miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExternePutin folosește civili din Donbas drept "carne de tun" pentru a suplimenta...

Putin folosește civili din Donbas drept „carne de tun” pentru a suplimenta efectivele forțelor rusești angrenate în războiul contra Ucrainei

Pe 24 februarie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia începe o „operațiune militară specială” cu scopul de a salva rezidenții din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk de la un presupus „genocid”. În schimb, invazia rusească a înrăutățit viața pentru mulți dintre oamenii pe care pretindea că îi eliberează.

De atunci, în timp ce atrocitățile precum masacrul de la Bucha și demolarea Mariupolului au atras o mai mare atenție internațională, situația privind siguranța locuitorilor din republicile autoproclamate s-a deteriorat și ea.

Deși statisticile de încredere rămân indisponibile, informațiile open-source sugerează în schimb că armata rusă încearcă să-și compenseze deficitul de forță în actualul război, bazându-se pe rezidenții din republicile autoproclamate.

Pe 28 martie, canalul Telegram t.me/donbasscase a publicat un videoclip care pretindea să arate recruți din Donbas într-un vehicul de transport de trupe rusești în regiunea Sumy din Ucraina. Deși videoclipul nu a putut fi verificat în mod independent, acesta prezintă o imagine credibilă a lipsei de entuziasm a recruților din Donbas.

„Suntem soldați din Donbas. Suntem de fapt suntem muncitori obișnuiți, copii, muncitori la fabrică”, au spus diverși membri ai grupului de tineri ce erau îmbrăcați în uniformă militară.

„Cumva am ajuns pe teritoriul Federației Ruse cu arme. Ne-au luat de la 18 ani / Ne-au forțat să facem asta. O mulțime dintre noi am murit. Ce facem aici? / Suntem oameni simpli. Duceți-ne înapoi în Donbas. Suntem carne de tun!”, au mai zis aceștia.

Rusia în sine nu a început o mobilizare generală a populației sale. Cu toate acestea, bărbații din teritoriile separatiste au fost îmbrăcați în uniformă și trimiși pe front fără o pregătire adecvată sau echipament adecvat. Unul dintre cazuri a fost mediatizat intens. Concret, muzicienii de la Filarmonica Donețk au fost uciși în luptă după ce au fost trimiși în regiunea Harkov.

Nikolaus von Twickel, un analist din Berlin care-și concentrează atenția pe autoproclamatele republici populare, a activat câțiva ani ca parte a Misiunii Speciale de Monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în estul Ucrainei, care, potrivit site-ului său, este „cea mai mare organizație interguvernamentală regională din lume, orientată spre securitate, ce are statut de observator la Națiunile Unite”. De asemenea, a fost coautor al unei cărți, Beyond Frozen Conflict, despre diferitele proiecte separatiste ale Rusiei.

„Rusia susține că este implicată doar într-o ‘operație militară specială’, în timp ce republicile se mobilizează mai mult ca și cum ar fi un război la scară largă”, a declarat von Twickel pentru Newsweek.

„Soarta civililor care au fost recrutați din republici a fost destul de îngrozitoare”, a adăugat von Twickel.

„Dar nu știm încă exact cât de îngrozitoare. Odată cu dispariția misiunii OSCE, nu mai există niciun observator credibil pe teren. Republicile se transformă în găuri negre chiar mai mult decât erau înainte”, a mai zis acesta.

Vladislav Shurygin, un analist militar din Moscova, care a văzut războiul din Donbas, a confirmat că unele dintre aceste informații sunt adevărate. Cu toate acestea, el a susținut că problemele au dispărut în mare măsură.

„A existat corupție în primele săptămâni”, a spus Shurygin pentru Newsweek.

„Recruții nu erau înarmați și blindați corespunzător, iar incidente precum cele întâmplate cu muzicienii orchestrei sunt încă un subiect dureros”, a completat acesta.

„Există bărbați în republici care vor să fugă mai degrabă decât să lupte”, a spus Shurygin, „dar nu atât de mulți încât să fi interferat cu mobilizarea”.

Oricare ar fi starea armatelor autoproclamatelor republici populare, viața de zi cu zi în aceste teritorii a devenit semnificativ mai precară în ultimele luni.

Analistul von Twickel a descris devastarea din orașele mici din Donbas.

„Localitatea Volnovakha a fost practic aplatizată”, a spus el pentru Newsweek.

„De asemenea, Severodonețk este mai mult sau mai puțin de nelocuit. Kramatorsk și Sloviansk au fost lovite puternic”, a completat acesta.

Shuyrgin a fost de acord cu von Twickel cu privire la aifrmația conform căreia războiul a escaladat dramatic.

„Înainte, au fost împușcături ocazionale de-a lungul frontului. Acum e constant”, a spus Shuyrgin. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. […] Investigatoria a publicat și într-un articol informații despre civilii din Donbas recrutați de forțele rusești, deși aceștia nu aveau vreun fel de pregătire militară: Putin folosește civili din Donbas drept „carne de tun” pentru a suplimenta efectivele f… […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare