joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneKremlinul demarează represiunea împotriva profesorilor din teritoriile ucrainene ocupate. Constrângerile la care...

Kremlinul demarează represiunea împotriva profesorilor din teritoriile ucrainene ocupate. Constrângerile la care sunt supuși

Kremlinul le-a transmis profesorilor ucraineni din teritoriile ocupate să semneze în termen de câteva săptămâni un document care să ateste dorința lor de a trece la predarea programei școlare rusești, căci în caz contrar vor exista represalii. 

Decizia Kremlinului îi pune pe mulți dintre profesori într-o poziție dificilă. Dacă nu semnează, își vor pierde locurile de muncă și vor fi expuși riscului de a fi victimele unor represalii comise de trupele rusești. Dacă semnează, există riscul apariției unor acuzații din partea autorităților ucrainene, care consideră predarea programei școlare rusești drept o formă de colaborare cu inamicul.

Publicația britanică The Guardian a luat legătura cu mai mulți profesori din zonele ocupate de ruși din sud-estul Ucrainei ale căror identități, din motive de siguranță, nu pot fi dezvăluite. Ei au spus că, pe la jumătatea lunii iunie, autoritățile locale nou-numite le-au transmis că au termen până pe 21 iulie fie să semneze un document care să ateste disponibilitatea de a preda programa școlară rusă, fie să demisioneze, mulți dintre ei fiind amenințați cu evacuarea din casele lor.

Ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a anunțat în luna iunie că atunci când noul an școlar va începe în septembrie, toate școlile din teritoriile ucrainene ocupate de ruși vor trebui să funcționeze conform standardelor rusești.

„Vom face tot posibilul să deschidem școlile pe 1 septembrie, astfel încât acestea să fie cât mai pregătite să funcționeze conform standardelor rusești. Va avea loc integrarea. Facem deja câțiva pași în această direcție: formarea profesorilor și furnizarea de manuale”, a zis acesta.

Un profesor care locuiește într-un sat din zona ocupată Harkiv a precizat: „În momentul de față, doar profesorilor de istorie, geografie, limbă și celor din școala primară li s-a cerut să semneze documentul”.

„Matematica, fizica, biologia și chimia nu se află în sfera propagandei, iar astfel profesorii acestor materii sunt lăsați în pace, cel puțin deocamdată”, a mai zis acesta.

Referitor la predarea literaturii, lucrările majorității scriitorilor ucraineni vor dispărea, în timp ce programa de istorie a Rusiei a devenit mult mai politizată în ultimii ani, în special în legătură cu  narațiunea rusească privind victoria în Al Doilea Război Mondial, nelăsând prea mult spațiu pentru gândirea critică asupra represiunii din perioada sovietică, respectiv asupra trecutului imperial al Rusiei.

Profesorii care semnează riscă să fie urmăriți penal pentru colaborare cu inamicul în situația în care teritoriile ocupate vor reveni sub control ucrainean.

Ministerul ucrainean al Educației consideră predarea conform standardelor ruse drept un tip de colaborare, iar Codul Penal a fost modificat recent cu un alineat care stabilește o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru „propaganda făcută în instituțiile de învățământ cu scopul de a ajuta armata rusă”.

Dar mulți consideră că procurorii ar trebui să fie îngăduitori în unele cazuri.

„Trebuie să facem o distincție foarte clară dacă persoana a fost forțată să lucreze sub presiune sau chiar amenințată cu moartea, respectiv dacă a colaborat în mod voluntar, sau chiar a fost inițiativa acesteia de a colabora”, a declarat pentru The Guardian Sergii Gorbaciov, ombudsmanul pentru Educație al Ucrainei.

Profesorii care refuză să semneze, pe lângă faptul că își vor pierde locul de muncă vor deveni, de asemenea, ținte pentru represaliile rusești.

„Avem o mulțime de apeluri din partea profesorilor din teritoriile ocupate. Sunt amenințați că vor fi evacuați din casele lor, sunt amenințați cu arestarea și persecuția”, a mai precizat Gorbaciov.

Cedos – un think tank ucrainean independent care a monitorizat educația în teritoriile ocupate pe baza contactelor personale, a surselor oficiale și a rețelelor sociale – a declarat că „profesorii din teritoriile ocupate sunt supuși unei presiuni și amenințări semnificative din cauza activităților lor profesionale”.

Cedos a citat cazul unei școli din regiunea Zaporizhzhia unde șeful departamentului de educație a acceptat să colaboreze cu ocupanții și a obligat profesorii să reia predarea conform programei rusești.

„Unii dintre profesori au demisionat pentru a evita să colaboreze cu ocupanții. Dar șeful departamentului de educație îi șantajează și îi amenință, spunând că dacă nu sunt de acord din proprie inițiativă, atunci vor fi duși la biroul comandantului, ceea ce le poate amenința viața”, a mai precizat Cedos. (sursa: The Guardian)

Sursa foto 2: Alessio Mamo/The Guardian

Explicație foto 2: Copiii joacă baschet în Cernihiv în fața școlii lor, care a fost distrusă de bombardamentele rusești

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare