joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneInvestigație: Guvernul britanic finanțează indirect mașinăria de război a Kremlinului. O deputată...

Investigație: Guvernul britanic finanțează indirect mașinăria de război a Kremlinului. O deputată ucraineană cere schimbarea legislației britanice pentru stoparea fenomenului

O investigație realizată de The Independent arată că Marea Britanie continuă să pompeze financiar mașinăria de război a dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Sute de milioane de lire sterline din banii contribuabililor din Marea Britanie ajung la companiile ce continuă să opereze în Rusia.

Guvernul a semnat chiar acorduri de milioane de lire cu aceste firme în timpul războiului din Ucraina.

Marea Britanie are contracte active în valoare de cel puțin 294.803.502 de lire sterline cu 15 multinaționale care încă mai desfășoară afaceri în Rusia, potrivit unei analize realizate de The Independent. Miniștrii au fost îndemnați să rupă legăturile cu aceste companii și să anuleze toate contractele semnate recent.

Peste 600 de companii s-au retras din Rusia de la începutul războiului, dar 214 și-au menținut prezența pe piața rusească, arată cercetările Universității Yale.

„Aceste companii estompează efectul sancțiunilor și subminează răspunsul unificat al Occidentului cu privire la război„, a spus John Lough, membru asociat al programului Rusia și Eurasia al Chatham House, adăugând că este „bizar” că unele multinaționale continuă să desfășoare afaceri în țara vizată de sancțiuni.

Deputata ucraineană Lesia Vasylenko a avertizat că acțiunile celor 15 companii care încă operează în Rusia și care primesc bani publici britanici finanțează indirect mașina de război a lui Vladimir Putin.

„Guvernul continuă să finanțeze aceste companii, care ulterior finanțează bugetul Kremlinului, care folosește acești bani pentru a ucide ucraineni”, a spus acesta.

„Fiecare bănuț plătit în bugetul Rusiei, fie că este vorba de taxe, investiții sau orice altă formă, este un ban cheltuit pe gloanțele care ucid ucraineni. Ei folosesc banii nu pentru a îmbunătăți bunăstarea poporului rus, ci pentru a distruge bunăstarea ucrainenilor”, a completat aceasta.

La începutul acestei luni, Parlamentul ucrainean a elaborat o legislație care urmărește să impună cote de impozitare mai mari rezidenților și companiilor ce au legături cu Rusia, precum și reprezentanților acelor firme care încă desfășoară afaceri în țara respectivă.

Vasylenko a precizat că o legislație similară ar trebui adoptată în Marea Britanie.

„Guvernul britanic ar trebui să impună o povară fiscală mai substanțială acelor companii care încă nu au părăsit piețele rusești”, a zis aceasta.

Bill Browder, un finanțator britanic-american și cel mai mare investitor străin din Rusia până în 2005, care a fost supus unor atacuri repetate din partea Kremlinului, a spus că Regatul Unit „nu ar trebui să facă afaceri guvernamentale cu companii care au refuzat să se retragă din Rusia”.

El a adăugat: „Oricine face afaceri în Rusia finanțează indirect uciderea civililor ucraineni”.

Cele 15 companii finanțate de Marea Britanie care continuă să opereze în Rusia sunt: Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp și Veolia.

Contractele au fost atribuite acestor companii, care acoperă o varietate de sectoare, printr-o combinație formată din departamente Whitehall, entități guvernamentale locale, organisme publice și civice, respectiv trusturi NHS.

Serviciile oferite de aceste companii includ inspecții inginerești, lucrări privind instalațiile clădirilor, repararea și întreținerea echipamentelor medicale, întreținerea și recondiționarea ascensoarelor, furnizarea de ferestre vitrate, monitorizarea și măsurarea calității aerului local, dar și livrarea de energie electrică și gaze.

În cazul Amgen, HiPP, Gideon Richter, Cipla și Signify, contractele acestora au fost atribuite de Guvern prin acorduri în care nu este specificat cât de mult este plătită fiecare companie.

Prin urmare, nu a fost posibil să se calculeze valoarea contractelor lor din Regatul Unit pentru cheltuielile totale, ceea ce înseamnă că suma de 294.803.502 lire sterline este probabil o subestimare.

Guvernul a încheiat, de asemenea, contracte în valoare de cel puțin 17.348.911 lire sterline cu Veolia, EDF, Engie și Bureau Veritas pe perioada războiului.

În cea mai profitabilă înțelegere încheiată în urma invaziei Ucrainei, Ministerul Apărării a atribuit EDF, furnizorul francez de gaz și electricitate, un contract în valoare de 7.881.620 de lire sterline pe 23 martie. Contractul pentru certificatele de emisii comercializabile s-a încheiat șase zile mai târziu.

Anul trecut, EDF a semnat un acord cu Rosatom, o companie rusă de energie nucleară deținută de stat, pentru a promova în comun proiecte de hidrogen curat în Rusia și Europa. EDF are, de asemenea, legături contractuale cu Rusia în ceea ce privește combustibilii, construcția și exploatarea reactoarelor nucleare.

În prezent, Marea Britanie are 12 contracte active în vigoare cu EDF, care valorează cumulat 4.862.796 de lire sterline.

Engie, un alt furnizor de energie, are acorduri pe termen lung cu Gazprom și continuă să-și îndeplinească contractele cu compania de gaze deținută de Kremlin pentru a „prioritiza securitatea aprovizionării cu energie a clienților săi”.

Multinaționala franceză are 14 contracte active cu Marea Britanie, în valoare colectivă de 201.033.496 de lire sterline, dintre care unul a fost atribuit de Consiliul Județean Lancashire pe 28 martie.

Deputata Layla Moran, purtătorul de cuvânt al liberal-democraților pentru afaceri externe și dezvoltare internațională, le-a spus miniștrilor „să rupă legăturile cu firmele care încă fac afaceri în Rusia, astfel încât să putem epuiza cuferele lui Putin până când asta îi oprește invazia”.

„Este scandalos că, în timp ce mașina de război a lui Putin continuă să niveleze orașele ucrainene, Guvernul Regatului Unit continuă să desfășoare afaceri cu companii legate de Rusia, toate finanțate de contribuabili”, a zis aceasta.

De asemenea, Vasylenko a zis că, în cazul în care companiile care operează în Rusia nu sunt implicate în „menținerea strictului necesar pentru copiii mici și nou-născuți”, atunci nu există niciun motiv pentru prezența lor în acea țară.

Dezvăluirile despre legăturile Regatului Unit cu întreprinderile care operează în Rusia au venit în timp ce oficialii europeni pregătesc planuri pentru o interzicere treptată a produselor petroliere rusești.

Marea Britanie și SUA au început deja să elimine treptat petrolul rusesc, în speranța că vor opri o sursă semnificativă de venituri pentru Moscova. Decizia de a urma acest exemplu s-a dovedit a fi greu de luat pentru Europa din cauza gradului de dependență a continentului de energia rusă, întrucât ar putea duce la creșterea prețurilor deja destul de ridicate.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a declarat: „Am fost clari de la început că banii publici nu ar trebui să finanțeze mașina de război a lui Putin. Firmele ar trebui să se gândească foarte atent la investițiile lor în Rusia și la faptul că ar putea să ajute regimul Putin”. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare