sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneCercetare: Conspiraționiștii de pe social media și-au schimbat agenda, propagând acum dezinformări...

Cercetare: Conspiraționiștii de pe social media și-au schimbat agenda, propagând acum dezinformări despre blocada cerealelor ucrainene

Conturile de Twitter care au promovat QAnon și teoriile conspirației anti-vaccininiste și-au schimbat obiectivul de activitate, răspândind acum din ce în ce mai mult dezinformări cu privire la criza alimentară globală cauzată de invazia rusească asupra Ucrainei, potrivit unui nou studiu.

Cercetarea realizată de Network Contagion Research Institute a constatat că acele conturi de social media care promovau teorii ale conspirației au început să propage ideea că țările occidentale sunt responsabile pentru întreruperea exporturilor de grâu, orz și porumb din Ucraina.

Guvernul rus a făcut aceleași afirmații în ultimele săptămâni, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor de cereale. Rusia a blocat porturile maritime ale Ucrainei, ceea ce a împiedicat exportul a zeci de milioane de tone de cereale. ONU a avertizat că 49 de milioane de oameni ar putea fi împinși către foamete sau în condiții asemănătoare foametei din cauza acțiunilor Rusiei.

NCRI, care urmărește dezinformarea și manipularea pe rețelele sociale, a constatat că grupările privind teoriile conspirației și influencerii QAnon, mișcarea conspirativă extremistă ai cărei adepți cred că Donald Trump poartă un război împotriva „deep state”, au trecut la teoriile conspirației pe tema Covid-19 la propagarea de dezinformări referitoare la criza alimentară.

Potrivit NCRI, postările pun creșterea insecurității alimentare pe seama unei conspirații „a elitelor întunecate, adesea evreiești, pentru realizarea Noii Ordini Mondiale”.

De exemplu, GhostEzra, un influencer antisemit de pe rețelele sociale QAnon care a declarat Covid-ul  ca fiind un „fals”, a scris pe Telegram: „Nu credeți niciodată vreo clipă că există vreo penurie de ceva, că este vorba despre alimente, apă sau ulei. Ei creează și produc aceste penurii. Acestea nu apar în mod natural deloc”.

„Ei”, a precizat cercetarea NCRI, era o referință la poporul evreu.

„Există o suprapunere semnificativă între QAnon și alte comunități anti-vacciniste și conspirație online”, a spus Alex Goldenberg, analist informațional al NCRI.

„Unele dintre cele mai năstrușnice conspirații pe teme alimentare se amestecă cu teoriile conspirației anti-vacciniste”, a completat acesta.

NCRI, împreună cu Centrul Rutgers Miller pentru protecția și reziliența comunității, a efectuat o analiză open-source a narativei principalilor exponenți de la Kremlin și a celor mai cunoscute site-uri web de dezinformare.

Organizațiile au descoperit că mass-media de stat rusă și mass-media proxy au împins, de asemenea, linia Kremlinului conform căreia Occidentul este de vină pentru criza alimentară.

„Dacă insecuritatea alimentară continuă să crească, anticipăm că exponenții dezinformării, de la mass-media de stat rusă până la comunitățile conspiraționiste de pe Telegram, vor exploata situația pentru a genera narațiuni menite să semene neîncrederea în sistemele și instituțiile politice ale publicului țintă”, a spus Goldenberg.

„Am văzut aceiași exponenți ai dezinformării angajându-se în această activitate odată cu izbucnirea pandemiei, ceea ce a alimentat mobilizări în lumea reală și, uneori, activități extremiste”, a mai precizat acesta.

Pe 23 iulie, Rusia a semnat un acord cu Ucraina pentru a permite exporturile de cereale, însă a bombardat portul vital Odesa câteva ore mai târziu.

În pofida atacului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că țara sa este pregătită pentru ca navele să pornească la drum pentru a exporta cereale.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar Zelenski a avertizat anterior că milioane de oameni ar putea muri de foame din cauza blocadei ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Se preconizează că penuria de alimente va afecta în special Africa.

Reuters, citând date ONU, a raportat că Eritreea, Armenia, Mongolia, Azerbaidjan, Georgia, Somalia, Belarus, Turcia, Madagascar, Liban, Egipt și Pakistan au depins de Rusia sau Ucraina pentru mai mult de 70% din importurile lor de grâu în 2021. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare