vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSpiritele se încing la Moscova: "Nimeni nu ne aude!". Mamele rușilor trimiși...

Spiritele se încing la Moscova: „Nimeni nu ne aude!”. Mamele rușilor trimiși pe front în Ucraina încep să-și manifeste public nemulțumirea

Au trecut cinci luni de când Vladimir Putin a declanșat războiul la scară largă împotriva Ucrainei și patru de când Rusia a furnizat ultimele date privind numărul victimelor în rândul soldaților săi. Lipsa de transparență a Kremlinului privind informațiile despre soldații trimiși în Ucraina a stârnit nemulțumirea mamelor și soțiilor acestora, care vin acum la Moscova din toate colțurile Rusiei pentru a cere răspunsuri.

1.351 de militari ruși au fost uciși, spuneau oficialii de la Kremlin în luna martie, fără a oferi de atunci vreo nouă actualizare a datelor și niciun detaliu despre soldații dispăruți.

„Familiilor nu li se spune unde au dispărut și nici circumstanțele”, a zis Valentina Melnikova, care conduce Comitetul Mamelor Soldaților din Rusia.

„Foarte rar, unele familii reușesc să obțină detalii de la camarazii celor dispăruți în legătură cu ceea ce s-a întâmplat de fapt”, a mai precizat aceasta.

Ultima dată când Svetlana (pentru a fi protejată nu-i este invocat numele real) a auzit de fiul ei a fost la sfârșitul lunii martie.

„Se retrăgeau și a avut loc o bătălie. Fiul meu a fost ucis. Nu au putut recupera cadavrele, erau multe acolo. Localnicii le-au îngropat”, a spus Svetlana.

Aceasta a precizat că a fost anunțată de moartea fiului ei de către unitatea militară în care acesta a activat, însă Ministerul rus al Apărării i-a transmis că acesta a dispărut de fapt.

Ea vrea ca trupul lui să fie adus acasă, ca să-l poată îngropa. Totodată, aceasta s-a alăturat altor mame pentru a încerca să obțină răspunsuri de la Kremlin.

Multe dintre acestea au făcut călătorii lungi pentru a ajunge la Moscova și a-i transmite apelul președintelui Putin.

„Nimeni nu ne aude și nimeni nu vrea să ne asculte”, a zis Irina Chistyakova.

„Nu mai suport. Am doar 44 de ani și deja sunt ca o bătrână”, a mai precizat aceasta.

Fiul ei, Kyrill, în vârstă de 19 ani, a dispărut în urmă cu patru luni. Era recrut și a fost trimis în Ucraina, deși avea doar trei luni de când începuse să activeze în armată. Ea nu știe dacă a semnat un contract sau nu, dar pe 22 februarie el i-a trimis un mesaj pentru a-i spune că va merge într-un exercițiu la granița cu Ucraina.

„A vrut să fie militar, a vrut să-și apere patria-mamă. Pare că li se ceruse să ajute la restabilirea independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk”, a zis aceasta.

„Dar fiul meu a dispărut în regiunea Harkov, așa că explică-mi, de ce a fost fiul meu acolo?”, a răbufnit Irina.

Ministerul Apărării a precizat că nu poate confirma dacă fiul ei este dispărut sau este ținut prizonier. Numele lui nu apare pe liste.

Ea simte că numai dacă reușește să demonstreze că se află într-o închisoare ucraineană va fi luat în considerare pentru un schimb de prizonieri.

„Invită-mă în Ucraina! Lasă-mă să trec prin tabăra ta, îmi voi găsi fiul și mă voi liniști”, a mai spus aceasta.

Melnikova a mai precizat: „Niciodată în istoria noastră nu ne-am confruntat cu această situație în care întrebările noastre specifice au primit răspunsuri care nu au avut absolut nicio semnificație. Absolut niciuna!”. 

La intrarea într-o clădire administrativă a Kremlinului, femeile discută despre următorii pași.

Recepționera le-a spus să se întoarcă a doua zi, întrucât biroul nu este deschis luni, răspunsuri de acest tip fiind furnizate sistematic în ultimele luni. Acestea au fost de acord să se întâlnească din nou următoarea zi, dimineața, pentru a încerca să afle informațiile despre apropiații lor trimiși de Kremlin pe front în Ucraina.

„Sincer, mi-am pierdut orice speranță”, a zis Svetlana cu tristețe. (sursa: Sky News)

Explicație foto 1: Kyrill Chistyakov, în vârstă de 19 ani, este doar unul dintre mulți dintre tinerii ruși a căror locație rămâne un mister îngrozitor pentru familia sa

Explicație foto 2: Femeilor li se spune sistematic să se întoarcă a doua zi

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare