miercuri, martie 29, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăExterne"Soarta Belarusului depinde de soarta Ucrainei!". Zeci de belaruși se antrenează pentru...

„Soarta Belarusului depinde de soarta Ucrainei!”. Zeci de belaruși se antrenează pentru a lupta împotriva forțelor rusești, în timp ce alte sute o fac deja

Unii belaruși vor să se lupte cu rușii în Ucraina. De asemenea, ei speră să-și elibereze țara de sub dominația regimului Putin.

Într-o zonă împădurită de pe partea poloneză a graniței dintre Polonia și Ucraina, mai mulți belaruși au început să învețe antrenamentul de supraviețuire, informează CNN.

Ei se intitulează Batalionul Pohonia, un grup de aproximativ 30 de exilați din Belarus care trăiesc mai ales în Polonia și în alte țări din Europa, care speră să se alăture sutelor de compatrioți ai lor deja implicați în bătălia pentru apărarea Ucrainei.

Aceștia spun că pentru a-și elibera țara de sub controlul Kremlinului, Putin trebuie să fie învins mai întâi în Ucraina.

Grupul, a cărui vârstă variază de la 19 la 60 de ani, dispune de replici Kalashnikov. Aproape niciunul nu are experiență de luptă.

Printre ei se numără un jucător profesionist de poker, un muzician rock și un electrician.

Ei sunt conduși de dizidentul Vadim Prokopiev.

„Vedem o fereastră de oportunitate”, a declarat Prokopiev pentru CNN.

„Am făcut apel la bieloruși să se alăture bătăliei pentru Ucraina, deoarece acesta este pasul unu înainte de pasul doi, cel reprezentat de bătălia pentru Belarus”, a completat acesta.

Majoritatea membrilor, inclusiv Prokopiev, au fost forțați să-și părăsească țara în 2020, când președintele belarus, Alexandru Lukashenko – pion controlat de Kremlin – a reprimat o mișcare de protest în masă după ce acesta și-a revendicat victoria într-un scrutin electoral marcat de fraude.

„Dacă Ucraina pierde acest război, Belarus nu va avea nicio șansă să se elibereze”, a spus Prokopiev.

„Dacă Ucraina câștigă acest război, înseamnă că Putin va fi prea ocupat și slăbit, iar astfel nu îl va sprijini pe Lukashenko cu resurse”, a explicat acesta.

Pohonia vrea să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei, o unitate militară formată din voluntari străini, dar la momentul redactării acestui articol nu au fost încă admiși.

Sute de voluntari belaruși luptă deja alături de trupele ucrainene. Patru dintre ei au fost uciși de la începutul războiului, a declarat liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya.

„Oamenii din Belarus înțeleg că soarta Belarusului depinde de soarta Ucrainei și acum este foarte important să eliberăm Ucraina pentru ca să fie mai ușor să scăpăm de regimul lui Lukashenko”, a declarat Tikhanovskaya pentru CNN.

Rusia folosește Belarusul ca bază satelit pentru războiul purtat împotriva Ucrainei. La începutul conflictului, Putin a ordonat ca trupele să intre în Ucraina atât dinspre Rusia, cât și dinspre Belarus.

Belarus a fost folosit ca o trambulină pentru multe dintre operațiunile aeriene ale Rusiei în Ucraina, potrivit informațiilor colectate de avioanele de supraveghere ale NATO.

Iar armata ucraineană spune că a doborât mai multe rachete trase către teritoriul său din Belarus.

După ce Rusia nu a reușit să ocupe Kievul, forțele rusești s-au retras în Belarus pentru a se regrupa și redistribui.

Iar NATO se teme că Moscova ar putea chiar să îi ceară lui Lukashenko să-și angajeze armata în război pentru a întări forțele Kremlinului.

Administrația Biden a pedepsit Minskul cu sancțiuni care vizează firmele de apărare din Belarus, ministrul Apărării și a suspendat relațiile comerciale uzuale cu țara în cauză.

Dar Lukașenko nu a arătat nicio remușcare pentru rolul său de facilitator al războiului.

„Nu am început acest război, conștiința noastră este curată. Mă bucur că a început”, a spus acesta în martie.

La începutul acestei săptămâni, Putin i-a mulțumit lui Lukashenko pentru sprijinul acordat.

Rezistența Belarusului, fracturată și fragilă în urma represiunii din 2020, a transmis că luptătorii voluntari fac parte din eforturile mai ample de destabilizare a regimului Lukashenko.

„Toți acești luptători din Belarus sunt adevărați eroi”, a spus Tikhanovskaya despre voluntari.

„Acum ei apără Ucraina și poate într-o zi ar putea apăra și Belarus”, a zis ea, făcând referire la dorința opoziției de a vedea regimul lui Lukashenko dat jos.

În Belarus, o linie de cale ferată folosită de forțele ruse pentru a transporta provizii în Ucraina a fost parțial întreruptă de activiști în aprilie.  Însă, poliția din Belarus a deschis focul și a arestat trei bărbați, considerând acea acțiune drept un act de terorism.

Și activiștii cibernetici au spart recent instituțiile de stat din Belarus implicate în războiul împotriva Ucrainei și continuă să lupte împotriva dezinformării rusești online, a spus Tikhanovskaya.

Dar aceste acțiuni nu reprezintă încă o amenințare reală la adresa guvernării de 28 de ani a lui Lukashenko, care este adesea menționat drept ultimul dictator al Europei.

„O călătorie lungă începe de undeva, așadar construim acum o forță mică pentru a construi ulterior o forță mai mare”, a spus Prokopiev. (sursa foto și articol: CNN)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare