miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneMinistrul polonez al Apărării: Polonia va fi în curând mult prea puternică...

Ministrul polonez al Apărării: Polonia va fi în curând mult prea puternică pentru Rusia! Obiectivul îndrăzneț al Guvernului de la Varșovia

Rusia nu va ataca un adversar puternic, acesta fiind motivul pentru care Polonia își consolidează forțele terestre, a declarat ministrul polonez al Apărării.

Explicând planurile de consolidare a armatei, Mariusz Blaszczak a reamintit că Polonia se află în prima linie a conflictului Rusia-Ucraina și, de asemenea, împarte o graniță cu Rusia, fiind vorba despre exclava Kaliningrad, precum și cu aliatul Kremlinului, ne referim la Belarus. Astfel, Polonia va avea nevoie de o apărare consolidată pentru a descuraja potențialele amenințări.

Blaszczak a spus că Polonia va avea în curând cea mai puternică armată terestră dintre toate țările europene NATO și a sugerat că dimensiunea și puterea sa ar urma să fie suficiente pentru a îndepărta orice amenințare venită din partea Rusiei.

El a adăugat că este puțin probabil ca Rusia să atace o țară cu o armată puternică.

„Kremlinul nu va lovi pe cineva puternic. Ei atacă dacă văd un punct slab. Nu va exista o țară mai puternică în Europa (decât Polonia – n.red.) când vine vorba de artilerie și trupe blindate. Vom avea cele mai puternice forțe terestre din toate statele europene NATO”, a spus Blaszczak.

Întrebat dacă Polonia este pregătită pentru o lovitură cu rachete rusești, Blaszczak a informat că prima dintr-o tranșă de unități de rachete Patriot comandate de Polonia în 2018 ar trebui să ajungă în Polonia în acest an.

Blaszczak a spus totodată că e foarte avansată construcția pentru Polonia a unui sistem de apărare antirachetă pe mai multe niveluri. (sursa: Ukrinform)

Polonia este considerată a fi în topul țărilor care au crescut cheltuielile pentru armament și modernizarea armatei, potrivit revistei Foreign Affairs.

Revista a relatat că Polonia dorește să-și majoreze cheltuielile militare de la 2,2% din PIB la 3% în 2023 și că această creștere a fost planificată pentru a acoperi dezvoltarea semnificativă a armatei, ceea ce include dublarea numărului de unități ale acesteia.

Mai mult, Polonia are în plan să sporească cheltuielile pentru Apărare chiar la echivalentul a 5% din PIB, a anunțat în urmă cu o săptămână președintele principalului partid de guvernământ (PiS), l-am numit pe Jarosław Kaczyński. Acesta ar fi de departe cel mai ridicat nivel al cheltuielilor din NATO raportat la procentele actuale avute în vedere de statele membre.

„Luăm în serios problemele de securitate”, a spus Kaczyński în timpul unui discurs susținut în orașul Płock.

„Vom aloca în curând 3% din PIB pentru Apărare și, în timp, procentul acesta va fi de 5%”, a completat acesta.

Această măsură va fi luată cu scopul „ca Rusia să nu ne atace”, a continuat Kaczyński, citat de Polskie Radio.

„Aliații noștri ne vor ajuta, dar numai atunci când vom fi capabili să ne apărăm… Trebuie să fim o națiune unită, înarmată și curajoasă”, a mai spus fostul vicepremier polonez.

Conform unui nou Act pentru Apărare, adoptat în luna martie, Guvernul s-a angajat deja să dubleze dimensiunea forțelor armate și să majoreze cheltuielile pentru Apărare de la 2,2% în acest an la cel puțin 3% în 2023.

Procentul de 3% ar duce Polonia pe locul trei în ierarhia NATO raportat la procentele alocate de fiecare stat membru, pe prima poziție fiind Grecia (3,82%) și Statelor Unite (3,52%). Dacă angajamentul de 5% se va realiza, Polonia ar ajunge astfel în fruntea listei raportat la alocările procentuale din prezent.

Deși Kaczyński nu deține acum nicio funcție în Guvern – după ce a demisionat recent din funcția de vicepremier responsabil pentru securitate – ca președinte al partidului Lege și Justiție (PiS) este considerat liderul de facto al Poloniei.

În timpul discursului său de la Płock, Kaczyński a reamintit audienței că partidul său „nu și-a făcut niciodată iluzii că acest imperiu rus sfărâmat nu va contraataca”. PiS a avertizat în mod regulat publicul polonez și partenerii internaționali că Rusia reprezintă o amenințare militară pentru vecinii săi estici.

Președintele PiS a criticat, de asemenea, guvernele poloneze anterioare pentru că au urmat „o politică din 1989 menită să transforme țara noastră într-o națiune de pacifiști, lași și incapabili de a lupta”. Partidul său „a schimbat foaia, dar mai sunt multe de făcut”.

„Statele mari și puternice luptă pentru a le domina pe cele mai slabe”, a continuat Kaczyński, motiv pentru care Polonia trebuie să-și mențină suveranitatea în cadrul UE și să se asigure că va continua să ajungă din urmă Occidentul din punct de vedere economic. (sursa: Notes from Poland)

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare