marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneKaczyński, către Viktor Orbán: "Să meargă la un oftalmolog!". Cea mai fermă...

Kaczyński, către Viktor Orbán: „Să meargă la un oftalmolog!”. Cea mai fermă poziționare a Poloniei contra Ungariei în contextul războiului din Ucraina

Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernământ al Poloniei, l-a criticat pe premierul maghiar Viktor Orbán, de altfel un aliat apropiat și de lungă durată, pentru abordarea sa față de războiul din Ucraina. Liderul polonez a avertizat că țara sa „nu mai poate coopera” cu Ungaria decât dacă aceasta își schimbă direcția.

„Evaluarea mea (cu privire la Ungaria – n.red.) este fără echivoc: negativă!”, a spus Kaczyński într-un interviu acărdat astăzi pentru Radio Plus.

„Când premierul Orbán spune că nu vede exact ce s-a întâmplat în Bucha (unde au fost descoperite dovezi conform cărora forțele rusești au ucis în masă civili – n.red.), trebuie sfătuit să meargă la un oftalmolog. Este dezamăgitor!”, a continuat vicepremierul Kaczyński, președinte al partidului PiS.

„Nu putem continua să cooperăm (cu Orbán – n.red.) așa cum am făcut-o până acum, dacă va merge pe o asemenea direcție”, a spus Kaczyński.

„O schimbare pozitivă în relații ar fi un lucru foarte bun, dar numai dacă Viktor Orbán se va schimba”, a completat acesta.

Miercuri, întrebat despre masacrul de la Bucha, Orbán a spus că toate afirmațiile trebuie verificate independent pentru că „trăim într-o perioadă de manipulare în masă”. Această abordare merge pe linia Kremlinului, rușii acuzând că ucrainenii au produs dovezile referitoare la uciderea civililor.

Orbán a mai spus că va bloca orice tentativă privind impunerea sancțiunilor UE asupra gazului și petrolului din Rusia, deoarece acestea ar „ucide Ungaria”. În schimb, Guvernul polonez s-a angajat să pună capăt tuturor importurilor de energie din Rusia în acest an și a făcut eforturi pentru un embargo la nivelul UE.

În discursul susținut duminică în urma alegerilor în care a reușit să obțină un al patrulea mandat de premier, Orbán l-a identificat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski – care a criticat abordarea Ungariei față de război – drept unul dintre „oponenții” pe care a trebuit să-i învingă pentru a câștiga scrutinul electoral.

Comentariile lui Kaczyński de astăzi marchează cea mai clară critică lansată până acum la adresa poziției Ungariei față de războiul din Ucraina de un membru al Guvernului Poloniei. În timp ce PiS a condamnat țările occidentale – în special Germania – pentru abordarea lor față de Rusia, rămăsese reticent până acum în a-și critica aliații maghiari.

PiS și Fideszul lui Orbán, ambele partide naționalist-conservatoare, au fost multă vreme aliați ideologici. Ei au cooperat, de asemenea, pentru a se opune încercărilor Uniunii Europene de a introduce sancțiuni pentru încălcările statului de drept, respectiv de a distribui refugiați în statele membre.

În ultimii ani, Kaczyński și Orbán au încercat să creeze legături mai strânse între liderii de dreapta și de extremă dreapta din UE, ceea ce i-a inclus și pe Marine Le Pen din Franța și Matteo Salvini din Italia. În urma acestui demers, PiS a fost criticat de opoziția internă din Polonia, membrii acestui partid fiind luați în vizor întrucât formau alianțe cu partide care aveau o abordare mai mult decât blândă față de Kremlin. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare