vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneLituania se opune ferm variantei ca Ucraina să cedeze teritorii pentru o...

Lituania se opune ferm variantei ca Ucraina să cedeze teritorii pentru o așa-zisă pace cu Rusia și avertizează asupra pericolului reprezentat de promovarea unei astfel de concesii față de un regim genocidar

Ministrul lituanian de Externe al Lituaniei a avertizat că în cazul în care Ucraina ar ceda Rusiei vreun teritoriu, cu scopul de a facilita concretizarea unui acord de pace pentru a pune capăt războiului în curs, atunci s-ar „normaliza” ceea ce face regimul președintelui rus Vladimir Putin.

„Acesta ar fi un semnal foarte puternic pentru toți ceilalți agresori, potențiali criminali, că dacă comiteți o crimă și nu sunteți distruși în trei luni, atunci totul este în regulă, totul poate rămâne așa”, a declarat ministrul Gabrielius Landsbergis.

La mai bine de trei luni de la declanșarea războiului la scară largă de către Kremlin împotriva Ucrainei, rămâne neclar când și cum se poate încheia conflictul, pe măsură ce Rusia își continuă ofensiva în regiunea de est Lugansk. Atât Kremlinul, cât și fostul secretar de stat american Henry Kissinger au spus că Ucraina ar trebui să cedeze teritoriu pentru a ajunge la pace cu Rusia, dar un consilier al președintelui ucrainean a criticat sugestia, spunând marți pe Twitter că Kissinger „ar permite la fel de ușor să fie luate Polonia sau Lituania”.

„Este bine că ucrainenii din tranșee nu au timp să asculte ‘panicații de la Davos’. Ucrainenii sunt puțin ocupați să apere Libertatea și Democrația”, a scris acesta.

Rusia a preluat controlul asupra teritoriului din estul Ucrainei, potrivit evaluărilor teritoriale realizate de Institutul pentru Studierea Războiului, dar Zelenski a afirmat că respectivele nu sunt negociabile.

„Vrem totul înapoi”, a spus Zelenski pe parcursul unui interviu acordat sâmbătă unui canal ucrainean de știri.

Landsbergis s-a opus, de asemenea, la varianta ca Rusia să primească teritorii ucrainene în schimbul unei așa-zise păci.

„Mi se pare că aceasta este o tendință foarte periculoasă”, a precizat ministrul lituanian de Externe.

„Pe de o parte, regimul Putin, care guvernează astăzi în Rusia, îl numim regimul care comite un genocid – este gata să șteargă oamenii de pe fața pământului doar pentru că aparțin uneia sau alteia națiuni. Orice normalizare a relațiilor cu acest regim este de neînțeles pentru mine. Declarațiile atât ale lui Kissinger, cât și ale altor șefi de stat în această direcție sunt fundamental inadecvate realității pe care o vedem astăzi”, a subliniat acesta.

Rusia s-a confruntat cu acuzații de „genocid” inclusiv din partea președintelui Joe Biden, a reprezentantului Wyoming Liz Cheney și a unui expert în Holocaust.

„Kievul va spune când se va încheia războiul și în ce condiții”, a zis Landsbergis.

„Niciun stat occidental, nici un alt stat din lume nu poate vorbi în numele lor pentru că ucrainenii plătesc acest război cu sânge. Noi plătim doar facturile, iar unele dintre ele nici măcar nu sunt foarte mari”, a conchis acesta. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare