marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVești proaste pentru Le Pen la câteva zile înainte de turul 2:...

Vești proaste pentru Le Pen la câteva zile înainte de turul 2: Macron își consolidează avansul în sondaje

Emmanuel Macron și-a consolidat avantajul în sondaje față de Marine Le Pen, la câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Concret, toate cele 16 sondaje efectuate după primul tur de scrutin din 10 aprilie au arătat că actualul președinte are un avans între 7 și 12 puncte procentuale.

Miercuri se va desfășura o dezbatere electorală televizată care s-ar putea dovedi decisivă pentru campanie: în 2017, când s-au confruntat ultima dată în această etapă, performanța slabă a lui Le Pen a fost văzută pe scară largă ca un factor care a determinat înfrângerea sigură a acesteia în turul doi.

Le Pen a insistat luni că e mai bine pregătită de data aceasta.

„Sper că va fi o confruntare reală de idei și nu o succesiune de invective, știri false și exces, așa cum am auzit în ultima săptămână”, a spus ea în campania electorală din Normandia.

Iar Macron a precizat duminică seara că are „un proiect câștigător care merită să fie cunoscut, dar și sentimentul că în partea de extremă dreaptă există un program care merită clarificat”.

Campania din primul tur a lui Marine Le Pen, care s-a focusat pe problemele legate de costul vieții, a reușit să reducă drastic diferența dintre ea și Macron, asigurându-i 23,1% din voturi, în timp ce președintele în funcție a obținut un scor de 27,8%.

Cu un efort lung de a-și detoxifica partidul și de a-și îmblânzi propria imagine, analiștii spun că Le Pen a fost protejată și de rivalul ei de extremă-dreapta din primul tur, omul de televiziune virulent și xenofob Éric Zemmour, care a distras atenția presei.

Dar sondajele sugerează că o analiză mult mai intensă în al doilea tur al politicilor sale economice, cele privind bunăstarea, cele legate de imigranți, respectiv politica externă și de mediu – coroborată cu atacuri reînnoite și mai ascuțite din partea echipei lui Macron – ar fi încetinit avântul acesteia.

Presa a subliniat recentul apel al lui Marine Le Pen pentru o „apropiere strategică” de Moscova în pofida războiului din Ucraina, promisiunea ei de a elimina turbinele eoliene existente și de a interzice altele noi, respectiv propunerea ei de a interzice voalul islamic în locurile publice.

Echipa lui Marine Le Pen a încercat luni să ascundă sub preș propunerea privind interzicerea voalului, spunând că „nu este prioritatea ei” în lupta împotriva extremismului și, de asemenea, a răspuns acuzațiilor de delapidare formulate împotriva ei de oficiul antifraudă al UE, OLAF.

Mai multe analize au susținut că una dintre pietrele de temelie ale manifestului liderului de extremă-dreapta – o lege privind „imigrația, identitatea și cetățenia” care ar stabili o „preferință națională” pentru cetățenii francezi pentru locuri de muncă, bunăstare, locuințe și beneficii – ar încălca principiul egalității consacrat în Constituția Franței.

Legea – pe care Le Pen a spus că intenționează să o aprobe prin referendum – ar exclude străinii și persoanele cu două cetățenii de la multe locuri de muncă din sectorul public și va restricționa accesul acestora la beneficii. De asemenea, ar anula drepturile de dobândire automată a cetățeniei în cazul copiii străinilor născuți în Franța și ar îngreuna semnificativ naturalizarea.

Proiectul de lege al lui Le Pen „ar constitui o ruptură radicală de identitatea Franței”, a declarat luni Dominique Rousseau, profesor emerit de drept constituțional, adăugând că, de asemenea, „ar încălca dreptul european, plasând Franța pe aceeași cale cu Ungaria sau Polonia, și ar duce la un Frexit progresiv sau indirect”.

Economiștii au fost la fel de critici în privința planurilor economice „incoerente” ale liderului de extremă-dreapta, inclusiv scăderea vârstei de pensionare la 60 de ani, măsură despre care Jean Tirole, câștigătorul francez al Premiului Nobel pentru economie în 2014, a avertizat în acest weekend că va aduce un cost suplimentar de 68 de miliarde de euro față de estimările inițiale și va determina „sărăcirea permanentă a țării”.

Avocații, ONG-urile și profesorii au criticat, de asemenea, planurile lui Le Pen de a acorda poliției „prezumția de autoapărare” și dreptul de a depune plângeri anonime; creșterea radicală a numărului de pedepse cu închisoarea și refuzul asistenței medicale pentru migranții fără acte.

Analiștii spun că lumina reflectoarelor îndreptată spre Le Pen îngreunează obiectivul acesteia de a vinde o platformă pe care Le Monde a descris-o drept „superficial soft – dar fundamental de extremă dreapta”.

„Francezii se uită mai atent la programul ei și nu par să le placă ceea ce văd”, a declarat Mujtaba Rahman, directorul pentru Europa al companiei de consultanță Eurasia Group.

Crearea unei imagini mai clare în ceea ce privește modul în care ar putea arăta în practică o eventuală președinție Le Pen este puțin probabil să schimbe perspectiva multor susținători convinși ai acesteia, spun sociologii, dar poate convinge destui alegători ezitanți – în special de stânga – să voteze pentru Macron.

Având în vedere că alegerile vor fi probabil câștigate de candidatul care poate trece electoral dincolo de tabăra lui pentru a convinge alegătorii că cealaltă opțiune ar fi mult mai proastă, ambii candidați caută să atragă unii dintre cei 7,7 milioane de alegători care l-au susținut în primul tur pe Jean-Luc Mélenchon, candidat de extremă stânga.

Sondajele sugerează că aproximativ 33% dintre alegătorii extremistului de stânga – majoritatea moderați care l-au susținut pe Mélenchon pentru că era singurul candidat de stânga cu șanse de a ajunge în turul doi – îl vor sprijini pe Macron. Între timp, mai multe sondaje au sugerat că nu toți alegătorii care l-au susținut pe Zemmour vor opta pentru Le Pen. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare