Înghețarea relațiilor dintre Polonia și Ungaria, pe fondul poziției pro-Kremlin ce a fost adoptată de Guvernul maghiar condus de Viktor Orbán în contextul războiului din Ucraina, începe să producă efecte inclusiv în ceea ce privește componenta culturală, mai precis în legătură cu soarta unui important manuscris în valoare de câteva milioane de euro.
Concret, un manuscris valoros din secolul al XV-lea, care urma să fie dat Ungariei, va rămâne probabil în Polonia, în urma deciziei de „înghețare” a unui proiect de lege care prevedea oferirea cadoului în cauză. Astfel, legea nu va mai fi prezentată în plenul Parlamentului.
Proiectul de lege ar fi permis Guvernului de la Varșovia să intre în posesia manuscrisului plătind unei biblioteci o sumă de 25 de milioane de zloți (5,4 milioane de euro), pentru a-l oferi ulterior Guvernului maghiar.
Manuscrisul, care se află în prezent în colecția bibliotecii publice din Torun, a fost elaborat de Naldus Naldius, un scriitor și pictor din Florența, în timp ce a slujit la curtea regelui Ungariei, Matia Corvin.
Ideea inițială a deputaților PiS de a da manuscrisul Ungariei a fost menită să răspundă deciziei maghiarilor de a oferi anul trecut o armură aurită care i-a aparținut cândva lui Sigismund al II-lea Augustus, un rege polonez din secolul al XVI-lea. După Primul Război Mondial, armura aurită a fost identificată din greșeală ca aparținând unui rege ungar și a fost depozitată într-un muzeu din Budapesta. Premierul ungar Viktor Orban a spus că returnarea armurii a fost făcută „în numele prieteniei”. Darul actual ar fi venit ca o formă de reciprocitate ce ar fi accentuat legăturile strânse dintre cele două națiuni.
Actualul proiect de lege al PiS fusese înaintat Comisiei pentru Cultură din cadrul Sejm, camera inferioară a Parlamentului Poloniei. Președintele respectivei comisii, Piotr Babinetz, care a propus și proiectul de lege, a oferit detalii cu privire la procedura parlamentară.
„Presupun că Sejm-ul nu se va mai ocupa de acest proiect”, a spus Babinetz. Întrebat dacă asta ar însemna că proiectul a fost retras, acesta a răspuns: „Cred că ar putea fi descris ca fiind înghețat definitiv”.
Un cotidian a scris că asta presupune că ar putea fi amânată procedura parlamentară până la sfârșitul mandatului actualului Guvern.
„Se poate presupune că aceasta este o decizie a vicepremierului Jaroslaw Kacyznski, care l-a criticat recent pe premierul Ungariei pentru poziția sa față de războiul din Ucraina”, au precizat jurnaliștii de la o publicație poloneză. (sursa: AICI)
Planul Guvernului polonez de a oferi Ungariei acel manuscris avea parte oricum de o opoziție publică semnificativă, asta după ce oficialii și preoții și-au exprimat nemulțumirea față de proiectul de lege inițiat de Babinetz.
În joc a fost Catalogul lui Corvin, o carte din secolul al XV-lea care descrie în versuri poetice conținutul unei biblioteci care a aparținut regelui Ungariei, Matia Corvin. Biblioteca regală conținea mii de cărți și era una dintre cele mai mari din lume, dar a fost jefuită de forțele turcești invadatoare la începutul anilor 1500 și conținutul ei a fost în mare parte pierdut.
Ilustrațiile elaborate de pe primele pagini ale cărții au fost realizate de artistul italian Attavante degli Attavanti și a fost scrisă de Naldus Naldius. Manuscrisul se află în prezent în Biblioteca Copernicană din Torun, după ce a fost donat orașului în 1594 de un localnic bogat.
Mulți polonezi s-au opus cu înverșunare dăruirii Catalogului lui Corvin, care este considerat o bijuterie istorică a Torunului. Criticii inițiativei precizaseră că acel manuscris nu poate fi comparat cu armura oferită de maghiari, deoarece primul obiect a intrat în posesia polonezilor cu secole în urmă printr-o achiziție și donație aparent legitimă.
Pe 14 februarie, mai multe personalități de rang înalt din Torun au făcut apel către parlamentari, într-o declarație comună, cerându-le „să retragă inițiativa de a priva Biblioteca Copernican din Torun de manuscrisul neprețuit din colecția sa, care este de neprețuit pentru Torun și regiune, și reprezintă o parte inseparabilă a moștenirii spirituale și materiale a Poloniei”. (sursa: AICI)
Sursa foto 1: Andrzej Goinski/AP