joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDecizie istorică: Ca răspuns la războiul Rusiei contra Ucrainei, NATO pregătește o...

Decizie istorică: Ca răspuns la războiul Rusiei contra Ucrainei, NATO pregătește o Forță de Reacție devastatoare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că numărul forțelor de reacție rapidă ale Alianței Nord-Atlantice va fi mărit de peste șapte ori, ca răspuns la războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

Forța de Răspuns a NATO, care a crescut semnificativ în 2014 după ce Rusia a invadat Peninsula Crimeea a Ucrainei, este formată în prezent din aproximativ 40.000 de militari.

Forța de Răspuns a NATO poate fi adaptată și ajustată rapid în dimensiune și capacitate pentru a se potrivi cerințelor operațiunii, conform site-ului web al Alianței Nord-Atlantice.

„Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de reacție rapidă la peste 300.000”, a declarat Stoltenberg înaintea summitului NATO de la Madrid care va începe marți.

Asta include totodată „mai multe echipamente prepoziționate și stocuri de provizii militare; mai multe capacități cu desfășurate înaintată, cum ar fi apărarea aeriană; comanda și controlul vor fi consolidate, iar planurile de apărare vor fi îmbunătățite cu forțe prealocate pentru a apăra anumiți aliați”, a adăugat Stoltenberg.

„Aceste trupe vor conlucra cu forțele interne de apărare (armatele naționale – n.red.). Și se vor familiariza cu terenul local, facilitățile și noile noastre stocuri prepoziționate, astfel încât să poată răspunde fără probleme și rapid la orice urgență”, a continuat Stoltenberg, subliniind că „această abordare constituie cea mai mare revizuire a capacităților noaste colective de descurajare și apărare de la Războiul Rece încoace”.

El a adăugat că membrii NATO vor conveni asupra unui „pachet consolidat de asistență” pentru Ucraina, inclusiv sisteme antidrone, respectiv sisteme de comunicații securizate.

Blocul de securitate – care are 27 de membri, inclusiv SUA, Regatul Unit, Franța, Germania și Turcia – are capacitatea de a conta pe un personal de aproximativ 3,5 milioane.

La summitul de la Madrid de la sfârșitul acestei săptămâni, liderii NATO sunt așteptați să discute măsurile necesare pentru a sprijini în continuare Ucraina în război, precum și cererile de aderare ale Suediei și Finlandei.

Alianța își va modifica, de asemenea, limbajul referitor la Rusia, întrucât în 2010 descrisese Moscova drept „partener strategic”.

„Nu va mai fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid”, a precizat Stoltenberg.

„Noul nostru concept ne va ghida într-o eră a competiției strategice. Mă aștept să clarifice faptul că aliații consideră Rusia cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității noastre”, a mai zis acesta.

Nu în cele din urmă, Soltenberg a menționat că summitul NATO va include „pentru prima dată” o discuție despre China.

„Se va adresa Chinei pentru prima dată. Și provocărilor pe care Beijing le pune pentru securitatea, interesele și valorile noastre”, a zis acesta. (sursa: CNN, Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare