vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterne"Putin trebuie să fie umilit!". Macron primește o replică fermă din partea...

„Putin trebuie să fie umilit!”. Macron primește o replică fermă din partea unui fost ministru britanic al Apărării

Fostul ministru britanic al Apărării, Michael Fallon, l-a criticat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, precizând că nu îi înțelege pe cei care spun că dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu trebuie să se afle într-o postură umilitoare la sfârșitul războiului din Ucraina.

Macron a spus de mai multe ori că Putin nu trebuie să câștige, dar, pe de altă parte, că nu trebuie să fie nici umilit. Însă, Fallon, vorbind la un forum economic din Polonia, a explicat de ce nu susține o asemenea abordare.

„Nu înțeleg oamenii care spun că Putin nu trebuie umilit de eșec. El trebuie să eșueze și să fie umilit dacă nu vrem să admitem că are vreun fel de drept legitim asupra Ucrainei. Dacă ne manifestăm slăbiciunea acum, permițând Rusiei să continue pe această cale, se pare că statele baltice, Moldova, Georgia, Balcanii de Vest – toate – vor fi vulnerabile în viitor”, a zis Fallon.

Fallon a ocupat funcția de ministru britanic al Apărării din 2014 până în 2017. El a descris răspunsul Occidentului din urmă cu câțiva ani ca fiind unul slab, acesta referindu-se la restricțiile impuse împotriva Kremlinului ca urmare a anexării ilegale desfășurate de Rusia asupra Crimeei.

El a cerut, de asemenea, ca Occidentul să ia în considerare posibilitatea de a oferi Ucrainei un sistem de apărare aeriană de tip Iron Dome ca formă permanentă de securitate împotriva viitoarelor atacuri rusești.

Descriind starea contraofensivei militare din interiorul Ucrainei ca fiind „într-o etapă delicată”, el a spus că nivelul sancțiunilor împotriva Rusiei nu ar trebui doar să fie intensificat, ci și pus realmente în aplicare, asta în condițiile în care în prezent unele țări permit transferul petrolului rusesc în alte cisterne, ceea ce reprezintă o rebranduire care ajută Kremlinul să fenteze măsurile coercitive impuse mai ales de lumea occidentală.

Fallon a solicitat, totodată, ca rușilor de rând să le fie interzis să călătorească prin Europa.

„Tinerii ruși se pot bucura de plajele de la Marea Mediterană și Marea Baltică, în timp ce fiecare tânăr ucrainean e nevoit să își apere țara într-un fel sau altul. Chiar și într-un regim autocratic în care mass-media este controlată, nu poți scuti populația rusă de responsabilitatea specifică pentru ceea ce se face în numele lor”, a zis fostul ministru britanic al Apărării.

El și-a dezvăluit, de asemenea, exasperarea profundă față de răspunsul Europei cu privire la acțiunile Rusiei în Ucraina. Astfel, acesta a precizat că Putin a observat răspunsul slab al Occidentului în 2004, în legătură cu Maidanul, când Uniunea Europeană s-a dovedit complet incapabilă să apere o democrație fragilă.

Putin a observat din nou aceeași chestiune atunci când Europa a aplicat doar sancțiuni limitate după anexarea Crimeei, excluzând petrolul și gazul din pachetul de măsuri coercitive, respectiv permițând unui număr de 10 țări europene să-și onoreze contractele existente către Rusia în domeniul armamentului, furnizând arme care și astăzi sunt folosite împotriva Ucrainei.

Mai presus de toate, Putin a remarcat faptul că Ucrainei nu i s-a oferit o perspectivă clară cu privire la aderarea la NATO și UE, a spus Fallon.

Acesta a mai menționat că la polul opus s-a aflat Polonia, care a avertizat referitor la ceea ce reprezintă Putin cu mult înaintea restului Europei. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare