vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneOficial ucrainean: SUA pregătesc un plan pentru distrugerea flotei rusești din Marea...

Oficial ucrainean: SUA pregătesc un plan pentru distrugerea flotei rusești din Marea Neagră! „Navele nu au unde să se ascundă!”

Un oficial ucrainean a declarat că SUA lucrează la un plan ce vizează atacarea flotei ruse din Marea Neagră pentru a elibera porturile a căror blocare de către Rusia amenință proviziile mondiale de alimente.

Având în vedere că Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume, există temeri că blocarea de către Rusia a porturilor care permit distribuirea alimentelor va provoca o penurie globală de alimente.

Consilierul Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina, Anton Gerashchenko, a scris vineri pe Twitter că SUA „pregătesc un plan de distrugere a flotei rusești din Marea Neagră”.

„Acțiunile eficiente ale ucrainenilor asupra navelor de război (atacurile asupra navelor de război rusești – n.red.) au convins SUA să pregătească un plan de deblocare a porturilor. Se discută despre livrările de arme puternice anti-navă (Harpoon și Naval Strike Missile cu o rază de acțiune de 250-300 km)”, a mai zis acesta.

Mesajul său vine după ce publicația Reuters a publicat un articol conform căruia Casa Albă lucrează la un plan de a înmâna trupelor ucrainene rachete anti-navă cu scopul combaterii blocadei navale.

Oficialii americani și surse din Congres au spus că puternicele rachete anti-navă la care s-a referit Gerashchenko pot fi fie expediate direct în Ucraina, fie transferate printr-un aliat european.

Ucraina a cerut mai multă putere de foc din partea americanilor dincolo de artileria precum rachetele Javelin și Stinger de care dispune în prezent, astfel încât să poată împinge aproximativ 20 de nave rusești, inclusiv submarine, departe de porturile sale la Marea Neagră. În aprilie, nava emblematică a flotei rusești, Moskva, a fost scufundată de rachetele lansate de forțele ucrainene.

Pe lângă faptul că oferă un avantaj tactic pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei, furnizarea de mai multe arme ar avea și ramificații globale, deoarece ar deschide calea către reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole.

Dar modul în care să fie înarmată în continuare Ucraina i-a îngrijorat pe oficialii americani cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă armele ar fi capturate de forțele rusești, contribuindu-se astfel la o escaladare, potrivit Reuters. (sursa: Newsweek)

Potrivit Reuters, trei oficiali americani și două surse din Congres au precizat că două tipuri de rachete anti-navă puternice, Harpoon – fabricată de Boeing -, respectiv Naval Strike Missile – produsă de Kongsberg și Raytheon Technologies -, sunt luate în considerare pentru a fi furnizate Ucrainei.

În aprilie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a lansat un apel către Portugalia de a furniza armatei ucrainene rachete Harpoon.

Dar există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachetele. În primul rând, există o disponibilitate limitată a platformelor pentru a lansa Harpoons de pe țărm – o soluție dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali – deoarece este în mare parte o rachetă ce poate fi lansată de pe mare. Doi oficiali americani au spus că SUA lucrează la potențiale soluții care includ folosirea unei nave americane.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a spus că de la 12 până la 24 de rachete anti-navă precum Harpoon cu rază de acțiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea convinge Moscova să ridice blocada.

„Dacă Putin persistă, Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave rusești, deoarece nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a spus Clark.

Câteva țări ar fi dispuse să furnizeze Ucrainei rachete Harpoon, au declarat oficialii americani și sursele din Congres. Dar nimeni nu vrea să fie prima sau singura țară care face acest lucru, temându-se de represalii din partea Rusiei în cazul în care o navă e scufundată cu un Harpoon, a spus al treilea oficial american.

În ceea ce privește Naval Strike Missile (NSM), această rachetă poate fi lansată de pe coasta Ucrainei și are o rază de acțiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai puțin de 14 zile de pregătire pentru a fi folosită.

Sursele au spus că NSM-urile au fost considerate ca fiind mai puțin complicate din punct de vedere logistic decât Harpoons, deoarece aliații NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile care sunt disponibile, respectiv focoase din Norvegia.

Doi oficiali americani și sursele din Congres au precizat că SUA încearcă să găsească o modalitate prin care Ucraina să obțină NSM și lansatoare de la aliații europeni.

Sursele din Congres au mai zis că o altă opțiune ar fi ca Norvegia să doneze NSM Ucrainei, idee susținută de membrii Parlamentului norvegian. Ministerul norvegian al Apărării a refuzat să comenteze ce sprijin militar suplimentar ar urma să ofere Ucrainei.

Pe lista de cumpărături a Ucrainei se află și sistemele de lansare de rachete multiple (MLRS), cum ar fi M270 fabricat de Lockheed Martin, care poate lovi o țintă la 70 sau mai mult de kilometri distanță, o creștere de trei ori față de capacitatea multora dintre obuzierele lor actuale.

În ultimele săptămâni, administrația Biden a decis, în schimb, să trimită obuziere remorcate M777, care ar putea fi desfășurate mai rapid și expediate în cantități mai mari, au spus cei doi oficiali americani.

Cei doi oficiali americani au mai zis că M270 sau un sistem similar precum M142 HIMARS vor fi luate în considerare pentru expediere în Ucraina odată ce Congresul va adopta un proiect de lege de finanțare suplimentară de 40 de miliarde de dolari. (sursa: Reuters)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare