Președintele american Joe Biden a declarat luni, 23 mai, că SUA ar fi dispuse să folosească forța pentru a apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze.
Ca răspuns la o întrebare adresată în cadrul unei conferințe de presă privind modul în care Japonia ar răspunde în cazul în care Taiwanul ar fi invadat, premierul japonez Kishida Fumio a declarat că atitudinea țării sale față de poziția SUA referitoare la Strâmtoarea Taiwan nu s-a schimbat și a subliniat că „ar trebui urmărită rezolvarea pașnică a problemei Strâmtorii Taiwan”. Kishida a spus că Japonia este împotriva oricărei „tentative unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță în Asia”, iar pentru a apăra pacea și stabilitatea în regiune, Kishida a promis că țara sa va „îmbunătăți și întări drastic capacitatea noastră de Apărare” și a reiterat puterea alianței țării sale cu SUA.
El a subliniat că alianța Japonia-SUA este „foarte importantă” și că trebuie consolidată pentru „apărarea păcii și stabilității în regiune”. Premierul Japoniei a afirmat apoi că întărirea acestei alianțe va spori descurajarea și că are deplină încredere în capacitățile de răspuns ale SUA.
Ca replică, Biden a reiterat că politica SUA cu privire la Taiwan „nu s-a schimbat deloc”, existând un angajament continuu pentru pace și stabilitate peste strâmtoare, astfel încât să „nu existe nicio schimbare unilaterală a status quo-ului”. El a subliniat apoi că „Putin plătește un preț mare pentru barbaria sa în Ucraina”, ceea ce trimite un semnal puternic Chinei despre costul „încercării de a lua Taiwanul cu forța”.
El a avertizat că Beijingul deja „cochetează cu pericolul zburând atât de aproape, prin toate manevrele pe care le întreprind (prin trimiterea constantă de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului – n.red.)”. Președintele a spus că, deși SUA sunt angajate în politica „o singură China”, asta nu înseamnă că Beijingul are „jurisdicția de a intra și de a folosi forța pentru a prelua controlul Taiwanului”.
Biden a promis că SUA, împreună cu Japonia și alte națiuni, nu vor permite acest lucru. El și-a exprimat apoi convingerea că o astfel de invazie nu va avea loc, dar asta depinde de cât de puternic vor clarifica liderii mondiali faptul că acțiunea militară împotriva Taiwanului ar avea ca rezultat „dezaprobarea pe termen lung a comunității internaționale”.
În cele din urmă, un reporter a întrebat dacă SUA, având în vedere reticența administrației Biden de a se angaja militar în conflictul din Ucraina înainte de invazia Rusiei, ar fi dispuse să „se implice militar” în cazul unei invazii chineze asupra Taiwanului. Biden a răspuns rapid spunând „Da”.
Biden a explicat că „A fost un angajament pe care l-am luat”. El a repetat că SUA sunt de acord cu politica „o singură China” și cu acordurile aferente acesteia, „dar ideea că Taiwanul poate fi luat cu forța… pur și simplu nu este adecvată”, ar perturba întreaga regiune și ar duce la consecințe similare cu ceea ce s-a întâmplat în cazul războiului Rusiei contra Ucrainei. (sursa: AICI)