miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUn oligarh rus a răbufnit contra războiului purtat de Kremlin împotriva Ucrainei:...

Un oligarh rus a răbufnit contra războiului purtat de Kremlin împotriva Ucrainei: „Am abandonat tot ce s-a realizat economic”

Oligarhul rus Oleg Deripaska a avertizat săptămâna aceasta că invazia rusească asupra Ucrainei s-ar putea demonstra a fi „o greșeală colosală” pentru Rusia.

Când Putin a ordonat invazia la sfârșitul lunii februarie, Kremlinul a anticipat o victorie rapidă, dar trupele ucrainene au rezistat și rezistă eroic. Patru luni mai târziu, progresul Rusiei a stagnat în mare măsură, luptele fiind concentrate mai ales în estul Ucrainei.

Rusia s-a confruntat cu sancțiuni ample din partea Occidentului pe fondul invaziei. Liderii lumii au emis sancțiuni împotriva mărfurilor și oligarhilor rusești, devastând economia Rusiei. Economiștii au avertizat referitor la consecințele economice ale conflictului că ar putea devasta economia Rusiei ani în șir, asta deși Kremlinul a negat impactul puternic al sancțiunilor occidentale, argumentând că aceste măsuri au adus de fapt prejudicii economiilor țărilor vestice.

Însă, Deripaska a spus marți că este „evident” că efectul sancțiunilor occidentale este resimțit mai accentuat de Rusia, nu de țările europene. Deripaska, care a fondat compania rusă de aluminiu Rusal, a fost el însuși ținta sancțiunilor occidentale, a informat Reuters.

Deripaska și-a exprimat îngrijorarea că, inclusiv în situația în care Rusia va câștiga în cele din urmă războiul, consecințele acestor sancțiuni ar putea aduce economia Rusiei înapoi cu zeci de ani.

„Mă neliniștește cât de repede am abandonat tot ce s-a realizat economic în anii 90, apoi am abandonat tot ce am realizat în anii 2000, iar acum stăm și așteptăm victoria. Victorie a ce? Victoria cui?”, a zis acesta.

După căderea Uniunii Sovietice, liderii ruși au privatizat economia și au construit legături diplomatice cu alte națiuni europene, abordări despre care Deripaska a spus că au permis economiei Rusiei să prospere în ultimii ani, însă a adăugat că „prosperitatea” este acum în pericol din cauza războiului.

„Cred că distrugerea Ucrainei ar fi o greșeală colosală, inclusiv pentru noi”, a spus acesta, potrivit Reuters.

Chiar dacă Guvernul rus a reprimat disidența în lunile care au urmat invaziei, unii oligarhi și aliați de-ai dictatorului Putin au lansat câteva critici la adresa războiului.

Într-o postare publicată pe Telegram în luna februarie, Deripaska a cerut ca discuțiile de pace dintre cele două națiuni să înceapă cât mai repede posibil, adăugând că „pacea este foarte importantă”. Deripaska a fost vizat pentru prima dată de sancțiunile Statelor Unite în 2018 pe fondul interferenței Rusiei în alegerile din 2016. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare