marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUcraina transmite că FSB are o nouă țintă: Familiile soldaților ruși uciși...

Ucraina transmite că FSB are o nouă țintă: Familiile soldaților ruși uciși în actualul război

Oficialii de la Kremlin supraveghează prin intermediul FSB familiile soldaților ruși ce au fost uciși pe parcursul războiului pe care-l duc la scară largă împotriva Ucrainei, au precizat serviciile militare ucrainene de informații.

Într-un raport publicat duminică, direcția de informații militare a Ucrainei a declarat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din regiunea vestică Kostroma a solicitat monitorizarea anumitor persoane care ar putea fi „predispuse la comiterea de infracțiuni” în temeiul unor noi legi stricte care reprimă disidența.

FSB, principala agenție de securitate a Kremlinului, i-a cerut șefului districtului municipal Vohomsk să furnizeze informații de bază despre persoanele care ar putea încălca legile privind „diseminarea publică a informațiilor false și acțiunile de discreditare a Forțelor Armate ale Federației Ruse și a participării acestora la agresiunea împotriva Ucrainei”, conform raportului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării.

Parlamentul Rusiei a adoptat în martie o legislație care impune o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armata Rusiei. Kremlinul a folosit legea pentru a-i reprima pe cei care s-au îndepărtat de narativa lui Putin privind războiul.

„La colectarea unor astfel de informații, se acordă o atenție deosebită rudelor apropiate ale militarilor care au murit pe teritoriul Ucrainei sau au participat la război”, a declarat Direcția de Informații militare a Ucrainei.

Vineri, deputatul municipal al Moscovei, Alexei Gorinov, a devenit prima persoană care a primit o sentință pe termen lung în temeiul noilor legi. Bătrânul de 60 de ani a fost condamnat de un tribunal din capitala Rusiei la șapte ani de închisoare pentru că a criticat ceea ce Putin numește drept o „operație militară specială”. De asemenea, acestuia i s-a interzis să ocupe funcții publice timp de patru ani după eliberare.

Totodată, în luna iunie, Mihail Lobanov, politician rus și fost candidat la Duma de Stat, a fost reținut pentru 15 zile pentru „discreditarea” armatei țării pe rețelele sociale. El a fost obligat să plătească o amendă de 40.000 de ruble (637 de dolari americani).

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a menționat, de asemenea, în raportul său de duminică, că Rusia a intensificat recrutările pentru facțiunile militare așa-zis private, pe fondul „pierderilor semnificative” suferite de trupele rusești pe parcursul actualului război.

Recent au apărut informații în presă conform cărora pușcăriașilor ruși din Sankt Petersburg li se oferă atât eliberarea din închisoare, cât și bani dacă participă la război.

Potrivit publicației rusești independente de investigații, iStories, rudele pușcăriașilor în cauză au declarat că notoria grupare rusească de mercenari, Wagner Group, se oferă să plătească 200 de mii de ruble (3.446 de dolari americani), respectiv o amnistie, în cazul pușcăriașilor care îndeplinesc șase luni de serviciu „voluntar” în Regiunea Donbas — asta în situația în care pușcăriașii respectivi scapă cu viață după cele șase luni de război.

Condamnaților care ispășesc pedepse în penitenciarele IK-7 „Yablonevka” și IK-6 „Obukhovo” li s-a oferit și o despăgubire de cinci milioane de ruble (85.873 de dolari americani) în caz de deces, bani ce ar urma să fie alocați familiilor acestora.

O rudă a unui condamnat a declarat pentru presă că pușcăriașilor li s-a cerut „să apere Patria Mamă”.

Raportul de duminică spune în mod similar că pușcăriașilor ruși, după semnarea și îndeplinirea contractelor cu Wagner, li se promite o amnistie totală. Se mai notează faptul că recrutarea are loc în apropierea satului Molkino de pe teritoriul Krasnodar și în închisorile din Rostov, Sankt Petersburg și Nijni Novgorod.

„Articolul în temeiul căruia o anumită persoană a fost condamnată nu este important. Chiar dacă este vorba de omor sau alte infracțiuni grave. Tuturor li se promite amnistia totală după șase luni de serviciu militar”, a transmis Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

Rusia recrutează până la 10.000 de persoane pentru a fi dislocate în regiunea Donbas din Ucraina, zonă unde se concentrează în prezent conflictul. (sursa: Newsweek)

Sursa foto: BBC / Explicație foto: Imagine de la o înmormântare din Moscova a unui soldat rus ucis în războiul din Ucraina

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare