vineri, noiembrie 8, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUcraina primește din partea SUA mult râvnitele HIMARS. Zelenski oferă asigurări că...

Ucraina primește din partea SUA mult râvnitele HIMARS. Zelenski oferă asigurări că nu va ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

Oficialii ucraineni au promis că vor folosi noile sisteme de rachete americane cu o rază de acțiune de aproximativ de 80 de kilometri numai pentru a viza țintele rusești din Ucraina și nu pentru a lovi teritoriul Rusiei, a declarat un înalt oficial al administrației președintelui Joe Biden.

Oficialul a spus că un nou pachet de 700 de milioane de dolari de asistență militară pentru Ucraina, care urmează să fie anunțat miercuri, va include sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) M142, care le vor permite ucrainenilor să extindă atacurile pe o rază de până la aproximativ 80 de kilometri.

„Nu încurajăm sau permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale. Nu căutăm să prelungim războiul doar pentru a provoca durere Rusiei”, a mai zis oficialul.

Aceste precizări au întărit cele spuse de Biden într-un editorial publicat marți pe New York Times. Biden a menționat că a decis să le ofere ucrainenilor „sisteme de rachete și muniții mai avansate, care să le permită să lovească într-un mod mai precis ținte-cheie aflate pe câmpul de luptă din Ucraina”.

În special referitor la HIMARS, un înalt oficial al administrației americane a menționat că „le oferim ucrainenilor o serie de capacități care credem că sunt proporționale cu lupta în care se află pe front și cu condițiile actuale”. Ca atare, s-a luat decizia de a nu furniza o „gamă mai mare de muniții”, precum MLRS cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, iar administrația „a comunicat asta ucrainenilor”, potrivit oficialului.

Întrebat dacă oficialii ucraineni au promis explicit să nu folosească noile sisteme contra unor poziții din interiorul Rusiei, un înalt oficial al administrației Biden a precizat că au fost oferite astfel de asigurări.

„Pe baza acestor asigurări, ne simțim foarte confortabil”, a completat acesta.

Oficialul a ținut să sublinieze totuși că Rusia a fost cea care a atacat pentru prima dată Ucraina.

„Cred că este important să subliniem că Rusia atacă în interiorul Ucrainei, nu invers”, a spus oficialul.

După luni de consolidare a armatei ruse în apropierea granițelor Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 24 februarie începerea unei „operațiuni militare speciale” care se apropie acum de cea de-a 100-a zi. Kremlinul a acuzat Ucraina că amenință securitatea națională a Rusiei prin sprijinul pentru elementele neonaziste, o afirmație respinsă de Kiev. De asemenea, Kremlinul și-a manifestat dezaprobarea față de faptul că Ucraina încearcă să se alăture alianței militare occidentale NATO.

Forțele atacatoare au obținut câștiguri timpurii în apropierea orașelor mari, inclusiv a capitalei, dar s-au blocat pe fondul rezistenței ucrainene acerbe. Astfel, trupele rusești au mutat de atunci planul de luptă într-o nouă fază în care au prioritizat câștigarea terenului atât în regiunea Donbas, aflată în est, cât și în sud.

Părți din regiunea Donbas sunt controlate încă din 2014 de separatiștii pro-ruși, în același an în care Rusia a anexat Crimeea.

De atunci, SUA au oferit asistență de miliarde de dolari armatei ucrainene, inclusiv arme și antrenament. Volumul ajutorului a crescut semnificativ de când a izbucnit conflictul, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat mai mult sprijin în încercarea de a opri invazia rusească.

Oficialii ucraineni au menționat în mod special HIMARS, precum și sistemul M270 cu lansare multiplă de rachete (MLRS). Variantele celor două sisteme sunt capabile să lovească ținte aflate la sute de kilometri distanță.

Dar, pe măsură ce publicații, inclusiv The Washington Post și CNN, au raportat că oficialii americani plănuiau să trimită astfel de sisteme în Ucraina, Biden a declarat luni că administrația sa „nu va trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi Rusia”.

La scurt timp, însă, Casa Albă a nuanțat abordarea, un înalt oficial spunând că „MLRS este luat în considerare, dar pe masă nu se află nimic ce are capacități de lovitură pe rază lungă”. (sursa: Newsweek)

Nu în cele din urmă, precizăm că președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a confirmat că țara sa „nu are nicio intenție să atace Rusia”.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune conservator american Newsmax, liderul ucrainean a insistat că artileria va fi folosită exclusiv pentru autoapărare.

„Nu suntem interesați de Federația Rusă. Nu luptăm pe teritoriul lor așa cum o fac ei cu noi”, a spus Zelenski. (sursa: BBC)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare