joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneCivilii taiwanezi, inspirați de rezistența ucraineană: Trainingurile militare la care se înscriu...

Civilii taiwanezi, inspirați de rezistența ucraineană: Trainingurile militare la care se înscriu pentru a face față unei invazii chineze

Taiwanezii au fost impulsionați de rezistența acerbă arătată de ucraineni în războiul contra invadatorilor ruși, civilii țării insulare înscriindu-se în număr din ce în ce mai mare la traininguri militare pentru a se pregăti de scenariul foarte probabil al unei invazii chineze.

Îmbrăcat în camuflaj militar, cu pușca de asalt pregătită, „Prof” Yeh se uită din spatele unui vehicul aflat într-o parcare din afara Taipei, analizând împrejurimile și așteptând semnalul de înaintare.

Yeh lucrează de fapt în marketing, iar arma lui este o replică – dar își petrece weekendul participând la un training de război urban pentru a se pregăti pentru ceea ce el vede ca fiind amenințarea reală a unei invazii chineze.

„Războiul Rusia-Ucraina este un motiv important pentru care am venit la acest training”, a zis Yeh, în vârstă de 47 de ani, al cărui indicativ de apel în timpul antrenamentului este „Prof”.

Când președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina la sfârșitul lunii februarie, el a stârnit totodată cele mai întunecate temeri din partea multor taiwanezi.

Democrația autonomă trăiește sub amenințarea constantă din partea Chinei comuniste, care vede insula drept parte a teritoriului său.

Războiul din Ucraina l-a inspirat pe Yeh. Reziliența forțelor ucrainene i-a dat speranța că, aplicând tactica corectă, inclusiv Taiwanul ar putea avea șansa de a se apăra de vecinul său mult mai puternic.

El nu este singur – organizatorii cursului de război urban spun că studenții lor sunt ca număr în prezent de aproape patru ori mai mulți față de februarie. De asemenea, cursurile privind folosirea armelor de foc, respectiv cele de prim-ajutor au înregistrat, la rândul lor, o creștere a numărului de înscrieri.

Neliniștea legată de China se făcea simțită în Taiwan cu mult înainte de invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei.

Max Chiang, CEO al companiei care organizează trainingurile, spune că a existat „un sentiment accentuat de criză” în rândul taiwanezilor începând cu 2020, când avioanele de război chineze au început să facă incursiuni regulate în zona de identificare a insulei.

Aproximativ 380 de astfel de incursiuni au fost înregistrate în acel an – un număr care s-a dublat în 2021 și este pe cale să urmeze același curs în acest an, potrivit unei baze de date AFP.

China depășește în mod semnificativ Taiwanul din punct de vedere militar:

  • personalul forțelor terestre: China – peste 1 milion / Taiwan – 88.000
  • tancuri: China – 6.300 / Taiwan – 800
  • avioane de luptă: China – 1.600 / Taiwan – 400

Dar Ucraina a oferit un plan practic pentru a face ca disparitatea să conteze mai puțin.

Războiul Rusiei contra Ucrainei a demonstrat cum lupta pentru controlul orașelor poate fi dificilă și costisitoare pentru forțele atacatoare – iar majoritatea celor 23 de milioane de oameni din Taiwan trăiesc în zone urbane.

În timp ce Yeh și cei 15 coechipieri ai săi aleargă în formație de coloane eșalonate prin parcare, aplecându-se în spatele clădirilor și vehiculelor dărăpănate pentru a simula atacuri asupra pozițiilor inamice, ei încearcă să pună în practică unele dintre lecțiile învățate în orașele devastate ale Ucrainei.

„Cea mai bună apărare este atacul”, a subliniat Yeh, în timp ce instructorii în veste reflectorizante strălucitoare stăteau în apropiere și luau notițe.

Într-un depozit de lângă parcare, Ruth Lam, în vârstă de 34 de ani, învață să tragă pentru prima dată cu o armă.

Lam, care lucrează la un producător de lumini pentru vehicule de urgență, a spus că majoritatea clienților ei europeni i-au spus că nu va fi război în Ucraina.

„Dar s-a întâmplat”, a zis aceasta.

Ea speră că știind cum să mânuiască o armă, asta ar putea să o protejeze pe ea și pe familia ei în cazul unui război și intenționează să continue antrenamentul la țintă alături de prieteni.

„E mai bine să-ți pregătești umbrela înainte să plouă. Nu știm când se vor întâmpla lucrurile”, a precizat aceasta.

Într-un sondaj realizat în luna mai, 61,4% dintre respondenți au declarat că sunt dispuși să pună mâna pe arme în cazul unei invazii.

„Voința poporului ucrainean de a lupta împotriva agresorilor a sporit hotărârea taiwanezilor de a-și proteja patria”, a declarat pentru AFP Chen Kuan-ting, CEO al think-tankului din Taiwan intitulat Fundația NextGen.

Lin Ping-yu, un fost parașutist care a venit la trainingul de război urban „pentru a-și perfecționa abilitățile de luptă”, este de acord cu această abordare.

„Numai atunci când cetățenii unei țări au voința puternică și hotărârea de a-și proteja pământul pot convinge comunitatea internațională să vină în ajutor”, a zis bărbatul în vârstă de 38 de ani.

Yeh crede că este o întrebare ce ține de când, nu dacă, vor fi chemați să-și pună în practică noile abilități.

Citând exemplul Hong Kongului, unde Beijingul s-a mutat pentru a-și consolida controlul în ultimii ani, el a precizat pe scurt: „Urmează Taiwanul”. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare