joi, octombrie 10, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneFamiliile soldaților ruși răpuși în războiul contra Ucrainei încep să-și exprime public...

Familiile soldaților ruși răpuși în războiul contra Ucrainei încep să-și exprime public furia față de Putin: „Încearcă să-mi cumpere tăcerea, dar nu se va întâmpla asta!”

În pofida eforturilor Kremlinului de a minimaliza orice formă de transparență privind pierderile suferite de forțele rusești în războiul contra Ucrainei, se produc scurgeri de informații care înfurie familiile soldaților și chiar descurajează susținătorii invaziei.

Imaginile de deasupra Bilohorivka, obținute prin intermediul sateliților și dronelor, spun o poveste despre nebunie și distrugere. Zeci de tancuri rusești, vehicule de luptă ale infanteriei și camioane zăceau distruse, unele scufundându-se în apele râului Donets de pe un pod de ponton rupt, indicând cel mai recent dezastru din războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Bilanțul încercărilor Rusiei de a traversa râul, parte a ofensivei sale costisitoare din est, este uluitor: peste 485 de morți și până la 80 de vehicule distruse, potrivit unei estimări, deși nu există încă o confirmare a numărului de victime.

Pe măsură ce Rusia continuă să ascundă amploarea pierderilor sale în Ucraina, din ce în ce mai multe informații s-au scurs, înfuriind familiile soldaților ruși și descurajând chiar și susținătorii anteriori ai invaziei.

„Îmi privesc Guvernul cu totul diferit de când a început războiul”, a spus Tatyana Efremenko, în vârstă de 39 de ani, al cărei fiu, Nikita Efremenko, era recrut pe crucișătorul de rachete Moskva când nava a fost scufundată în urmă cu o lună de rachetele ucrainene. Încă își caută fiul.

„Sunt câteva lucruri foarte dure pe care aș dori să le spun despre conducerea noastră, dar poate cel mai bine e să nu o fac, pentru că m-ar trimite la închisoare pentru asta”, a zis aceasta.

În estul Ucrainei, zonă controlată de ruși, soțiile de luptători s-au plâns în fața camerei că soții lor au fost lăsați în urmă, în timp ce soldații ruși se retrăgeau peste graniță, lângă Harkiv.

Kievul a spus că are rămășițele a mii de soldați ruși, dar Rusia nu le va accepta, deoarece asta ar obliga Kremlinul să admită numărul mare de morți în actualul război.

Pe măsură ce apar dovezi cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Bilohorivka, chiar și unii aplaudaci ai regimului de la Kremlin par să-și piardă încrederea în înțelepciunea conducerii militare a țării.

„Până când nu vom ști numele ‘geniului militar’ care a plasat un grup tactic de batalion lângă râu și el nu răspunde public pentru asta, atunci nu vor fi niciodată reforme în armată”, a scris Vladlen Tatarzky, pseudonimul folosit de un blogger rus și fost soldat care are peste 300.000 de abonați pe Telegram.

El a susținut în general războiul. „Cum să nu-ți amintești aici de tovarășul Stalin, căruia, în ciuda situației militare dificile, nu i-a fost frică să ia decizii dificile de personal? Dacă acest lucru nu se face, atunci nicio mobilizare nu ne va salva”, a zis acesta.

Rob Lee, membru al Programului Eurasia al Institutului de Cercetare a Politicii Externe, care a documentat o parte din aceste reacții cu privire la război, a remarcat că un alt blogger popular a scris că a fost „o idioțenie sau sabotaj să faci o astfel de greșeală la trei luni de război”.

Aceste critici au ajuns chiar și la televiziunea de stat. Într-o condamnare rară a politicii Kremlinului într-un talk-show politic, analistul militar Mihail Khodaryonok a precizat: „Principala deficiență a poziției noastre militaro-politice este că, într-un fel, ne aflăm într-o izolare geopolitică deplină și că, oricât de mult am urî să admitem acest lucru, practic întreaga lume este împotriva noastră”.

Rusia a continuat să-și ascundă sau să-și minimizeze pierderile. La o lună după scufundarea Moskvei, Guvernul rus a confirmat doar decesul unui membru al echipajului și a spus că alți 27 sunt dispăruți.

Însă familiile membrilor echipajului spun că numărul morților ar putea ajunge până la 200. De asemenea, multe femei din aceste familii spun că nu au primit nicio confirmare cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu soții, frații și fiii lor.

„Nimeni nu-mi spune nimic”, a zis într-un interviu Efremenko, al cărei fiu aflat pe nava Moskva, a dispărut.

„Mi-au cerut să semnez un document care spune că accept că fiul meu a murit și apoi vor să mă despăgubească pentru moartea lui. Au trimis același document tuturor părinților celorlalți recruți dispăruți”, a mai spus aceasta.

Efremenko a precizat că a fost pe un chat pe Telegram cu peste 80 de membri ai familiilor celor dispăruți. Multora li s-a spus să nu vorbească cu presa sau să nu aibă ieșiri publice.

„Încearcă să-mi cumpere tăcerea, dar nu se va întâmpla asta!”, a spus aceasta, adăugând „Îmi voi căuta fiul până la sfârșit!”.

„Le-am promis autorităților că nu voi vorbi public despre fiul meu, dar deja a trecut o lună și oamenii uită de Moskva. Oamenii merg mai departe, dar mai avem atâtea întrebări fără răspuns: de ce naiba erau recruți acolo? De ce se luptau? Nimeni nu a putut să-mi spună asta”, a mai zis Efremenko.

Luni, Guvernul ucrainean a lansat, de asemenea, noi date, susținând că Armata 1 de tancuri de gardă a Rusiei a pierdut 131 de tancuri performante în doar primele trei săptămâni de război, una dintre cele mai sângeroase perioade de luptă pentru armata rusă.

Datele privind pierderile de personal și vehicule militare „ar putea fi autentice”, a spus Michael Kofman, director al departamentului de cercetare în cadrul programul de studii ruse al thinktank-ului CNA.

Rusia a publicat ultima dată datele privind victimele la sfârșitul lunii martie, admițând că 1.351 de soldați ruși au fost uciși și 3.825 au fost răniți în prima lună a războiului. În ultima lună și jumătate, Guvernul nu a făcut publice mai multe informații despre victime, cu excepția faptului că acestea au fost „semnificative”.

Estimările occidentale au fost de 10 sau chiar de 20 de ori mai mari, unii sugerând că Rusia a pierdut peste 30.000 de soldați de la începutul războiului.

În timp ce forțele ucrainene lansează un contraatac care a ajuns la granița cu Rusia în apropiere de Harkiv, soldații ruși sunt, de asemenea, acuzați că și-au abandonat aliații din regiunea Donbas din Ucraina.

Un videoclip filmat în regiunea Lugansk a arătat mai multe femei înconjurând un oficial local, acestea rugându-l să le ajute membrii familiei.

„Nu li se permite să intre pe teritoriul Rusiei”, a spus o femeie. „Nu au cedat. Au fost complet distruși”, a mai zis aceasta.

Descrierile se potriveau cu unele imagini ale recruților ce au fost mobilizați din teritoriile controlate de ruși Donețk și Lugansk, aceștia fiind fotografiați cu armuri ușoare și puști Mosin-Nagant care sunt extrem de depășite pe un câmp de luptă modern.

„Se confruntă cu tancuri și tot ce aveau erau pistoale”, a spus femeia. (sursa: The Guardian)

Investigatoria a publicat și într-un articol informații despre civilii din Donbas recrutați de forțele rusești, deși aceștia nu aveau vreun fel de pregătire militară: Putin folosește civili din Donbas drept „carne de tun” pentru a suplimenta efectivele forțelor rusești angrenate în războiul contra Ucrainei

Explicație foto 1: O fotografie furnizată de forțele armate ucrainene arată vehiculele blindate rusești distruse sau avariate pe malul râului Donets

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare