joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVIDEO: NATO, într-un grad ridicat de vigilență în Europa de Est. Avioanele...

VIDEO: NATO, într-un grad ridicat de vigilență în Europa de Est. Avioanele de supraveghere și de luptă patrulează non-stop

Avioanele NATO de supraveghere și de luptă patrulează non-stop pentru a proteja spațiul aerian al statelor membre, asta în contextul războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei și temerilor potrivit cărora acest conflict militar s-ar putea extinde la un moment dat.

NATO a distribuit joi un videoclip pe Twitter în care-și arată avioanele și piloții în acțiune. Videoclipul explică faptul că NATO lucrează pentru a proteja cerul aliaților săi din Europa de Est „cu mai multe avioane zburând de pe baze aeriene și portavioane din întreaga alianță”, ceea ce „sporește capacitatea defensivă și de descurajare”.

Videoclipul spune că NATO furnizează, de asemenea, o „prezență defensivă constantă, monitorizând spațiul aerian” peste Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România, aceste țări aflându-se mai mult sau mai puțin în proximitatea Rusiei.

„În urma invaziei rusești asupra Ucrainei, forțele NATO sunt pregătite să securizeze spațiul aerian aliat împotriva oricăror amenințări”, a adăugat videoclipul.

Deși Putin nu a exprimat public vreun plan de a extinde „operațiunea militară specială” din Ucraina și asupra altor state, el a spus că țările care reprezintă o „amenințare strategică” pentru Rusia pe parcursul conflictului actual ar trebui să se aștepte la „lovituri” pe post de răzbunare. Televiziunea de stat rusă și unii dintre aliații Rusiei au lansat amenințări directe la adresa Poloniei, țară membră NATO.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat în timpul Summit-ului NATO din 2022 de la Madrid că neaprovizionarea Ucrainei cu sisteme moderne de artilerie și alte arme ar putea duce la situația în care alianța militară defensivă Nord-Atlantică se va confrunta militar cu Rusia.

„Întrebarea este: cine urmează? Moldova? Sau Țările Baltice? Sau Polonia? Răspunsul este: Toate!”, avertizase Zelenski.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut amenințarea pe care un război extins al Rusiei ar putea-o reprezenta pentru țările NATO.

Vorbind la o conferință de presă la Summitul NATO din 2022, Stoltenberg a spus că un război la scară largă între NATO și Rusia ar provoca „suferință, pagubă, moarte, distrugere la o scară mult, mult mai mare decât ceea ce vedem astăzi în Ucraina”.

El a adăugat că alianța este pregătită să „protejeze fiecare centimetru din teritoriul NATO” și că orice atac „va declanșa un răspuns complet din partea întregii alianțe”.

SUA au anunțat în iunie desfășurarea primelor forțe permanente pe flancul estic al NATO, pe măsură ce temerile continuă să crească cu privire la un potențial război între Rusia și alianța formată din 30 de membri. Putin a încercat să-și justifice invazia asupra Ucrainei, cel puțin parțial, invocând perspectiva extinderii NATO, dar totul pare să se întoarcă împotriva lui, dat fiind faptul că națiunile europene Suedia și Finlanda merg acum oficial pe drumul aderării la Alianța Nord-Atlantică, decizie luată pe fondul conflictului la scară largă dus de Rusia împotriva țării vecine.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a determinat, de asemenea, mai multe țări din Europa de Est să avanseze o serie de acorduri pentru achiziționarea din SUA a sistemelor de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, HIMARS. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare