vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneRaport SIPRI: Riscul unui conflict nuclear e la cel mai ridicat nivel...

Raport SIPRI: Riscul unui conflict nuclear e la cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece încoace!

Riscul unui conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel de la Războiul Rece încoace, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

„Anuarul SIPRI 2022”, un raport publicat luni, care evaluează starea actuală a armamentului, dezarmării și securității internaționale în întreaga lume, a semnalat că e de așteptat ca arsenalele nucleare să fie sporite în următorul deceniu.

În pofida faptului că numărul total de arme nucleare din lume a scăzut ușor între ianuarie 2021 și ianuarie 2022 (chiar înainte de începerea războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei), numărul este de așteptat să crească în viitorul apropiat, potrivit SIPRI.

Aproximativ 90% din arsenalul nuclear mondial este deținut de Rusia și Statele Unite, cu un inventar total de 5.977 și respectiv 5.428 de arme nucleare potrivit datelor din 2022.

Cele nouă state cu arme nucleare – SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord – continuă să își modernizeze arsenalele nucleare. Armele care au fost demontate anul trecut în SUA și Rusia au fost deja „retrase” din serviciile militare, dar arsenalul de arme nucleare utilizabile ale celor două țări a rămas practic neschimbat.

„Deși în ultimul an s-au înregistrat unele câștiguri semnificative atât în ceea ce privește controlul armelor nucleare, cât și dezarmarea nucleară, riscul ca armele nucleare să fie folosite pare mai mare acum decât oricând de la apogeul Războiului Rece încoace”, a declarat directorul SIPRI, Dan Smith.

Războiul din Ucraina a declanșat cu siguranță agravarea riscului unui conflict nuclear, Rusia amenințând în repetate rânduri cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare ca răspuns la sprijinul acordat Kievului de țările occidentale.

„Relațiile dintre marile puteri ale lumii s-au deteriorat și mai mult într-un moment în care umanitatea și planeta se confruntă cu o serie de provocări comune profunde și presante, care pot fi abordate doar prin cooperare internațională”, a declarat Stefan Löfven, președinte al Consiliului de Conducere al SIPRI.

Creșterea arsenalului nuclear global, chestiune semnalată în raportul institutului suedez, ar reprezenta sfârșitul unui declin constant al armelor nucleare de la încheierea Războiului Rece.

„Există indicii clare că s-au încheiat reducerile care au caracterizat, de la sfârșitul Războiului Rece, arsenalele nucleare globale”, a declarat Hans M. Kristensen, expert SIPRI în armele de distrugere în masă și director al Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS).

Marea Britanie a anunțat anul trecut că va crește plafonul stocurilor totale de focoase, în același timp în care a declarat că nu va dezvălui public cifrele pentru stocul operațional de arme nucleare, focoasele dislocate sau rachetele desfășurate.

Franța a lansat în 2021 un program de dezvoltare a unui submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleară de a treia generație. SIPRI consideră că India, Pakistanul și Israelul își dezvoltă și își modernizează, de asemenea, arsenalele nucleare.

„Toate statele cu arme nucleare își măresc sau își îmbunătățesc arsenalele și cele mai multe amplifică retorica nucleară și rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor militare”, a adăugat Wilfred Wan, directorul Programului de arme de distrugere în masă al SIPRI.

„Aceasta este o tendință foarte îngrijorătoare”, a mai zis acesta.

„Dacă statele cu arme nucleare nu întreprind nicio acțiune imediată și concretă cu privire la dezarmare, atunci inventarul global de focoase nucleare ar putea începe în curând să crească pentru prima dată de la Războiul Rece”, a declarat Matt Korda, cercetător asociat al SIPRI. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare