conform cărora discuțiile ruso-ucrainene „avansează într-un mod efectiv”, întrucât America nu a văzut „semne de seriozitate reală” din partea Rusiei.

„Există ceea ce spune Rusia și este ceea ce face Rusia. Ne concentrăm pe a doua chestiune”, a declarat Blinken.

Blinken a avertizat că Rusia, spunând că va reduce ostilitățile din jurul Kievului, ar putea căuta de fapt „un mijloc prin care încearcă din nou să devieze și să înșele oamenii, pentru ca aceștia să creadă că de fapt Kremlinul nu face ceea ce face”.

„Dacă ei cred cumva că poate reuși un efort de a subjuga ‘doar’, între ghilimele, partea de est a Ucrainei și partea de sud a Ucrainei, atunci se păcălesc profund încă o dată”, a completat Blinken.

De asemenea, Blinken a solicitat Rusiei „să pună capăt agresiunii acum, să-și retragă forțele și, desigur, să se angajeze în discuții”.(sursa: AICI)

Anterior, SUA au transmis că observă o reducere a ostilităților în zonele Kiev și Chernihiv, ceea ce reprezintă o schimbare majoră de strategie, potrivit celor transmite pe surse pentru CNN de doi înalți oficiali americani.

Rusia începe să retragă unele forțe, fiind vorba inclusiv despre grupurile tactice ale batalionului rus care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene. Forțele rusești ce se retrag acum din unele zone din nord se vor concentra însă asupra câștigurilor din sud și est.

SUA evaluează că Rusia își va acoperi retragerea prin bombardamente aeriene și de artilerie asupra capitalei, a zis unul dintre oficiali. Oficialii americani avertizează că Rusia s-ar putea întoarce oricând în cazul în care condițiile de luptă permit asta.

Mișcarea Rusiei vine în urma discuțiilor de pace pe care delegațiile ruse și ucrainene le-au avut marți la Istanbul. (sursa: CNN)

Pe tema schimbării de strategie a Rusiei, amintim că șeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a atras atenția pe 27 martie că dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, are în vedere acum un „scenariu coreean” în ceea ce privește Ucraina.

Concret, Putin încearcă să împartă Ucraina în două, precum s-a întâmplat în cazul Coreei de Nord și Coreei de Sud. Într-o serie de comentarii ce creează perspectiva unui lung conflict înghețat, generalul Kyrylo Budanov, care în luna noiembrie 2021 a prezis invazia rusească, a avertizat în legătură cu probabilitatea unui război de gherilă sângeros de lungă durată.

Budanov a spus că este de părere că Putin a reevaluat planul de ocupare completă a Ucrainei de când nu a reușit să cucerească rapid Kievul, respectiv să dea jos regimul lui Volodimir Zelenski.

„Este o încercare de a crea o Coree de Nord și una de Sud în Ucraina”, a spus acesta despre noua strategie a Kremlinului.

Budanov a mai spus că Rusia are în continuare intenția să stabilească un coridor terestru de la granița cu Rusia până la Crimeea și a adăugat că se așteaptă să vadă o încercare a Kremlinului de a uni teritoriile ocupate de ruși într-o singură entitate.

„Asistăm deja la încercări de a crea autorități ‘paralele’ în teritoriile ocupate și de a forța oamenii să renunțe la moneda ucraineană”, a spus Budanov.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare