joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSucces de proporții al serviciilor ucrainene: O rețea de sute de sabotori...

Succes de proporții al serviciilor ucrainene: O rețea de sute de sabotori și spioni ai Kremlinului a fost anihilată

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat vineri că printr-o operațiune specială „a neutralizat o rețea extinsă de intelligence FSB”, despre care se presupune că a spionat trupele ucrainene.

SBU a precizat că a arestat ceea ce pretinde că sunt 19 agenți ruși care operau în Kiev, Harkiv, Odesa și Zaporizhia, precum și în regiunile Dnipropetrovsk și Vinnytsia.

Grupul era condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din regiunea Herson.

Printre informațiile adunate de rețea se numără hărți electronice ale locațiilor aglomerațiilor urbane, infrastructurii critice și unităților militare ucrainene, a mai transmis SBU. (sursa: Sky News)

În acest context, trecem în revistă faptul că, în urmă cu două zile, Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a furnizat public detalii despre rețelele rusești de spionaj ce au fost anihilate de SBU și care se foloseau inclusiv de civili ucraineni pentru desfășurarea misiunilor.

Inteligența artificială a devenit unul dintre cele mai „eficiente instrumente” ale Ucrainei în ceea ce privește identificarea potențialilor sabotori în contextul războiului în desfășurare cu Rusia, a precizat Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina.

Ministerul a emis miercuri un raport privind activitățile anti-sabotaj efectuate de forțele de ordine. Aceste operațiuni vizează oprirea persoanelor din Ucraina care ar putea compromite contraofensiva sau ar putea ajuta Rusia în atacul său. Ofițerii au folosit un software pe tablete pentru a verifica dacă o persoană pe care o consideră „suspectă” este deja listată în bazele de date, inclusiv în baza de date a poliției ce conține aproximativ 2 milioane de persoane suspectate că dețin funcții în unități paramilitare din fracțiunea de extremă dreapta cunoscută sub numele Partidul Liberal Democrat din Rusia (LDPR).

Raportul Ministerului de Interne evidențiază eforturile Ucrainei de a combate actele de sabotaj comise de unii dintre proprii cetățeni. Ministerul a spus că poliția ucraineană luptă împotriva unor astfel de sabotori încă de când Rusia a invadat Ucraina.

„Au fost înființate peste 123 de grupuri de contrasabotaj și au fost implicate cel puțin 1.500 de persoane”, a declarat prim-adjunctul ministrului Afacerilor Interne, Yevgeny Yenin.

„Și rezultatul nu a întârziat să apară: peste 800 de persoane suspectate de sabotaj și activități de intelligence au fost reținute și predate SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) pentru anchetă”, a completat acesta.

Raportul, care îl citează pe Yenin, spune că baza de date a poliției despre persoanele ce au presupuse legături cu LDPR conține o „cantitate imensă” de informații operaționale pe care forțele de ordine și partenerii au compilat-o. Această bază de date include peste 10 miliarde de fotografii, a mai precizat raportul.

Yenin a spus că grupurile de sabotaj pot varia ca profil și număr, deoarece pot fi create pentru a îndeplini diferite sarcini. De pildă, la scurt timp înainte de începutul invaziei rusești, Ucraina a identificat mai multe persoane care au fost însărcinate să comită „acte teroriste” și de sabotaj, inclusiv în centrul capitalei, Kiev.

De atunci, majoritatea sabotorilor s-au concentrat pe sarcini precum încercarea de a împărtăși locația grupurilor armate și raportarea eficienței bombardamentelor cu rachete sau artilerie, a mai menționat raportul.

Civilii ucraineni au ajutat forțele de ordine în eforturile lor anti-sabotaj, raportând potențialii suspecți, a spus Yenin.

„Doar una din 10 astfel de raportări se și confirmă, dar activitatea e necesară, deoarece detectarea sabotorilor este unul dintre factorii-cheie în asigurarea siguranței publice pe timp de război. Datorită informațiilor din sursele noastre operaționale, am reușit să prevenim un act terorist împotriva conducerea statului nostru”, a spus el, referindu-se aparent la președintele ucrainean Volodimir Zelenski. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare