sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSchimbare de abordare în cadrul V4. Premierul Poloniei vrea să repare relațiile...

Schimbare de abordare în cadrul V4. Premierul Poloniei vrea să repare relațiile cu Ungaria: „Trebuie să căutăm ceea ce ne unește!”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat că va încerca să repare relațiile cu Ungaria, în condițiile în care acestea au devenit tensionate pe fondul răspunsurilor foarte diferite ale celor două țări cu privire la războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei.

„Atitudinea față de război scindează în mod semnificativ Grupul de la Vișegrad”, a declarat Morawiecki pentru publicația Sieci, referindu-se la alianța Poloniei, Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe, cunoscută și sub numele de V4.

Sprijinul precar al Ungariei pentru Ucraina în contextul invazii ruse și legăturile sale continue cu Moscova i-au determinat pe ceilalți membri ai grupului să se distanțeze de Guvernul de la Budapesta. În iulie, Morawiecki a declarat că Polonia și Ungaria merg pe căi diferite.

Cu toate acestea, în interviul acordat publicației Sieci, Morawiecki a spus că „respectând sensibilitatea prietenilor noștri ucraineni”, el va încerca totuși să elaboreze „o formulă în care să putem reveni atât la cooperarea în cadrul V4, cât și la desfășurarea de activități comune cu Ungaria în acele zone în care împărtășim valori și interese”.

„Cred că, în timp, toate celelalte lucruri cu privire la care am dat dovadă de solidaritate, înțelegere și sprijin ne vor aduce din nou împreună”, a adăugat Morawiecki.

„Mi-ar plăcea foarte mult asta… De asemenea, polonezii sunt probabil mai pregătiți pentru asta astăzi decât în martie sau aprilie”, a completat premierul Poloniei.

În trecut, partidele de guvernământ din Polonia și Ungaria s-au susținut adesea reciproc în conflictele lor cu Bruxelles-ul. Varșovia a fost recent implicată din nou într-o dispută cu Comisia Europeană cu privire la fondurile europene ce au fost înghețate din cauza problemelor semnalate de Bruxelles în legătură cu abordarea Poloniei referitoare la statul de drept.

În același interviu, Morawiecki a criticat Europa pentru „căderea în dependența energetică față de Rusia”. Țările „trebuie să înțeleagă că fie ne vom elibera de asta, fie, precum un câine speriat, ne vom întinde pe spate și vom obține benzină ieftină, dar în câțiva ani vom plăti un preț foarte mare pentru asta”.

Ungaria este una dintre țările UE care depinde în continuare de energia rusă. Săptămâna trecută, Guvernul de la Budapesta a semnat un nou acord cu Rusia pentru aprovizionarea suplimentară cu gaz. De asemenea, a aprobat construirea a două noi reactoare nucleare, proiecte ce vor fi realizate de către compania rusească Rusatom.

Ulterior, Morawiecki a susținut o conferință de presă pe parcursul căreia și-a detaliat poziția față de Ungaria.

„Polonia și Ungaria sunt încă divizate pe fondul atitudinii lor față de Ucraina”, a declarat Morawiecki.

„Atitudinea noastră față de Ucraina este foarte concretă – să oferim ajutor, pentru că linia frontului este astăzi acolo și nu vrem să fie mai aproape de Polonia”, a completat acesta.

Dar Morawiecki a adăugat că, deși „criticăm multe declarații ale aliaților noștri maghiari”, ungurii au votat și în favoarea pachetelor de sancțiuni împotriva Rusiei.

Potrivit acestuia, țara sa are „multe în comun cu Ungaria”, care, alături de Cehia și Slovacia, „reprezintă cel mai apropiat aliat al Poloniei în cadrul Uniunii Europene”.

„Prietenii noștri unguri pot vedea clar cum se desfășoară politica la Bruxelles”, a spus Morawiecki, fiind o critică adusă UE.

Premierul polonez mai consideră că pentru a face față efectelor crizei energetice, climatice și economice de astăzi „trebuie să căutăm ceea ce ne unește chiar dacă suntem puțin diferiți”.

El a adăugat că în formatul V4 „suntem capabili să implementăm politica noastră mai eficient”. (sursa: Notes from Poland, The First News)

 

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare