miercuri, mai 31, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneFost ofițer al Forțelor Speciale Americane: "Putin a pierdut deja războiul împotriva...

Fost ofițer al Forțelor Speciale Americane: „Putin a pierdut deja războiul împotriva Ucrainei”

Mykel Hawke, ofițer al Forțelor Speciale ale Armatei SUA, căpitan (r) și veteran de război, a acordat un amplu interviu pentru Interfax-Ukraine, pe parcursul căruia a precizat că, în opinia lui, dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, a pierdut deja războiul contra Ucrainei.

De asemenea, acesta a precizat că Ucrainei ar trebui să i se permită aderarea la NATO, chiar și în condițiile în care pe teritoriul acestei țări se desfășoară un război.

Nu în cele din urmă, Hawke a lansat un semnal de alarmă, el considerând că o victorie a republicanilor în alegerile intermediare din noiembrie 2022, pentru Congresul SUA, ar afecta nivelul sprijinului pe care țara sa îl va acorda în continuare Ucrainei.

Redăm interviul acordat de Mikel Hawke:

Întrebare: Domnule Hawke, ca ofițer militar, cum apreciați cursul războiului ruso-ucrainean? De ce o țară de 27 de ori mai mare ca suprafață nu a putut obține succese mai mult sau mai puțin semnificative împotriva Ucrainei pe câmpul de luptă timp de 6 luni?

Mykel Hawke: În primul rând îmi exprim rugăciunile pentru toți oamenii din Ucraina care luptă și rezistă contra crimei rusești împotriva umanității. Și exprim totodată rugăciunile către toți oamenii care ajută Ucraina chiar în aceste momente.

Dar răspunsul la întrebarea dvs. și anume de ce cred că o țară mică precum Ucraina se poate ridica împotriva unei țări mari precum Rusia este foarte simplu. Avem următoarea expresie în engleza americană: „Nu este vorba despre dimensiunea câinelui în luptă, ci despre dimensiunea luptei din interiorul câinelui”. După părerea mea, Ucraina are voința de a lupta, ucrainenii au un motiv să lupte, au fost hărțuiți de Rusia de multă vreme, chiar înainte de foametea din anii 30.

Avem un fapt și anume că Rusia a comis deja două crime majore în Donbas și Crimeea, ei au precizat foarte clar care este intenția lor, de a distruge poporul ucrainean și de a-i lua pământul.

Deci, pentru mine, există două motive principale pentru care Ucraina a fost capabilă să se ridice și să lupte împotriva rușilor. Unu, ucrainenii cred în lupta lor, ei știu că este o luptă pentru supraviețuire, în timp ce majoritatea rușilor nu cred în ea, nu o susțin. Se pare că Putin și-a ieșit din fire, încearcă să retrăiască un fel de glorie falsă, fiind cu gândul la cea din vechile vremuri ale Imperiului Rus, respectiv dorește să lase o moștenire.

Este foarte periculos. El nu face ceea ce face din vreun motiv politic real sau, respectiv economic de supraviețuire. Este vorba despre egoul lui. Oamenilor lui le este foarte frică de el. Majoritatea soldaților care merg la luptă nu vor să fie acolo. Acest lucru este destul de evident prin comportamentul lor în tot ceea ce vedem.

Au trimis grupul Wagner, o grămadă de mercenari nemiloși cărora nu le pasă de viața umană, au demonstrat asta în Africa, Siria și în alte locuri. A trimis cecenii, fiind de notorietate că aceștia sunt brutali și îngrozitori. Cred că majoritatea crimelor de război au fost comise de acest tip de oameni mai mult decât de soldații ruși obișnuiți. Dar mă rog ca legile internaționale să vină și să-i tragă la răspundere. Toți știu adevărul despre cât de inuman s-a comportat Rusia și despre cum ucrainenii au arătat în mod constant încă de la început cât de eroici sunt.

Ucrainenii luptă pentru supraviețuirea lor cu onoare și integritate, în timp ce rușii comit toate crimele oribile. De aceea cred că Ucraina prevalează împotriva Rusiei chiar acum.

Întrebare: După cum știm din mass-media, Forțele Armate ale Ucrainei au început contraofensiva în sudul Ucrainei. Ce credeți despre asta? Cum evaluați perspectivele contraofensivei Ucrainei de a relua Crimeea și Donbasul?

Mykel Hawke: Cred că motivul principal e următorul – rușii au avut o inteligență precară și și-au subestimat adversarul, ceea ce e greșeala numărul unu în toate operațiunile militare. Ei au subestimat poporul ucrainean, nu se așteptau la luptă și s-au bătut mai mult decât au putut duce. Au fost loviți si au fost împinși înapoi. Și atunci și-au dat seama că acest lucru nu va fi ușor. Dar pentru că este Putin și este vorba despre egoul lui, el nu se va opri până nu va fi oprit, în opinia mea.

Întrebare: De ce arme și echipamente va avea nevoie Ucraina pentru a fi eficientă într-o astfel de contraofensivă și, de asemenea, pe termen mediu și lung?

Mykel Hawke: Când vine vorba de ce tip de hardware militar și sisteme de arme va avea nevoie Ucraina, este important să rețineți că, precum în toate războaiele, există o evoluție. Oamenii nu știu la ce să se aștepte la început. Așa că la început am fost foarte îngrijorați că poate nu ar trebui să dăm prea multe arme, că situația ar escalada prea mult.

Putin dispune de arme nucleare. Problema aici este că Putin și Rusia au amenințat deja pe toată lumea din lume cu arme nucleare: „Vom ataca pe oricine”, „Vom arunca o arma nucleară în aer și vom face un tsunami pentru distruge Londra”. Întreaga comunitate internațională va avea o discuție cu privire la puterile nucleare. Doar pentru că cineva are o armă și ți-o poate ține la cap nu înseamnă că are dreptate și că îi vom da această putere.

Strategia americană a fost să încerce să rezolve problema, fără a o escalada, pentru că nimeni nu vrea un război nuclear. Dar lumea începe să realizeze că Putin a amenințat deja cu arme nucleare, el este deja dispus să provoace un potențial dezastru nuclear cu centrala nucleară pe care a preluat-o și a încercat să o deconecteze. Deci sunt toate aceste lucruri care trebuie să-i facă pe liderii lumii să realizeze că el are arme nucleare, da, dar și noi la fel. Dacă va amenința că va arunca în aer un popor, respectiv un oraș ce nu are nimic de-a face cu războiul, asta arată clar că Putin nu respectă umanitatea sau legea internațională.

În opinia mea, trebuie să dăm Ucrainei toate armele necesare pentru a depăși orice din ceea ce aduce Rusia pe câmpul de luptă. Deci, dacă aduc elicoptere, dacă aduc avioane, trebuie să vă dăm arme antieriene, respectiv elicoptere și avioane. Forțele ucrainene și-au arătat capacitatea, competența, au fost curajoase. Întreaga lume a privit această mică țară, Ucraina, ridicându-se împotriva gigantului, Rusia. Pentru a pune capăt acestui război, trebuie să dăm Ucrainei toate armele de care are nevoie, mai puțin arme nucleare, pentru a opri invazia criminală rusească asupra Ucrainei.

Întrebare: Ce părere aveți în general despre situația în prezent de pe câmpul de luptă și despre strategiile Ucrainei și Rusiei? Credeți că Ucraina reușește să alunge inamicul?

Mykel Hawke: Fără îndoială, faptul că Rusia nu poate face ceea ce vrea arată deja că Ucraina a reușit până acum. Te uiți la toate lucrurile pe care Putin încearcă să le facă, se descotorosește de generalii săi, concediază personalul, mobilizează mercenari și oferă bonusuri într-o tentativă de a recruta mai mulți soldați. Are o mare problemă. După părerea mea, a pierdut deja, nu va câștiga niciodată acest război. Chiar dacă vă opriți astăzi, i-ați demonstrat că nu poate lua ceea ce vrea. Putin reprezintă un eșec, a pierdut. Acum este doar o chestiune ce ține de cât timp vor tolera oamenii lui să facă ceea ce face.

Ceea ce cred despre situația actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina este că ucrainenii se țin bine, lovesc oriunde pot, pătrund în ceea ce Rusia credea că sunt zone sigure.

Sunt un ofițer al Forțelor Speciale, un veteran de luptă de 25 de ani, am studiat războiul de gherilă și cred în expresia că oricine crede mai mult și mai puternic va câștiga întotdeauna. Asta face fiecare bărbat, femeie și copil din Ucraina, ei cred în ceea ce fac, se vor lupta în orice fel, oriunde este posibil. Ucraina face o treabă grozavă de a reține Rusia, de a o învinge frecvent și de a o umili. Tentativele lor actuale de a încerca să lovească mai adânc și să determine Rusia să-și retragă navele, să-și retragă avioanele sunt toate strategii de mare succes din partea armatei și a tuturor ucrainenilor care nu sunt militari, dar încă luptă pentru țara lor.

Întrebare: Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt nevoile actuale ale forțelor armate ucrainene în materie de arme pe câmpul de luptă? Are nevoie Ucraina de sisteme cu o rază de acțiune de peste 80 de kilometri?

Mykel Hawke: Personal cred că Ucraina are nevoie de cele mai puternice arme pe care le putem oferi pentru a pune capăt rapid acestui război. Cu cât terminăm mai devreme cu asta, cu atât mai devreme oprim înfometarea oamenilor din întreaga lume, oprim criza de combustibil, oprim răul și arătăm lumii că nu vom tolera acest tip de rău.

Trebuie să vă oferim avioane, armament, pregătirea, sprijinul, pentru că în mod clar, oamenii voștri sunt competenți și capabili și mari luptători. Tot ce au nevoie sunt instrumentele și cred că liderii noștri trebuie să ofere aceste instrumente Ucrainei, inclusiv avioane, respectiv sesiuni de antrenament.

Întrebare: În opinia dumneavoastră, de ce nu au fost oferite încă avioane Ucrainei, respectiv de ce nu se desfășoară sesiuni de antrenamente pentru piloții militari ucraineni?

Mykel Hawke: Pentru că momentan războiul a fost în primul rând o bătălie terestră, respectiv o mică bătălie pe mare. Odată ce devine un război aerian, acesta escaladează semnificativ, deoarece avioanele pot merge până în cealaltă parte a țării, pot ajunge în capitală și pot începe să lovească ținte civile și să de retragă destul de repede. Cu avioanele va escalada războiul. Cu toate acestea, știm că Putin nu a scos încă acele cărți din pachetul său pentru a începe să le folosească. Dar o va face, va face tot ce poate înainte de a accepta că a eșuat deja și a fost învins. Acesta este motivul principal pentru care nu am dat avioane, ne-am îngrijorat că am escalada pe fondul amenințării sale cu arme nucleare, dar totuși el va angrena avioanele și ar trebui să vă oferim elicoptere de luptă, avioane de luptă, sprijinul și toate mijloacele antiaeriene pe care vi le putem oferi, astfel încât să nu aibă șansa să treacă granița măcar cu avioanele înainte de a le doborî.

Adevărata întrebare pentru armata ucraineană este cât de departe va merge. Cred că toată lumea ar fi de acord ca Ucraina să ia înapoi tot ce-i aparține, dar să nu intre pe teritoriul Rusiei. Pe de altă parte, dacă vor rămâne masați la granița voastră, trebuie să le arătați că îi puteți lovi în țara lor la fel cum ei v-au lovit în țara voastră. Aceasta este ceea ce cred că va fi singura strategie care poate funcționa pe viitor.

Întrebare: Ce părere aveți despre rolul NATO ca organizație în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei? Nu ar trebui ca NATO să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina? Cum ar putea face asta?

Mykel Hawke: Da, cred foarte mult că NATO ar trebui și ar putea face mai mult. Acesta este un subiect foarte delicat, pentru că, evident, este unul dintre lucrurile pe care Putin le-a spus că nu le dorește, dar a eșuat, pentru că acum are mai mulți actori care se alătură NATO decât oricând. Bună treabă, Putin!

În opinia mea, NATO trebuie să permită Ucrainei să se alăture Alianței Nord-Atlantice și apoi să-i spună lui Putin: „Acum Ucraina este NATO, te oprești și mergi acasă sau venim cu toții împotriva ta, te tragem la răspundere și vei eșua”. Cred că NATO trebuie să permită Ucrainei să adere și trebuie să sprijine Ucraina să se ridice împotriva lui Putin și sper că asta ar fi o escaladare suficientă, iar el se va opri.

Întrebare: Ce spuneți despre temerile NATO cu privire la posibilitatea de a intra în război cu Rusia? Credeți că Ucraina poate deveni membră a NATO, chiar dacă este un război în țara noastră?

Mykel Hawke: Cred că da. Absolut. Cu toții am ascultat amenințările lui Putin, toți am ascultat minciunile lui Putin, este un mincinos, este deja acolo, provoacă deja o problemă globală cu combustibilul și mâncarea, nu-i pasă. Așa că NATO trebuie să oprească vechea gândire că bătrânul Putin ar respecta dreptul internațional. O să moară, nu-i pasă, vrea o moștenire, orice ar fi. Nu-i pasă câți ruși ucide sau câți alți cetățeni ai Ucrainei ucide sau chiar din alte țări. Deci, NATO trebuie să recunoască că aceasta reprezintă o amenințare pentru lume acum, trebuie să-l oprească acum.

Întrebare: Poate suferi sprijinul major al americanilor pentru ucrianeni odată cu schimbarea puterii de la Washington?

Mykel Hawke: Trecem printr-o tulburare politică fără precedent în State, pe care nu am văzut-o niciodată în viața mea. Nu mi-am imaginat niciodată, după ce am fost în 9 războaie diferite, că voi vedea acest tip de retorică și discuții printre americanii. În opinia mea, partea tristă este că dreapta joacă foarte murdar, minte, înșală, fură și are mulți bani. Deci are șansa să intre în următorul ciclu politic. Dacă o va face, cred că va opri sau va reduce drastic sprijinul pentru Ucraina. Aceasta este o preocupare reală pentru noi toți aici, acasă.

Întrebare: Cum credeți că va evolua acest război în viitorul apropiat și cum se poate schimba ajutorul Occidentului pe fondul oboselii și al discuțiilor despre necesitatea dialogului cu Rusia?

Mykel Hawke: În primul rând, războiul va continua atât timp cât Putin va trăi. Nu se va opri niciodată până nu va muri. Pe de altă parte, războiul merge în favoarea Ucrainei chiar acum. Știu că Putin va continua să se folosească de trucuri murdare și să trișeze pentru a încerca să câștige. Cred că ucrainenii vor predomina în continuare, indiferent ce încearcă el. Atunci preocuparea este cât de murdar e dispus Putin să meargă: va arunca în aer centrala nucleară și apoi se va retrage și va spune că voi ați făcut-o și că a trebuit să se retragă pentru a-și salva trupele și pentru a fi erou? Pot să iau în calcul un asemenea scenariu pentru că Putin este atât de murdar și atât de mincinos. Dar cred, fără îndoială, că Ucraina va prevala. Există un citat după care îmi ghidez viața ca beretă verde și luptător de gherilă, citat din opera lui Shakespeare, Henric al V-lea: „Când clemența și cruzimea luptă pentru un regat, jucătorul mai blând este cel mai degrabă câștigător”. (sursa: Kyiv Post)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare