marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneHackerii ruși de la Killnet revendică atacul cibernetic asupra Lituaniei. Care sunt...

Hackerii ruși de la Killnet revendică atacul cibernetic asupra Lituaniei. Care sunt țintele principale

Site-urile web de stat și private lituaniene au fost vizate luni de mai mulți hackeri ruși care au susținut că atacul reprezintă o răzbunare pentru decizia Lituaniei de a opri tranzitul unor mărfuri către exclava rusească Kaliningrad, hotărâre luată în baza sancțiunilor impuse Kremlinului de UE.

Autoritatea fiscală din Lituania a precizat că a oprit toate activitățile din cauza unui număr neobișnuit de mare de încercări de conectare la sistemele sale, menționând pe de altă parte că toate datele sunt în siguranță.

„Țintele principale sunt instituțiile de stat, instituțiile de transport, site-urile media”, a spus ministrul adjunct al Apărării, Margiris Abukevicius, pe marginea unui alt semnal al deteriorării relațiilor dintre țara baltică din cadrul NATO, ne referim la Lituania, și Rusia vecină, pe fondul invaziei rusești la scară largă împotriva Ucrainei.

Grupul rus de hackeri Killnet și-a revendicat responsabilitatea pentru atac.

„Atacul va continua până când Lituania va ridica blocada. Am demolat 1.652 de resurse web. Și asta doar până acum”, a spus un purtător de cuvânt al Killnet.

Atacul a fost de tip DDoS, ceea ce înseamnă că atacatorul a încercat să suprasolicite serverele unei anumite platforme, serviciu sau site web, prin inundarea cu trafic.

Kaliningrad este o exclavă rusească cuprinsă între Polonia și Lituania, ambele țări membre ale UE și NATO, și este aprovizionată prin calea ferată ce tranzitează teritoriul lituanian.

Lituania a identificat încă din 21 iunie primele semnale ale unui atac cibernetic, a spus Abukevicius.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al Rusiei anunța pe 22 iunie că vor exista represalii pentru decizia lituanienilor de a bloca transporturile, adăugând că repercusiunile vor avea „un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”.

„Este foarte probabil ca atacurile de o intensitate similară sau mai mare să continue în zilele următoare, în special în sectoarele transporturilor, energiei și finanțelor”, a precizat Centrul Național de Securitate Cibernetică din Lituania.

Printre țintele afectate se numără și rețeaua securizată folosită de instituțiile statului, a mai transmis centrul.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat săptămâna trecută că Lituania nu a făcut decât să aplice sancțiunile Uniunii Europene pentru a opri transportul anumitor mărfuri către Kaliningrad și nu a luat nicio decizie unilaterală.

În februarie, senatorul american Mark Warner, un democrat din Virginia, care conduce Comisia de informații a Senatului SUA, a lansat un avertisment cu privire la potențialele atacuri cibernetice rusești.

„Cele mai grave două preocupări imediate pe care le am sunt dacă Rusia își lansează în continuare atacurile cibernetice la scară largă împotriva Ucrainei, întrucât acele atacuri cibernetice, odată declanșate, nu au granițe geografice. Am avut deja rapoarte potrivit cărora unele dintre atacurile cibernetice ce au fost lansate împotriva Ucrainei au avut deja rezultate în Letonia și Lituania”, preciza acesta. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare