joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDispută majoră la Varșovia: Tusk acuză PiS că duce Polonia pe direcția...

Dispută majoră la Varșovia: Tusk acuză PiS că duce Polonia pe direcția Polexit

Jaroslaw Kaczynski, președintele principalului partid polonez de guvernământ, PiS, duce Polonia în afara UE, a susținut Donald Tusk, fost premier și lider al celui mai mare partid polonez de opoziție.

Afirmația lui Tusk vine ca o reacție la un interviu acordat recent de Kaczynski, cel din urmă spunând că Polonia va trebui să ia în considerare „rearanjarea relațiilor cu UE”.

Polonia se află într-o lungă dispută cu UE pe tema statului de drept și implicit a reformelor judiciare, Bruxelles-ul criticând înființarea de către Guvern a unei camere disciplinare ce-i vizează pe judecători. Oficialii europeni reclamă că acest cadru instituțional ar putea exercita o formă de presiune politică asupra instanțelor.

Comisia Europeană (CE) a blocat accesul Poloniei la fondul de redresare post-pandemic până când țara în cauză se va conforma hotărârilor Curții de Justiție a UE (CJUE), care cer, printre altele, închiderea controversatei camere ce vizează judecătorii.

Ca răspuns la verdictul CJUE, o nouă lege a președintelui Poloniei, Anrdzej Duda, înlocuiește camera disciplinară cu o „cameră de responsabilitate profesională”. Cu toate acestea, șefa CE, Ursula von der Leyen, a spus recent că acest lucru s-ar putea dovedi insuficient pentru a debloca finanțarea post-pandemie.

Într-un interviu ce a fost publicat în weekend, Kaczynski a spus că Polonia „a dat dovadă de un maxim de bunăvoință și disponibilitate pentru compromis” în disputa privind statul de drept, dar reticența UE de a debloca ajutorul post-pandemie, în pofida eforturilor făcute de țara sa, l-a forțat să ia în considerare modificarea relației sale cu Uniunea Europeană.

Comentând declarațiile lui Kaczynski, Tusk, care conduce partidul Platforma Civică, a scris pe Twitter că liderul PiS este hotărât să scoată Polonia din UE.

„Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, este pe cale de a ne scoate din UE cu consecvența și încăpățânarea unui maniac”, a zis Tusk.

Tusk a făcut, de asemenea, apel la susținătorii polonezi ai UE „să-și dea seama în sfârșit” care sunt adevăratele intenții ale PiS.

Reacționând la afirmațiile lui Tusk, purtătorul de cuvânt al PiS, Radoslaw Fogiel, a declarat marți că „fantasmagoriile” despre ieșirea Poloniei din UE sunt complet nefondate și a subliniat că partidul pe care-l reprezintă nu are intenția de a scoate țara din Uniunea Europeană. (sursa: AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare