joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticSondaj: Procentul ucrainenilor care nu au auzit de Iohannis. Care sunt liderii...

Sondaj: Procentul ucrainenilor care nu au auzit de Iohannis. Care sunt liderii străini ce se bucură de cea mai mare rată de încredere

O cercetare sociologică realizată de Rating Group Ukraine în perioada 18-19 iunie arată că 50% dintre ucraineni au o atitudine pozitivă față de președintele României, Klaus Iohannis, în timp ce președintele Poloniei și premierul Marii Britanii se bucură de cea mai mare rată de încredere. Sondajul trece în revistă totodată procentul ucrainenilor care nu au auzit de președintele Klaus Iohannis.

Concret, 30% dintre respondenți au precizat că nu-l cunosc pe actualul președinte al României.

Președintele polonez Andrzej Duda și premierul britanic Boris Johnson sunt liderii străini care se bucură de cea mai mare încredere în rândul ucrainenilor – peste 90% (74-76% dintre ucraineni au o atitudine ‘complet pozitivă’ față de cei doi lideri, în timp ce 15-16% au o atitudine ‘mai degrabă pozitivă’). 89% dintre respondenți au o atitudine pozitivă față de președintele SUA Biden, 73%, față de președintele lituanian Nausėda, 71%, față de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, 59%, față de președintele turc Erdoğan, 58%, față de președintele francez Emmanuel Macron, iar 50% față de președintele României Klaus Iohannis (30% nu-l cunosc). 45% dintre respondenți au atitudine pozitivă față de premierul Italiei Mario Draghi (25% nu-l cunosc), iar 41% față de cancelarul german Olaf Scholz. Atitudinile negative prevalează față de premierul Ungariei Viktor Orbán: 53%. 20% au o atitudine pozitivă față de el, iar 20% nu-l cunosc.

Majoritatea absolută a respondenților au o atitudine negativă față de liderii din Belarus (95%) și Rusia (98%).

Atitudinile față de cancelarul Scholz și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-au îmbunătățit în ultimele două luni, în timp ce atitudinile față de președintele Turciei și față de președintele Franței s-au înrăutățit.

Sondajul a vizat populația Ucrainei care a împlinit cel puțin 18 ani. Cercetarea sociologică nu a inclus și populația ce se află în teritoriile ocupate temporar din Crimeea și Donbas, respectiv în teritoriile în care nu exista o conexiune mobilă ucraineană la momentul efectuării sondajului. Eșantionul este reprezentativ după vârstă, sex și tip de așezare. Populația eșantionată: 1200 de respondenți. Metoda sondajului: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews). Marjă de eroare: nu mai mult de 2,8%. Datele au fost colectate în perioada 18-19 iunie 2022. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare