Un raport dat publicității luni arată că președintele rus Vladimir Putin a câștigat mai mulți bani din exporturile de petrol în primele 100 de zile ale războiului său la scară largă împotriva Ucrainei decât a trebuit să cheltuiască pentru susținerea eforturilor militare în cadrul acestui conflict.
Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), o organizație independentă de cercetare situată în Finlanda, a constatat că Rusia a câștigat din exporturi energetice aproximativ 93 de miliarde de euro în primele 100 de zile de conflict, adică în jur de 97 de miliarde de dolari. Astfel, Rusia a câștigat aproximativ 1 miliard de dolari pe zi exportând combustibili fosili.
Doar prin exportul țițeiului, Rusia a obținut 46 de miliarde de euro (48 de miliarde de dolari), în timp ce gazele furnizate prin conducte au adus țării 24 de miliarde de euro (25 de miliarde de dolari). Produsele petroliere, gazele naturale lichefiate și cărbunele au adus, la rândul lor, venituri de miliarde de dolari pentru Kremlin, potrivit informațiilor CREA.
Această sumă obținută din combustibilii fosili e peste cea pe care Putin o cheltuiește pentru războiul împotriva Ucrainei, potrivit unei estimări de luna trecută. Datele Ministerului rus de Finanțe au arătat că 628 de miliarde de ruble din bugetul federal al Rusiei au fost cheltuite în aprilie pentru apărarea națională, ceea ce înseamnă aproximativ 21 de miliarde de ruble – sau mai mult de 330 de milioane de dolari – pe zi, a precizat publicația The Moscow Times.
CREA a constatat că Uniunea Europeană (UE) a fost responsabilă pentru importul a 61% din combustibilii fosili ai Rusiei în primele 100 de zile ale invaziei, însumând aproximativ 57 de miliarde de euro (59 de miliarde de dolari).
Cu toate acestea, Rusia nu se va mai putea baza în curând pe banii UE. La sfârșitul lunii mai, liderii UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul războiului Kremlinului contra Ucrainei. Pachetul de sancțiuni prevede inclusiv ca până la sfârșitul anului să se interzică peste 90% din importurile de țiței rusesc.
Analiștii au prezis că Rusia, al treilea producător mondial de petrol după SUA și Arabia Saudită, va încerca probabil să compenseze situația generată de cele mai recente sancțiuni europene asupra petrolului prin găsirea altor cumpărători pentru țițeiul său sau prin reducerea producției de petrol pentru a menține astfel prețurile ridicate.
China va juca probabil un rol important în umplerea golului creat de UE. Pe lângă faptul că este un aliat-cheie al Moscovei, China a fost cel mai mare cumpărător de petrol rusesc înainte de război. După începerea invaziei, achizițiile Beijingului de petrol rusesc au crescut: China a cumpărat 14,5 milioane de barili de petrol din Rusia din martie până în mai, ceea ce reprezintă „o creștere de trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut”, potrivit unei analize recente realizate de CNBC pe fondul datelor furnizate de firma Kpler.
CNBC a mai precizat că India și-a sporit achizițiile de petrol rusesc în ultimele luni. Datele Kpler au arătat că India a cumpărat 11 milioane de barili din Rusia în martie și a crescut acest cuantum la 27 de milioane de barili în aprilie și 21 de milioane în mai.
Dr. Maria Snegovaya, expert în politica internă și externă a Rusiei și actual bursier postdoctoral la Virginia Tech, a declarat pentru Newsweek săptămâna trecută că dat fiind faptul că Putin „continuă să umfle prețurile petrolului”, Rusia „obține acum mai multe venituri din exporturile sale de energie decât în aceeași perioadă a anului trecut”.
Snegovaya a adăugat că prin prisma veniturilor sale din energie, „Kremlinul poate continua să finanțeze războiul contra Ucrainei la ritmul actual pentru o perioadă foarte lungă de timp”. (sursa: Newsweek)