Șeful Forțelor armate britanice, amiralul Tony Radakin, a declarat că președintelui Rusiei, Vladimir Putin, s-a lăsat înșelat cu privire la forța de care dispune pentru a desfășura invazia din Ucraina. Nemulțumit că invazia nu decurge conform planului, Putin vrea acum să apeleze la trupe din Orientul Mijlociu.
Redăm principalele declarații făcute de amiralul Tony Radakin:
– Scenele ce vin din Mariupol și din alte părți sunt îngrozitoare, iar săptămânile următoare vor continua să fie foarte dificile.
– Dar în multe privințe, Putin a pierdut deja. Departe de a fi un manipulator vizionar al evenimentelor, Putin s-a rănit singur printr-o serie de erori de judecată catastrofale.
– Precum toți liderii autoritarieni, Putin s-a lăsat indus în eroare în ceea ce privește propriile sale forțe, inclusiv eficiența forțelor armate ruse.
– Putin nu a reușit să anticipeze unitatea și coeziunea care există între națiunile libere ale lumii, aici în Europa și, evident, mult dincolo. Acțiunile sale de până acum au făcut mai mult pentru a unifica decât pentru a diviza și au arătat că Ucraina are singurul lucru care îi lipsește în mod evident Rusiei: prieteni adevărați.
Afirmația făcută de amiralul Tony Radakin potrivit căreia Vladimir Putin s-a lăsat indus în eroare în privința capabilităților trupelor rusești întărește informațiile apărute ieri în presă conform cărora există o ruptură în planul comunicării la Kremlin, întrucât liderilor militari ruși le-a fost frică să-i spună acestuia adevărul complet despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina.
„Putin nici măcar nu știa că armata lui folosește și pierde recruți în Ucraina, ceea ce arată o întrerupere clară a fluxului de informații exacte furnizate președintelui rus”, a spus un oficial american.
Nu numai că lui Putin nu i s-a zis cine luptă în numele țării sale, ci nici nu i s-a transmis cum se descurcă acele trupe, a precizat oficialul.
„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi cu privire la cât de prost se comportă armata rusă”, a declarat oficialul pentru Fox News, adăugând că nici consilierii lui Putin nu îi spun adevărul despre cât de grav este lovită economia Rusiei de sancțiuni.
Oficialul american a mai precizat că întreruperea liniilor de comunicare e cauzată de faptul că respectivilor consilieri le este „prea frică să-i spună adevărul” lui Putin. (sursa: Fox News)
Astăzi, un articol publicat BBC a analizat motivele pentru care Vladimir Putin ia în calcul să apeleze la trupe din Orientul Mijlociu.
Kremlinul nu ar recunoaște niciodată acest lucru, dar există dovezi că cel puțin o parte dintre trupele rusești sunt neexperimentate și nepregătite pentru misiunea lor.
Ministerul Apărării a fost forțat recent să admită – contrar a ceea ce a susținut Vladimir Putin – că au fost trimiși recruți pentru a lupta în Ucraina. (mai multe detalii AICI)
Moscova susține că 16.000 de „voluntari” din Orientul Mijlociu, dintre care mulți au luptat împotriva ISIS în ultimul deceniu, sunt gata să se alăture trupelor rusești.
Ei pot avea mai multă experiență decât unii dintre omologii lor ruși, iar unii experți spun că probabil ar fi mai pricepuți în tipul de luptă urbană necesară pentru a cuceri orașe.
Unii susțin, de asemenea, că ar fi mai puțin reticenți față de ruși în privința atacării și uciderii civililor ucraineni (mulți ruși au legături strânse cu Ucraina și consideră că oamenii de acolo sunt „frați”). De asemenea, respectivele trupe din Orientul Mijlociu au o reputație în ceea ce privește brutalitatea, ceea ce ar putea avea un efect psihologic asupra trupelor ucrainene.
Kremlinul știe probabil toate acestea, motiv pentru care a fost atât de dornic să facă public că se poate folosi de luptătorii din Orientul Mijlociu – chiar dacă nu a confirmat încă oficial că îi va trimite efectiv. (sursa: AICI)
Sursa foto: Captură de ecran / BBC