O fotografie cu o femeie însărcinată care fuge dintr-o maternitate bombardată din Mariupol a devenit una dintre cele mai emblematice imagini ale războiului din Ucraina. Dar femeia a fost vizată ulterior de o amplă campanie rusă de dezinformare din pricina căreia atât ea, cât și fetița născută recent au primit amenințări cu moartea.
BBC a demontat într-un amplu articol campania rusă de dezinformare, luând de asemenea legătura cu mămica ucraineană.
Învelită într-o plapumă cu fruntea însângerată, imaginea Mariannei Vyshemirsky a fost văzută în întreaga lume.
Fotografia de mai sus a fost făcută în urma unui atac aerian rusesc la Mariupol. A circulat online, pe primele pagini ale ziarelor și a fost discutată în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Dar, după ce a supraviețuit unui atac, Marianna s-a confruntat cu un alt atac – cel al dezinformării și urii, care a vizat-o atât pe ea, cât și pe familia ei.
În timp ce Rusia a încercat să disemineze minciuni cu privire la atac, Marianna, în vârstă de 29 de ani, a fost acuzată în mod fals că „a jucat teatru”. Diplomații ruși au susținut chiar că ea a „jucat” rolul a două femei diferite.
„Am primit amenințări că vor veni să mă găsească, că voi fi ucisă, că-mi vor tăia copilul în bucăți”, a zis Marianna despre efectele campaniei rusești de dezinformare.
Acesta a fost primul ei interviu acordat unei publicații occidentale după ce a fost evacuată în orașul ei natal, într-o parte a Donbasului ce e controlată de separatiști susținuți de ruși.
Marianna pare în largul ei când vorbește, dar un blogger pro-separatist este alături de ea.
Ea relatează cum este să se regăsească mijlocul unei bătălii informaționale – totul în timp ce a născut-o pe Veronika într-o zonă de război.
„Veronika a ales să apară într-un moment dificil”, explică ea, „dar este mai bine să fi ajuns în aceste circumstanțe decât deloc”.
„Lucrurile au fost întoarse de război cu susul în jos”
Viața în Mariupol era foarte diferită înainte de război. Marianna promova produse de înfrumusețare pe rețelele sociale, în timp ce soțul ei, Yuri, lucra la oțelăria Azovstal.
„Am avut o viață liniștită și simplă”, spune ea, „și apoi, desigur, lucrurile s-au dat peste cap”.
Contul ei de Instagram arată entuziasmul ei față de perspectiva de a deveni mamă.
Dar până când Marianna a fost internată la spital, Mariupol devenise cel mai bombardat oraș din Ucraina.
Pe 9 martie, ea vorbea cu alte femei din secție când o explozie a zguduit spitalul.
Ea și-a tras o pătură peste cap. Apoi spitalul a fost zguduit de o a doua explozie.
„Puteai auzi totul zburând în jur, schije și alte lucruri. Sunetul mi-a sunat în urechi foarte mult timp”, spune ea.
Femeile s-au adăpostit la subsol împreună cu alți civili. Marianna a suferit o tăietură pe frunte, iar mai multe fragmente de sticlă i s-au înfipt în piele, dar un medic i-a spus că nu are nevoie de cusături.
Ceea ce avea nevoie, explică ea, era să-și recupereze bunurile din ruinele spitalului. Ea a cerut unui ofițer de poliție să o ajute să se întoarcă înăuntru.
„Tot ce am pregătit pentru copilul meu era în acea maternitate”, spune ea.
Anatomia unei minciuni
În timp ce stătea în fața spitalului, așteptând să-și recupereze lucrurile, a fost fotografiată de jurnaliștii de la Associated Press.
Acele imagini au devenit rapid virale. Și atunci acuzațiile false că pozele au fost „înscenate” au apărut pentru prima dată pe un canal Telegram pro-Kremlin. Blogul de frumusețe al Mariannei a fost folosit pentru a sugera că ea era o „actriță” care a folosit machiajul pentru a simula rănile.
Aceste minciuni au fost repetate și amplificate de înalți oficiali ruși și de presa de stat.
Ei au susținut chiar că o fotografie a unei alte femei însărcinate pe targă era tot Marianna, deși este clar că fotografiile sunt ale unor persoane diferite. Femeia de pe targă și copilul ei nenăscut au murit ulterior din cauza rănilor suferite.
Fugind și fără acces la internet, Marianna nu a văzut acele imagini decât câteva zile mai târziu.
Până în acel moment, Instagramul ei a fost inundat de mesaje acuzatoare și amenințătoare. Ei i s-au părut șocante atât activitățile de trolling, cât și acuzațiile false.
„A fost cu adevărat iritant să aud asemenea lucruri”, spune ea. Dar ea se abține să critice direct oficialii ruși care au răspândit informațiile false despre ea.
În schimb, ea critică Associated Press.
„Am fost iritată de faptul că jurnaliștii care mi-au postat fotografiile pe rețelele sociale nu au intervievat alte femei însărcinate care să poată confirma că acest atac s-a întâmplat cu adevărat”, continuă aceasta.
Ea sugerează că acest lucru poate ajuta la explicarea motivului pentru care unii oameni „au avut impresia că totul a fost o scenetă”. Dar, după propria relatare a Mariannei, ea a fost unul dintre ultimii pacienți care au fost evacuați, moment în care sosiseră și jurnaliștii AP. Jurnaliștii au intervievat alte persoane la fața locului. Și nu au avut nimic de-a face cu povestea falsă ulterioară răspândită de oficialii ruși.
În căutarea Mariannei
În zilele de după atac, Marianna a născut-o pe Veronika într-un alt spital.
La fel ca alte mii de persoane, Marianna și Yuri încercau cu disperare să scape din Mariupol. Timp de câteva săptămâni, a fost în mare măsură imposibil să se ia legătura cu ei. În cele din urmă, rudele Mariannei au precizat că cei doi soți au plecat din oraș, dar locul lor nu era clar. Apoi, la începutul lunii aprilie, au reapărut în regiunea Donbas.
Ea a filmat un interviu cu Denis Seleznev, un blogger care este un susținător vocal al separatiștilor pro-ruși. S-a pus la îndoială astfel faptul că era liberă să spună tot ce dorea.
Marianna spune: „A trebuit să descriu toată situația, așa cum am văzut-o cu ochii mei”.
Conversația BBC cu ea a fost aranjată și prin Denis. Marianna a vorbit de acasă. El a fost prezent pe tot parcursul conversației cu BBC, dar nu a intervenit. Rudele și prietenii Mariannei au oferit totodată asigurări că acum ea este în siguranță.
Aflarea adevărului
O mare parte din ceea ce spune ea în interviul ei acordat BBC subminează neadevărurile Guvernului rus.
Kremlinul a sugerat în mod greșit și în mod repetat că spitalul care a fost atacat este spitalul numărul unu din Mariupol și că nu mai era operațional.
Însă, BBC a identificat spitalul în care se afla Marianna – spitalul numărul trei.
Marianna a confirmat că spitalul o trata pe ea și pe alți pacienți – spre deosebire de cele clamate de partea rusă conform cărora acea clădire nu era întrebuințată ca o unitate de îngrijire medicală.
Rusia a mai susținut că spitalul a fost preluat de regimentul Azov – controversatul grup naționalist ucrainean care a fost legat de neonaziști, acuzații pe care ei înșiși le neagă.
Comentariile pe care Marianna le-a făcut în interviul cu Denis au fost alese cu atenție de oficialii ruși pentru a susține că soldații au forțat-o pe Marianna și pe celelalte femei însărcinate să acționeze ca scuturi umane.
Dar Marianna a relatat că nu erau militari ucraineni staționați în clădirea în care se afla. Ea spune că a văzut soldați ucraineni în unitatea de oncologie din clădirea de vizavi de maternitate. Nu este clar dacă aveau sediul acolo sau nu.
Cu toate acestea, interviul Mariannei cu Denis Seleznev a fost folosit de Kremlin pentru a sugera alte minciuni.
Oficialii ruși au profitat de comentariile ei potrivit cărora ea nu crede că exploziile de la spital au fost cauzate de un atac aerian, ceea ce sugerează că pagubele ar fi fost bombardamente ucrainene.
„Sunetul tipic pe care îl scoate un avion când zboară deasupra capului este imposibil de ratat”, spune Marianna, adăugând că nu a auzit niciunul.
Dar aici se înșală. Jurnaliștii AP au documentat dovezi conform cărora a fost un atac aerian, inclusiv videoclipuri în care se aude un avion. La fața locului, atât un soldat, cât și un ofițer de poliție spun că atacul a fost un atac aerian.
De asemenea, vizibil în fotografii este un crater imens despre care experții în muniție spun că ar fi putut fi cauzat doar de un atac aerian.
„Eu personal nu am văzut acest crater, dar am văzut videoclipul cu el. În realitate, nu pot da vina pe nimeni – pentru că nu am văzut cu ochii mei de unde au venit cu siguranță exploziile”, spune Marianna.
Țintă pentru troli
Această nouă controversă a stârnit un nou val de reacții negative în mediul online, venite și din partea taberei anti-ruse.
„Unii oameni au spus că sunt actriță, alții au spus că am mințit în legătură cu faptul că nu au avut loc raiduri aeriene”, spune ea.
Chiar și unii pe care îi considera prieteni nu o cred. O colegă bloggeriță, Yaroslava, care locuiește în Rusia, continuă să creadă televiziunea de stat ce susține că Marianna a jucat teatru.
„Cred că Marianna și-a jucat rolul ei. Că Ucraina avea nevoie ca armata ucraineană să dea vina pe Rusia”, a zis Yaroslava. De atunci, Yaroslava nu a mai urmărit-o pe Marianna pe Instagram – și nu mai vrea să vorbească cu ea.
„Este păcat când oamenii pe care îi cunosc cred ceva ce eu nu am făcut”, spune Marianna.
Dar ea se luminează ori de câte ori conversația se îndreaptă către bebelușa Veronika.
Marianna a revenit la blogging și, într-o postare recentă, le-a spus cititorilor să rămână pe pagina ei dacă sunt interesați de „produse cosmetice, scutece și viața de zi cu zi a unei proaspete mămici”.
Dar faptul că a ajuns fără să vrea în centrul unui război informațional – pe măsură ce conflictul militar continuă – a schimbat viața Mariannei pentru totdeauna.
„Știi, deocamdată nu mă gândesc la speranțele mele sau la planuri, pentru că nu știm ce va aduce ziua de mâine”, conchide aceasta. (sursa: AICI)