miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDeclarații controversate: Trump susține că Ucraina ar fi trebuit să facă concesii,...

Declarații controversate: Trump susține că Ucraina ar fi trebuit să facă concesii, inclusiv teritoriale, pentru a preveni actualul război

Fostul președinte american Donald Trump a făcut o serie de declarații controversate prin care a sugerat că Ucraina ar fi trebuit să încheie un acord cu președintele Vladimir Putin pentru a preveni actualul război, înțelegere care să fi presupus inclusiv concesii teritoriale.

În timpul unei apariții la podcastul „The Clay Travis & Buck Sexton Show”, fostul președinte a sugerat că Ucraina ar fi putut „renunța” la teritoriul Crimeei, care a fost anexat de Rusia în 2014, respectiv ar fi putut accepta să nu mai vizeze aderarea la NATO.

Comentariile au venit după ce lui Trump i s-a cerut părerea despre ședința foto făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de soția sa, Olena, pentru revista Vogue, episod care a fost analizat având în vedere că s-a desfășurat în timp ce Ucraina e în război

„Probabil că nu este cel mai grozav lucru”, a spus Trump, înainte de a reitera poziția sa mult repetată conform căreia actualul război „nu s-ar fi întâmplat niciodată” dacă el ar fi fost în continuare președinte.

„El (Putin – n.red.) nu ar fi făcut-o cu mine. Nu ar fi făcut-o. Cel puțin, ar fi trebuit să facă o înțelegere”, a spus Trump.

„(Ucraina – n.red.) ar fi putut renunța la Crimeea. Ar fi putut face ceva cu NATO, precum ‘Bine, nu ne vom alătura NATO’. Cred că Putin a vrut să încheie o înțelegere”, a completat acesta.

„Și acum nu cred că vrea să facă o înțelegere. Cred că acum este mult mai greu să faci o înțelegere. El aruncă în aer tot locul. Adică, va prelua tot locul. Și este foarte, foarte trist să urmăresc ce s-a întâmplat cu Ucraina. Foarte, foarte trist”, a mai precizat Trump.

Trump a spus că nu crede că Putin „a intenționat vreodată” să înceapă un război cu Ucraina, dar acum, că a decis să înceapă acțiunea militară, probabil vizează întreaga țară.

Trump a adăugat că decizia președintelui rus de a trimite înainte de invazie sute de mii de trupe și o cantitate mare de echipament militar de-a lungul graniței cu Ucraina a fost „o tactică măreață de negociere”.

„Și când te uiți la acele clădiri arse total, acei oameni sunt cu toții morți. Ai pierdut mulți oameni. Este o afacere care ar fi putut fi încheiată. Ar fi trebuit să nu se întâmple niciodată. Putin a mutat 200.000 de soldați la graniță pentru a negocia și nu a putut ajunge la o înțelegere – iar acum nu sunt sigur că se poate face o înțelegere foarte ușor”, a completat Trump.

Trump a fost anterior criticat pentru comentariile pe care le-a făcut pe parcursul aceluiași podcast înainte de invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei.

În februarie, Trump a descris tactica lui Putin de a recunoaște două republici autoproclamate din estul Ucrainei și de a trimite trupe rusești în aceste regiuni sub pretextul „operațiunilor de menținere a păcii” drept „genială”. (sursa: Newsweek)

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare