marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSondaj: În disputa Varșovia-Bruxelles, polonezii se poziționează clar de partea UE

Sondaj: În disputa Varșovia-Bruxelles, polonezii se poziționează clar de partea UE

Pe fondul disputei Varșovia-Bruxelles, polonezii par să fi ales să se poziționeze de partea Uniunii Europene. Cel puțin asta atestă cel mai recent sondaj Eurobarometru, realizat în țările UE în perioada iunie-iulie. Concret, polonezii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în ​​Guvernul sau Parlamentul național.

La nivelul Uniunii Europene, 47% dintre respondenți au o viziune pozitivă cu privire la UE (cu trei puncte procentuale mai mult decât în ​​sondajul anterior, realizat în ianuarie-februarie) – acesta fiind, din toamna anului 2009 încoace, cel mai mare procent de oameni care privesc UE în mod pozitiv.

La nivel comunitar, 16% dintre respondenți privesc UE în mod negativ, iar 36% privesc UE în mod neutru.

În Polonia, 63% dintre respondenți privesc UE în mod pozitiv, 33% o văd neutru și 4% – negativ.

Respondenții au fost întrebați atât despre încrederea în Uniunea Europeană, cât și despre încrederea în guvernele și parlamentele naționale.

Sondajul a constatat că, la nivel comunitar, 49% dintre respondenți au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 43% s-au poziționat la polul opus. În Polonia, pe de altă parte, 64% dintre respondenți au încredere în UE, în timp ce 28% nu au încredere în această structură.

Polonezii au în schimb mult mai puțină încredere în Guvernul și Parlamentul lor. Guvernul național dispune de o încredere de 26% în rândul polonezilor (cifra în ansamblu la nivelul UE este de 34% în cazul încrederii în guvernele naționale), asta în timp ce Parlamentul național se bucură de o încredere de doar 28% (cifra în ansamblu la nivelul UE este de 34% în cazul încrederii în parlamentele naționale).

Sondajul a fost realizat în perioada 17 iunie – 10 iulie pe un eșantion de 26.486 de rezidenți ai UE. În Polonia, au fost chestionate 1.016 de persoane. (sursa: The Warsaw Voice)

Sursa foto: Virginia Mayo / Reuters

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare