duminică, decembrie 3, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticUSR: Rafila oferă 21 de milioane de euro către OMS. Ministrul va...

USR: Rafila oferă 21 de milioane de euro către OMS. Ministrul va intra în vizorul ANI și DNA, în urma unor sesizări formulate de un deputat

USR a semnalat miercuri, într-un comunicat de presă, faptul că ministrul pesedist al Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat cu Organizația Mondială a Sănătății un contract de 21 de milioane de euro pentru servicii de consultanță în cazul proiectelor din PNRR.

„Luni la rând, reprezentanții PSD au reclamat, cu maximă vehemență, costurile de consultanță din PNRR, deși era evident că statul român nu are experți în construirea de spitale mari și în digitalizarea Sănătății. Ajuns la putere, ipocrit ca întotdeauna, PSD nu a folosit experții pe care îi tot invoca prin studiourile tv. În schimb, ministrul Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanță, de 21 de milioane de euro, cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organizație din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021”, a transmis USR.

În contextul în care Rafila a avut o funcție executivă în cadrul OMS până în anul 2021, deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat că va formula o sesizare la DNA și Agenția Națională de Integritate privind un potențial conflict de interese.

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriașă: 21 de milioane de euro. Bani direcționați discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță), către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenția Națională de Integritate și la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”, a declarat Emanuel Ungureanu.

De asemenea, USR a precizat că suma prevăzută în PNRR pentru asistența tehnică în cazul managementului serviciilor de sănătate este mai mică decât suma pe care Rafila o alocă OMS.

„Potrivit Memorandumului, banii pentru consultanță urmează să fie împărțiți astfel:

– 5,38 milioane de euro pentru digitalizare

– 14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate și resurse umane

– 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate

În condițiile în care suma prevăzută în PNRR pentru asistență tehnică la Management servicii sănătate este considerabil mai mică decât suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro.

Cum este neclar și dacă OMS a livrat deocamdată ceva care să justifice virarea unei primei tranșe de bani.

Clar, însă, este rolul pe care l-a avut Alexandru Rafila la OMS. Din 2014 până în 2018, a fost reprezentantul României la OMS, iar din 2018 până în 2021, a fost membru în Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa și membru în boardul executiv al OMS”, a menționat USR.

Nu în cele din urmă, Emanuel Ungureanu a trecut în revistă colegii de Guvern care au girat această inițiativă a ministrului Rafila.

„Cine din Guvernul României a aprobat golănia lui Rafila cu OMS? În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și geniul Justiției din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iată cum, în liniște deplină, așa cum îi place președintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanță pe PNRR către prietenii de la OMS”, a precizat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În orice moment, pesedistul Alexandru Rafila poate să renunțe la acest contract de consultanță și banii vor rămâne economii la buget, a conchis USR.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare