joi, martie 30, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterneReportaj BBC: Civili ucraineni, inclusiv copii, folosiți de trupele rusești drept scuturi...

Reportaj BBC: Civili ucraineni, inclusiv copii, folosiți de trupele rusești drept scuturi umane

Jurnaliștii de la BBC au identificat dovezi clare conform cărora trupele rusești au luat cu forța civili ucraineni din casele lor și i-au folosit drept scuturi umane pentru a se proteja de contraatacul forțelor ucrainene.

În mai multe interviuri luate de BBC în satul Obukhovychi, localnicii spun că au fost luați din casele lor sub amenințarea armei și ținuți într-o școală de rușii care încercau să oprească avansarea forțelor ucrainene. Localnicii au relatat, de asemenea, despre trupele rusești care au împușcat civili.

În noaptea de 14 martie, soldații ruși din Obukhovychi au fost atacați și au pierdut oameni și vehicule blindate. Ucrainenii recâștigau teritoriu.

Când s-a lăsat întunericul, localnicii, adăpostindu-se în beciurile lor, au auzit explozii și zgomotul vehiculelor blindate.

Aceștia se aflau sub ocupație rusă încă de la începutul invaziei – zona era pe axa principală a înaintării ruse. Obukhovychi se află la 100 km (60 mile) de Kiev, aproape de Belarus și chiar la sud de zona de excludere din jurul locului unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Toți localnicii au spus aceleași povești despre cele 24 de ore care au traumatizat satul.

Familiile au descris cum rușii au mers din ușă în ușă, i-au adunat sub amenințarea armei și i-au dus la școala locală – unde forțele rusești i-au folosit ca protecție.

Dacă localnicii nu deschideau ușile caselor, rușii le dărâmau. Aproximativ 150 de civili, inclusiv bătrâni și copii mici, au fost duși cu forța la acea școală.

„Rușii sunt fasciști, vandali. A fost haos, copii și oameni care plângeau… Nu vreau să vorbesc despre ruși. Nu sunt ființe umane”, a spus Ivan, în vârstă de 60 de ani.

Lydmila Sutkova a descris teroarea de a fi dusă în respectiva școală: „Când au început exploziile, ne-am gândit că în cazul în care va cădea tavanul, clădirea va deveni o groapă comună”.

Alții au precizat că unii dintre soldații ruși erau beți și au amenințat că îi vor duce în Belarus.

Maria Bilohovost, o străbunică în vârstă de 89 de ani, a precizat că a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și că invadatorii ruși sunt precum germanii, „cu excepția faptului că vorbeau rusă, așa că știam ce vorbesc”.

Ea a spus că rușii au lăsat-o în casă, dar au luat restul familiei ei – inclusiv pe nepoata ei Maryana și pe strănepoata Marharyta. Maryana spune că Marharyta, în vârstă de doi ani, încă mai prezintă semne de anxietate.

Mama Maryanei, Olena, a precizat că i-a fost teamă că vor fi împușcați cu toții în acea școală: „M-am speriat pentru fiica mea. Nu am cuvinte. Sunt încă speriată. Mitralierele – o fetiță de doi ani nu ar trebui să vadă asta”.

Olena spune că în timp ce rușii ocupau satul, femeile tinere și fetele s-au ascuns în casele lor: „Am fost foarte îngroziți. O doamnă a mers să adune lemne pentru focul din casa ei – a fost împușcată în picior. Au făcut-o doar pentru distracție”.

În Obukhovychi nu a existat nici un măcel în masă de civili – dar au fost oameni uciși, inclusiv un preot local, informează BBC.

Satul din apropiere, Termakhivka, este construit în jurul unei răscruci de drumuri pustii, ale căror rute duc spre Belarus, Cernobîl, Varșovia și Kiev.

Un bărbat din localitate, Bogdan, în vârstă de 25 de ani, spune că a fost ținut captiv afară de trupele rusești timp de 15 zile, la temperaturi sub zero grade. Acesta și-a suflecat piciorul pentru a arăta unde l-a împușcat un rus.

„M-a pus pe o bancă lângă casă, și-a îndreptat mitraliera spre mine și m-a împușcat în genunchi… motivul este că am un frate mai mic. A servit în armată. I-au găsit șapca militară și fotografiile militare”, a relatat acesta.

Bogdan a mers împreună cu reporterii BBC și pe un câmp îmbibat cu apă pentru a arăta un petic de pământ săpat recent – despre care a spus că e un mormânt de mică adâncime. Rușii l-au forțat să sape groapa, a explicat acesta, pentru a putea îngropa cadavrul unui bărbat care fusese împușcat.

Între timp, rușii s-au retras din aceste zone, fiind reconectate treptat cu restul țării. În zonele în care forțele ucrainene dețin din nou controlul, se acumulează dovezi conform cărora trupele rusești au încălcat în mod repetat legile războiului. Întrebarea este cum îi tratează rușii pe civilii din locurile pe care încă le ocupă. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare