miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneHackerii ucraineni, în acțiune. Soldații ruși au picat în capcana unor profiluri...

Hackerii ucraineni, în acțiune. Soldații ruși au picat în capcana unor profiluri false de social media cu fotografii sexy. Ce informații s-au scurs către armata Ucrainei

Folosind profiluri false de social media, care înfățișau o serie de femei considerate atractive, hackerii ucraineni au determinat trupele ruse să-și partajeze locațiile, potrivit Financial Times.

FT a difuzat un interviu cu hackerul ucrainean Nikita Knysh, a cărui companie de securitate cibernetică HackControl — poreclită Hackyourmom — a lansat un război cibernetic împotriva Rusiei începând cu 24 februarie, recrutând hackeri ucraineni de nivel înalt și de nivel mediu.

Knysh a spus că grupul său a reușit să pirateze posturile de televiziune ruse pentru a promova mesaje pro-ucrainene, precum și să pirateze mii de camere de securitate și de trafic din Belarus, respectiv din părțile Ucrainei aflate sub ocupație rusească, pentru a obține informații despre direcția în care se mișcă armata rusă.

Deși FT nu a putut verifica toate acestea, materialele primite de publicație de la mai mulți oficiali guvernamentali, respectiv hackeri susțin o parte dintre afirmațiile lui Knysh.

Printre faptele de hacking pentru care Knysh își revendică responsabilitatea se numără și capcana întinsă trupelor ruse prin folosirea unor profiluri false pe rețelele social media ale unor femei considerate atractive. Potrivit lui Knysh, hackerii au folosit profilurile false pentru a momi soldații ruși și a-i păcăli să trimită fotografii pe care hackerii le-au localizat apoi și le-au împărtășit cu armata ucraineană.

„Rușii, ei vor mereu să se f***”, a spus Knysh pentru FT.

„Ei trimit multe prostii către acele ‘fete’, pentru a le demonstra că sunt războinici”, a mai zis acesta.

Profilurile false care folosesc fotografiile unor femei considerate în mod convențional atractive s-au dovedit a fi utilizate inclusiv de Kremlin, mai precis pentru a răspândi propaganda pro-rusă pe tema războiului.

Într-un raport publicat în iulie, Institutul pentru Dialog Strategic (ISD), un think-tank independent axat pe problemele dezinformării, urii și extremismului, a identificat 10 conturi de Twitter care foloseau fotografii ale unor modele pentru a atrage publicul din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Conturile – care se pretindeau a fi gestionate de femei din mass-media și corpul diplomatic de la Kremlin, care scriau în arabă – aveau o bază combinată de aproape 360.000 de urmăritori. Directorul executiv al ISD pentru Africa, Orientul Mijlociu și Asia, Moustafa Ayad, care a scris despre raport, a spus că publicul masculin mușcă momeala conținutului distribuit de conturile false.

Dar, în timp ce profilurile false rusești au promovat poziții anti-occidentale, răspândind propaganda Kremlinului în afara Rusiei, profilurile false folosite de hackerii ucraineni au avut un impact imediat asupra războiului în desfășurare.

Knysh a spus că echipa sa a ajutat la identificarea unei baze militare rusești în apropierea orașului ocupat Melitopol din sudul Ucrainei, care a fost apoi aruncată în aer de artileria ucraineană.

„Primul meu gând a fost: sunt eficient, îmi pot ajuta țara!”, a zis Maxim, un membru al echipei lui Knysh.

„Atunci, mi-am dat seama, că vreau să fac mai mult – vreau să identific mai multe baze”, a mai precizat acesta. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare