vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterne"Acum suntem și noi loviți". Rușii vorbesc despre atmosfera tensionată din Belgorod,...

„Acum suntem și noi loviți”. Rușii vorbesc despre atmosfera tensionată din Belgorod, oraș aflat într-o regiune vizată de bombardamente

Atmosfera din Belgorod este din ce în ce mai tensionată din pricina atacurilor ce se presupun a fi lansate de forțele ucrainene, însă asta nu i-ar fi determinat pe rușii din acest oraș să susțină mai fervent acțiunile Kremlinului, întrucât mulți au legături directe cu Ucraina.

Sunetele războiului au devenit mai puternice în Belgorod, un oraș rusesc de dimensiuni medii, aflat la aproximativ 40 de kilometri de granița cu Ucraina. Și exploziile sunt mai dese.

„Duminică, ne-am trezit din nou din pricina exploziilor. Nu știi niciodată dacă ei sau noi tragem”, a spus Vladimir, un negustor din oraș.

Localnici precum Vladimir au asistat pentru prima dată la consolidarea militară a Rusiei la începutul anului, când mii de trupe s-au adunat lângă Belgorod înainte de atacul Moscovei de la sfârșitul lunii februarie.

„Când a început conflictul, am auzit lansarea de rachete înspre Ucraina. Dar acum suntem și noi loviți. Este un sunet diferit”, a mai relatat acesta.

Pe măsură ce războiul se prelungește și Rusia eșuează în obiectivul său de a ocupa rapid Kievul, oficialii din Belgorod și din alte orașe de graniță au raportat în ultimele săptămâni o serie de atacuri ale forțelor ucrainene.

Ucraina nu și-a asumat direct responsabilitatea pentru atacuri, dar a spus despre incidente că e vorba despre „karma”.

Aparentele atacuri ucrainene, care au început atunci când la 1 aprilie două elicoptere au lovit un depozit de petrol din Belgorod, au adus un nou element în război, ridicând posibilitatea până acum de neconceput ca unele dintre daunele devastatoare pe care Moscova le-a provocat Ucrainei să se producă acum asupra teritoriului Rusiei.

„Vorbim mult despre ceea ce se întâmplă, desigur. Atmosfera din oraș este oarecum tensionată”, a spus Anna, o profesoară din Belgorod.

Numai în această săptămână, oficialii din Belgorod au raportat cel puțin trei atacuri. Săptămâna trecută, Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a susținut că o lovitură asupra unui mic oraș din zonă a ucis un civil rus.

În ultima săptămână, forțele ucrainene au recucerit sate de la trupele rusești, localități aflate la nord și nord-est de Harkiv, împingându-i pe soldații ruși înapoi spre granița de lângă Belgorod. Acest lucru a dat o oarecare ușurare Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care se află la doar o oră de mers cu mașina de Belgorod și care a fost sub bombardamentul inamic de când a început războiul în februarie.

Și, deși există un consens printre experții militari potrivit căruia Ucraina nu va urmări o intrare pe teritoriul rusesc, progresele sale au fost întâmpinate cu neliniște în Belgorod și în toată Rusia.

Într-o discuție cu localnicii, Gladkov a fost forțat să răspundă la întrebările alegătorilor îngrijorați despre ce ar însemna pentru Belgorod recentele progrese ucrainene. Guvernatorul a încercat să ofere asigurări, dar a recunoscut că anumite părți ale regiunii se aflau sub „bombardament constant”.

El a ridicat, de asemenea, nivelurile de amenințare asupra orașului la „galben”, al doilea cel mai ridicat nivel într-un sistem cu trei niveluri, iar o prezență mai puternică a poliției se simte acum în tot orașul, potrivit celor spuse de Anna.

Au existat, de asemenea, raportări despre două incendii la instalațiile Ministerului Apărării din regiunea Belgorod, precum și despre daunele provocate unui pod feroviar rusesc-cheie, ceea ce a condus la speculații conform cărora mai mulți sabotori ucraineni au fost activi pe teritoriul Rusiei. Oficialii ruși nu au comentat incidentele și rămâne neclar ce a provocat incendiile.

Nikita Parmenov, jurnalist la postul independent Fonar, a declarat că lipsa de informații cu privire la unele dintre incendiile recente a dus la „temeri și bârfe că ucrainenii s-au infiltrat în orașele și satele din regiune”.

Totuși, în pofida amenințării directe reprezentate de Ucraina, Parmenov a spus că nu există semne vizibile de creștere a patriotismului în Belgorod.

„Mulți de aici au legături directe cu Ucraina, vorbesc cu rudele de peste graniță. Se pare că înțelegem mai bine ce se întâmplă decât majoritatea regiunilor din Rusia”, a spus jurnalistul, care a fost el însuși în contact cu mătușa sa din Odesa.

„Entuziasmul pentru operațiunea militară specială este stins. A sfâșiat unele familii, în timp ce altele preferă să nu vorbească despre conflictul cu prietenii și frații lor din Ucraina”, a completat acesta.

Dar nu doar atacurile ucrainene au perturbat viața la granițele Rusiei – războiul a avut și alte efecte ample. De la începutul invaziei, Moscova a suspendat activitatea a 11 aeroporturi din mai multe zone din centrul și sudul Rusiei care sunt situate aproape de Ucraina, invocând „situația dificilă din jurul Ucrainei” și împiedicând călătoriile pentru milioane de ruși.

Printre aeroporturile închise se numără cele care deservesc destinații populare de vacanță, inclusiv unele din peninsula Crimeea anexată și orașele-stațiuni de la Marea Neagră Gelendzhik și Krasnodar.

„Ma aștept la un sezon dezastruos de vacanță de vară”, a spus un proprietar de hotel din Sevastopol.

În primul weekend din mai, când rușii călătoresc de obicei în sudul țării, gradul de ocupare a hotelurilor din Crimeea a fost de 10-15%, potrivit unui studiu realizat de biroul de afaceri rus Kommersant. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare